Thor vil ha mer gull

VALKENBURG (Dagbladet): Ved middagstider i dag kan pedalkometen Thor Hushovd (20) bli dobbelt verdensmester i sykling. Det var Kurt Asle Arvesen som fikk ham til å skjønne at det går an å bli sykkelverdensmester med norsk pass.

For ganske nøyaktig ett år siden spurtet romsdølen Kurt Asle Arvesen inn til landsveisgull under U23-VM i spanske San Sebastian. Der skulle også Thor Hushovd vært. Men skader hadde ødelagt VM-drømmen, så han satt isteden på et charterfly til Kanariøyene mens landsmannen rullet inn med hendene over hodet.

- Etter jeg hadde landet på Grand Canaria, ringte jeg hjem. Da fikk jeg vite at Kurt Asle hadde vunnet gull. Resten av ferien tenkte jeg ikke på stort annet, sier Hushovd.

Slo mesteren

Og det 20-åringen tenkte, var omtrent som følger: Kan han, så kan jeg.
- Kurt Asle viste at det var mulig å vinne store mesterskap selv om man kommer fra et lite sykkelland som Norge. Det ble veldig motiverende for meg. Jeg hadde gått skadet siden begynnelsen av mai, og var var veldig skuffet over å gå glipp av VM. Derfor trengte jeg en sånn oppmuntring før jeg skulle begynne å trene meg opp til en ny sesong, sier Grimstad-gutten.

Som før han ble skadet i fjor, rakk å spurtbeseire nettopp Kurt Asle Arvesen under et norgescupritt. Det var det ingen andre nordmenn som klarte forrige sesong.

Is i magen

Tirsdag beviste Thor Hushovd at kombinasjonen norsk pass og VM-gull på sykkel fortsatt er mulig. Da vant han temporittet under U23-VM i Nederland.

I dag jakter han på landeveisgullet. Og den regjerende verdensmesteren på distansen har følgende råd til Hushovd:

- Thor må først og fremst ha is i magen. Han må spare på kreftene og ikke være med på alle de utbruddene som kommer. Den første halvdelen av løpet bør han holde seg til hovedfeltet, mener Kurt Asle Arvesen.
Som har veldig stor tro på landsmannen.

God løype

- Thor vinner landeveisrittet fordi han god i spurten, og fordi han er god til å klatre. Han er en komplett sykkelrytter. Og blir det ruskevær, har han enda en fordel. Italienere og franskemenn er ikke så tøffe når det regner, sier Arvesen.

Hushovd sjøl synes også han har grunn til å være optimist:

Det er beskjedent sagt. De som kjenner musklene til den råsterke Grimstad-gutten, spår følgende: Er han i tetgruppa opp den siste kneika, er konkurrentene sjanseløse på flata inn mot mål.

- Jeg er i god form, og løypa passer meg bra. Den har blant annet en tøff motbakke rett før innspurten. Følger jeg med teten opp bakken på sisterunden, har jeg en god mulighet. For jeg er en ganske god spurter, mener Thor Hushovd.
Du kan sjekke det sjøl på tv-skjermen i dag.