Thorhild Widvey kan være med på å avgjøre Russlands OL-skjebne i Wada-styremøte neste uke: - Rapporten blir et sentralt tema

Kulturministeren er Europas representant.

SKAL MENE PÅ VEGNE AV EUROPA: Kulturminister Torhild Widvey skal diskutere hva Wada mener om sjokkrapporten om antidopingarbeidet i Russland og friidretten neste uke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL MENE PÅ VEGNE AV EUROPA: Kulturminister Torhild Widvey skal diskutere hva Wada mener om sjokkrapporten om antidopingarbeidet i Russland og friidretten neste uke. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Allerede neste uke møtes styret i det internasjonale antidopingbyrået Wada i USA. Der møter også vår egen kulturminister Thorhild Widvey som representant for europeiske myndigheter. 

De 12 medlemmene av Wada-styret har stor påvirkningskraft overfor den internasjonale olympiske komitéen (IOC), som på sin side bestemmer hvilke idretter som får være med i OL eller ikke.

Og det er her den brennhete poteten plutselig ligger.

For med dagens bombe av en Wada-rapport om dopingens tilstand i friidretten, og dødsdommen over det uavhengige russiske antidopingarbeidet, jobber det internasjonale friidrettsforbundet med å se på hvilke sanksjoner friidretten selv kan iverksette overfor Russland. 

Utestenge eller ikke?
Forslaget fra den uavhengige Wada-kommisjonen er å utestenge Russland fra friidrett i hele 2016. Sebastian Coe og det internasjonale friidrettsforbundet IAAF vurderer nå om det er akkurat det de skal gjøre. 

Men paradoksalt nok kan russerne fortsatt få løpe i OL selv om IAAF utestenger russerne fra friidrettsesongen. Grunnen er at det er IOC som eier OL, ikke IAAF.

Derfor blir også neste ukes styremøte i Wada ekstremt viktig med tanke på hva IOC foretar seg i denne saken.

- Jeg kan ikke spekulere i hva mandatet mitt skal inneholde, men at dette blir fulgt opp tett, det er helt sikkert, sier Widvey til Dagbladet.

Forventer klart mandat
Akkurat nå sitter de europeiske landene i Strasbourg og diskuterer hva det er de ønsker at Widvey skal kjempe for i Wada. Utestenging er en av sanksjonene det snakkes høyest om, og da er det først og fremst OL det snakkes om. 

- IOC må ta initiativ til utestengelse. Vi må ta stilling til hva vi skal anbefale, men i OL er det ene og alene IOC som bestemmer, sier Widvey. 

Kulturministeren vet allerede nå at dagens rapport kommer til toppe agendaen for styremøtet, og regner med at det hun får med seg i kofferten ikke gir rom for tvil om hva Europa mener om skandalen som nå utspiller seg.

- Det er forferdelig skuffende å lese det som kommer fram i rapporten. Jeg regner med at jeg får med meg et veldig klart mandat når det blir klart i slutten av uka, sier Widvey til Dagbladet.