Thor Hushovd mistet sammenlagtledelsen i Arctic Race

Stivnet på oppløpet på Stokmarknes.

 MISTET LEDELSEN:  I går kunne Thor Hushovd smile etter å ha vunnet etappen og overtok ledelsen i Arctic Race. I dag tapte han i spurten, og må gi fra seg den blå trøya. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MISTET LEDELSEN: I går kunne Thor Hushovd smile etter å ha vunnet etappen og overtok ledelsen i Arctic Race. I dag tapte han i spurten, og må gi fra seg den blå trøya. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Thor Hushovd var med i spurten på den tredje etappen av Arctic Race, men greide ikke nå helt opp.

På oppløpet måtte BMC-rytteren se seg slått av fire ryttere, og endte som nummer fem.

Nikias Arndt fra Argos-Shimano vant etappen foran Kenny Van Hummel og Barry Markus.

Med det måtte Thor Hushovd gi fra seg den blå trøya og sammenlagtledelsen. Kenny Van Hummel holdt den blå trøya etter seieren på første etappe i Bodø, og fikk den tilabke i dag, og vil også ha en ledelse på nordmannen på tre sekunder i sammendraget.

- Det er kaotisk som det aldri har vært før. Når laget måtte jobbe så mye underveis, forventet jeg ikke noe annet enn at jeg måtte klare meg alene i spurten, sier Thor Hushovd til TV 2 etter målgang.

To nordmenn i brudd Den tredje etappen av Arctic Race gikk fra gårsdagens målby, Svolvær, til Stokmarknes via Sortland. For andre dag på rad smilte sola til syklistene, og publikum gjorde det de kunne for å lage en fest langs veien.

Thor Hushovd vant gårsdagens etappe, og kunne ikle seg den blå ledertrøya, i tillegg til å holde den grønne poengtrøya. Dermed lå BMC mye i teten av hovedfeltet og kjøre for å beskytte sammenlagtledelsen.

 PYNTER TIL SYKKELFEST:  Tilskuere gjør seg klare til å se Thor Hushovd og resten av hovedfeltet under tredje etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Sortland lørdag formiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PYNTER TIL SYKKELFEST: Tilskuere gjør seg klare til å se Thor Hushovd og resten av hovedfeltet under tredje etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Sortland lørdag formiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Dagens brudd besto av sju ryttere, deriblant nordmennene Svein Erik Bystrøm (Øster Hus-Ridley) og Sondre Hurum (Oneco). De fem resterende rytterne i bruddet var Timofey Kritskyi (Katusha), Tony Hurel (Europcar), Louis Verhelst (Cofidis), Fabien Bacquet (BigMat) og Matthias Friedemann (Champion System).

Etter hvert sprakk utbrytergruppa opp og Friedemann, Hurel og Hurum måtte slippe.

Nordhaug beholder klatretrøya Med under ti kilometer igjen rykket Svein Erik Bystrøm fra resten av utbrytergrppa, og fikk med seg den antatt sterkeste rytteren Timofey Kritskyi. Bruddet holdt derimot bare et par kilometer, før de ble kjørt inn av hovedfeltet.

Lars Petter Nordhaug gikk i bakken rundt 13 kilometer før gårsdagens målgang i en massevelt. Nordmannen kom trillende i mål, og stilte i dag til start med en forslått og støl skulder.

21-år gamle Nikias Arndt var selvfølgelig storfornøyd etter seieren i Arctic Race, men vil ikke bli sammenlignet med Tysklands store nye sprint-helt, Marcel Kittel.

- Det var virkelig hardt i dag, men laget mitt hadde en perfekt avslutning. Vinden var ikke helt slik som vi ventet, så vi måtte forandre planene våre rundt fem kilometer før mål, sier Arndt, som både er landsmann og lagkamerat med Kittel - som vant hele fire etapper under årets Tour de France.

Kenny Van Hummel har nå den blå sammenlagttrøya og den grønne poengtrøya, Lars Petter Nordhaug beholder den røde klatretrøya og Barry Markus kan ikle seg den hvite ungdomstrøya.

I likhet med Hushovd forteller Lars Petter Nordhaug at det er mer kaotisk å kjøre ritt med mer uerfarne ryttere enn i større ritt.

- I feltet er det litt annerledes enn i de litt større rittene. Det er litt småguffen kjøring og ikke så mye høflighet i feltet som i de større rittene, så det er litt kaoskjøring, forteller Nordhaug til TV 2.

Nordmannen sier at han tok det med ro under dagens etappe, nøt naturen, skravla og kosa seg. Skaden fra i går kjennes stiv, men grei ut, sier Belkin-rytteren.

- Jeg er ganske stiv og har fått en trøkk, men det er ikke noe problem.