Thoresen skriver norsk hockeyhistorie

Men mister VM.

Patrick Thoresen skrev norsk ishockeyhistorie i helgen. Han er første nordmann som spiller conferencefinale i NHL etter at Philadelphia overraskende slo ut Montreal.

Thoresen spilte 4.58 minutter for Flyers i den femte kampen som skulle bli avgjørende. Med 6-4-seier vant Philadelphia conferencesemifinalen med 4-1 i kamper.

Thoresen ga alt for Flyers og pådro seg to to-minuttere (hooking og interference). For Norge betyr Philadelphias avansement at Thoresen ikke blir med i VM.

Montreal har vunnet Stanley Cup 24 ganger og så ut til å kunne presse fram en sjette kamp da de gikk opp til 3-1-ledelse etter 8.15 i midtperioden. Men Philadelphia reiste seg. Før perioden var over hadde gjestene snudd til 4-3-ledelse.

Andrej Kostitsyn utlignet tidlig i sluttperioden og kampen sto og vippet da Scottie Upshall styrte inn Flyers femte mål etter 16.56. Mike Knuble punkterte kampen med et håndleddsskudd i tomt bur 50 sekunder før slutt.

Hos Philadelphia var tomålsscorer R.J. Umberger og keeper Martin Biron (31 redninger) de beste. Laget har vært gjennom en forvandling det siste året. I fjor var laget jumbo i NHL. Nå venter conferencefinale.

- Helt utrolig. Ingen hadde forventet seg en slik forvandling, sier Umberger.

For Finland kan Montreal Canadiens exit være godt nytt. Det åpner for at kaptein Saku Koivu blir med i Ishockey-VM.

HISTORISK: Patrick Thoresen (t.v.) blir første nordmann i en conferencefinale i NHL. Her takles han av Montreals Josh Georges. Foto: Phillip MacCallum, AFP/Scanpix
HISTORISK: Patrick Thoresen (t.v.) blir første nordmann i en conferencefinale i NHL. Her takles han av Montreals Josh Georges. Foto: Phillip MacCallum, AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg hadde en enorm tomhetsfølelse i garderoben etter kampen, sier Koivu.

Flyers er klar for sin første conferencefinale siden 2004, mens Montreals exit betyr at det siste canadiske laget er slått ut. Det innebærer at det for første gang siden 2003 blir en Stanley Cup-finale uten et canadisk lag.

(NTB)

Thoresen skriver norsk hockeyhistorie