NY SPURTSEIER: Mark Cavendish kunne igjen strekke armene i været på målstreken etter en maktdemonstrasjon av opptrekker Mark Renshaw og ham selv.  Skjult bak «Cav» kjører Edvald Boasson Hagen inn til åttendeplass, mens Thor Hushovd (helt til høyre) ble nummer ti. Foto: Heiko Junge, Scanpix
NY SPURTSEIER: Mark Cavendish kunne igjen strekke armene i været på målstreken etter en maktdemonstrasjon av opptrekker Mark Renshaw og ham selv. Skjult bak «Cav» kjører Edvald Boasson Hagen inn til åttendeplass, mens Thor Hushovd (helt til høyre) ble nummer ti. Foto: Heiko Junge, ScanpixVis mer

Thor gir opptrekkeren skylda for tiendeplassen

Edvald på åttende, Cavendish vant enkelt igjen.

||| GUEUGNON (Dagbladet): Thor Hushovd tapte poeng til konkurrentene om den grønne trøya på den sjette etappen i Tour de France med en tiendeplass.

Den tøffeste konkurrenten, italienske Alessandro Petacchi, ble nummer tre på dagens etappe, og er nå bare fire poeng bak Hushovd i poengkampen.

- Det er min feil at jeg har rota det til. Jeg har blitt nummer ti og sånt i spurten. Hvis det fortsetter sånn, vinner jeg ikke den grønne trøya, sier Hushovd til Dagbladet.

Men Thor fortsetter altså i den grønne trøya når rittet begir seg inn i fjellene i morgen. Og som i går: Det er ingenting å si på den norske innsatsen med to mann blant de ti beste på etappen. Edvald Boasson Hagen krysset målsteken to plasser foran Thor Hushovd igjen.

- Ikke bra Begge de norske gutta havnet litt bak i avslutningen, og klarte aldri å komme helt inn i kampen om seieren.

Thor Hushovd var frustrert over sin egen og opptrekker Brett Lancasters navigasjon i feltet før spurten.

- Jeg satt på hjulet til Lancaster, og så kom jeg alt for langt bak. Det var bare rett og slett alt for dårlig, sier Hushovd.

Og på direkte spørsmål om det var hans egen skyld, svarer Hushovd:

- Nei, ikke denne dagen. Den skylder jeg på Lancaster.

Kjørte i tilskuer Hushovd er ekstra irritert fordi han føler han hadde mer saft i beina til å spurte med i dag, enn da han ble nummer fem i går.

- I dag følte jeg at jeg hadde mer. I går heiv jeg etter pusten etter målstreken — i dag følte jeg meg ikke andpusten. Så det var stor forskjell, sier Thor.

Litt sperret bak de andre sprinterne, havnet han langt ute på siden i avslutningen, sier han streifet borti en tilskuer.

- I tillegg kjørte jeg i en tilskuer, og måtte stoppe opp litt, sier Thor.

Cav igjen Mark Cavendish har fått orden på sakene, og som i går var han i særklasse på oppløpet etter et perfekt opptrekk fra Mark Renshaw.

FORSATT GRØNN: Men Thor Hushovd har mistet mye av det gode forspranget han hadde i poengkampen. Foto: Christophe Ena, AP/Scanpix
FORSATT GRØNN: Men Thor Hushovd har mistet mye av det gode forspranget han hadde i poengkampen. Foto: Christophe Ena, AP/Scanpix Vis mer

- Det er utrolig. Det var en veldig, veldig tøff dag. Det ser ut som en flat etappe, men det gikk opp og ned hele dagen. Mark Renshaw holdt hodet kaldt, og leverte meg perfekt, sier Cavendish.

Da sprinterne rundet den siste svingen før mål, var Renshaw i føringen før han overlot til kapteinen sin å smadre konkurrentene på egen hånd de siste meterne.

Brudd som vanlig Dagens ettappe på 227,5 kilometer mellom Montargis og Guegnon, var den siste «sprintetappen» etappen før Tourfeltet i morgen gir seg i kast med fjellene.

Som på de fleste slike etapper, fikk også i dag en liten utbrytergruppe holde på med sitt i TV-kameraenes fokus i noen timer. Dagens utbrytere var trioen Sebastian Lang (Tyskland, Omega Pharma - Lotto), Mathieu Perget (Frankrike, Caisse d'Epargne) og Ruben Perez Moreno (Spania, Euskatel - Euskadi).

De forlot feltet i starten av etappen, og hadde på det meste en ledelse på åtte minutter. Med drøye to mil igjen av etappen, fikk de selskap av noen nye ryttere i den fjerde og siste kategori fire-klatringen i dag.

Hentet inn 10 km fra mål Mathieu Perget svarte med å angripe etter toppen, og kjørte det han var god for i utforbakken, men ble raskt hentet inn av de andre, og utbryterne var da blitt en kvintett. Dimitri Champion  (Frankrike, AG2R La Mondiale) og Anthony Charteau (Frankrike, Bbox Bouygues Telecom) var de to «nykommerne» i gruppa.

Men som en slags demonstrasjon på hvilken kontroll hovedfeltet har på utbrytere på slike etapper, ble de fem i front hentet inn i det rytterne kjørte under buen som markerte 10 kilometer til mål. Sannsynligvis som planlagt i sportsdirektør-bilene - og alt var klart for nok en dramatisk finale med massespurt.