TO GULLKANDIDATER: - Det er ikke hvert år vi har to ryttere som kan vinne VM, sier Thor Hushovd. Han selv er den ene, den andre er Edvald Boasson Hagen (t.h.). Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
TO GULLKANDIDATER: - Det er ikke hvert år vi har to ryttere som kan vinne VM, sier Thor Hushovd. Han selv er den ene, den andre er Edvald Boasson Hagen (t.h.). Foto: Thomas Rasmus Skaug, DagbladetVis mer

Thor mener VM-løypa passer ham bedre enn i fjor

Da tok han gull.


HILLERØD (Dagbladet): Søndag skal Thor Hushovd prøve å forsvare verdensmestertittelen i landeveissykling i København.

Egentlig skal løypa passe strålende for sørlendingen: En lang løype der det vil bli kjørt hardt - og med en avslutning i en slak motbakke. I utgangspunktet bedre enn for et år siden, da han ble verdensmester i Geelong i Australia.

- Hvis jeg ser ett år tilbake, og ser løpene opp mot hverandre, skulle jeg hatt større sjanse her. Løpet i Geelong var et hardt løp, jeg måtte ha en superdag for å kjempe om seieren. Men når jeg først hadde det, var Geelong bedre fordi det var få sprintere som var med til finalen, sier Hushovd.

Det er en luksus han ikke forventer seg når det skal avgjøres i Rudersdal like nord for København på søndag.

- Det blir et løp der ingen vil bli hektet av, som meg selv eller Cavendish. Det handler om hvem som har de beste beina etter 26 mil.

Et hardt løp vil være en fordel for de norske håpene, tror Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll.

KURT I SPURT?  Latteren satt løst da Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen fortalte pressen om da de på trening testet ut Hushovd som spurtopptrekker for Arvesen. Kurt Asle kjører sitt siste VM, og legger opp etter sesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
KURT I SPURT? Latteren satt løst da Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen fortalte pressen om da de på trening testet ut Hushovd som spurtopptrekker for Arvesen. Kurt Asle kjører sitt siste VM, og legger opp etter sesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

- Det har alt å si hvordan løpet utvikler seg. For Thor og Edvald sin del er det fordel jo hardere løpet blir, fordi de har såpass kjørestyrke og så stor fart i kroppen. Det ble sagt før VM i fjor at denne løypa her passet Thor enda bedre. Nå har jo Thor utviklet seg litt annerledes som syklist, så han skulle nok gjerne hatt den litt tøffere enn i år. Samtidig er det en lang distanse, det blir teknisk litt stressende kanskje, for det er mange svinger og smale veier. Så sånn sett skal vi være godt fornøyd med løypa, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Avhengig av andre lag Det blir en kamp mellom nasjonene med sprintere, som vil ha samlet felt, og de lagene som ønsker å sprenge feltet i håp om å få sendt sine sterkeste kort mot mål alene eller i en liten gruppe.

- Jeg tror det blir et veldig åpent løp. Jeg har lest at Italia, Belgia og noen andre vil gjøre det så tungt som mulig, sier Hushovd.

På den andre siden har et lag som Storbritannia, med den rendyrkede spurteren Mark Cavendish som fremste gullkandidat, interesse av å holde feltet samlet. 

Norge, som kun får stille med fire ryttere, er må manøvrere seg lurt i feltet i forhold til de store lagenes taktikk. Men direkte samarbeide med noen andre lag, har han ingen tro på.

- Vi kjører for Norge, de andre har sikkert sine håp de vil kjøre for. Vi må kjøre på de andre, større landene. Så må vi velge hvilke taktikker og lag vi kan stole på.

Da Hushovd ble verdensmester i fjor, var han iskald og stolte på at Russland og Spania ville kjøre inn et sterkt 30-mannsbrudd der mange av favorittene var med. Det fungerte perfekt.

To gullkandidater Til tross for at det norske laget er lite i antall, har man i motsetning til mange av de andre to sterke kandidater til å ta VM-gull. Hushovd og Edvald Boasson Hagen kan begge stikke av med seieren med maks klaff.

- Det er en stor styrke og fordel å ha to ryttere som kan vinne VM. Det er ikke hvert år vi har det. Vi må hjelpe hverandre i finalen. Det kan bli angrep den siste timen, halvannen. Vi kan gå i annethvert brudd. Hvis Edvald er i brudd, kan jeg sitte bak og vente på en spurt og omvendt. Kanskje en av gruppene går inn til mål, sier Hushovd.

Dersom begge to sitter med rundt den siste svingen etter over 26 mil, kan de samarbeide på oppløpet. Hvordan det skal foregå, vil ingen i den norske leiren avsløre nå.
 
- Hva som skjer fra den siste svingen og inn, har vi tenkt å vente med å vise fram til søndag, sier Hushovd.
 
- Ikke nødvendigvis «Cav» Normalt er britiske Mark Cavendish den store favoritten dersom feltet kommer samlet til spurt. Men Hushovd minner om at VM er noe annet enn en Tour de France-etappe, som er mest kjent for norske TV-tittere.

- Det å spurte etter at det er kjørt hardt i 260 kilometer, er ikke som å spurte i en Tour-etappe der det kjøres mer kontrollert. Det er ikke nødvendigvis «Cav» som er den store favoritten da. Han er naturligvis den raskeste, og kommer feltet samlet er han favoritten. Men det er den med mest krefter i beina som vil vinne på toppen av den lille kneika her.

For selv om vi er i Danmark, er det faktisk en liten motbakke inn mot mål.