Håndballandslagets Thorir Hergeirsson:

Thorir: - Det er det tøffeste med jobben

Han er klar for sitt 11. store mesterskap som sjef, men den vondeste jobben gjør Thorir Hergeirsson i forkant: Stjerner må vrakes.

NY GULLJAKT: Landslagssjef Thorir Hergeirsson har tatt ut 16 spillere til VM. Nå starter jakten på medalje i desember. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NY GULLJAKT: Landslagssjef Thorir Hergeirsson har tatt ut 16 spillere til VM. Nå starter jakten på medalje i desember. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg er spent, forventningsfull, gleder meg, men har respekt for kravene som ligger der. Hvis vi klarer å definere rollene og sette samspillet, da kan vi være med og realisere en drøm, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

- Hva er drømmen din?

POSITIV: Landslagssjef Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
POSITIV: Landslagssjef Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Drømmen er alltid å slåss der oppe i mesterskap som VM, sier landslagssjefen i håndball.

Dagbladet møter Hergeirsson inne hos Håndballforbundets sponsor Gjensidige. Vi er midt i Oslo sentrum og den rutinerte treneren har nettopp lest opp 16 navn på spillerne som får plass i VM-troppen.

Det er under én måned til åpningskampen – 2. desember – mot Ungarn. Norge er regjerende VM- og EM-mestre, men akkurat nå handler det meste om glede og skuffelse hos spillerne.

Store profiler og EM-vinnere fra desember i fjor måtte vrakes.

- Det er aldri morsomt å skuffe noen, sier Hergeirsson.

UTTAK: Landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjorde troppen til håndball-VM i Tyskland. Her sammen med landslagstrener Mia Hermansson Høgdahl, generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud og håndballpresident Kåre Geir Lio . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UTTAK: Landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjorde troppen til håndball-VM i Tyskland. Her sammen med landslagstrener Mia Hermansson Høgdahl, generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud og håndballpresident Kåre Geir Lio . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jævlig runde

Blant annet målvakt Silje Solberg var sentral i VM-gullet fra 2015 og EM-gullet fra i fjor. Da Norge tok gull i EM 2014 ble Solberg kåret til mesterskapets beste keeper. Nå er hun ute av troppen.

- Når vi er så nærme Norge (VM i Tyskland) ønsker vi å ha to keepere. Ikke tre. Det gir oss en ekstra utespiller og vi trenger den intensiteten vi kan få. To målvakter funker bra for oss, sier Hergeirsson.

HODEBRY: Hvert år må landslagssjefen skuffe noen i uttaket.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HODEBRY: Hvert år må landslagssjefen skuffe noen i uttaket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Er det brutalt å vrake en av verdens beste målvakter?

- Vi kunne unngått alt dette, den jævlige runden med å skuffe noen av dem. Men det beste for laget er å ha med to keepere til VM, og å ha én hjemme, sier islendingen.

- Hvorfor Katrine Lunde og Kari A. Grimsbø til VM?

- Det handler om hvordan de har trent og stått i mål i sommer og høst. Katrine (Lunde) har vært mest stabil og spilt mest. Kari (Grimsbø) har kommet voldsomt tilbake etter skaden og har vært i full trening en stund. Hun har stått godt de siste kampene, sier Hergeirsson.

PÅ TV: Landslagssjef Thorir Hergeirsson og TV 2s håndballekspert Randi Gustad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅ TV: Landslagssjef Thorir Hergeirsson og TV 2s håndballekspert Randi Gustad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Skuffet Solberg

Islendingen fortsetter:

- Silje (Solberg) har vært lenger unna. Det har vært litt ujevnt og hun har ikke kommet opp på sitt høyeste nivå. Vi tok ut de vi mener er best akkurat nå. Samtidig er vi veldig glade for å ha Silje som reserve, sier Hergeirsson.

- Hvordan tok Solberg uttaket?

- Hun var veldig skuffet. Da gjelder det bare å komme opp igjen. Hun er klar til å hoppe inn dersom det trengs. Det er noe av styrken til målvaktsteamet, sier han.

- Lunde var inne til OL, så ute til EM, og så inn til VM nå. Hvorfor?

- Hun redder baller. I høst har det lyst av Katrine Lunde. Hun har fått en ny giv, mer energi og har en power i spillet sitt som vi kjenner fra tida da hun var på sitt beste. Hun har vært den beste gjennom perioden.

- Hvordan er det å gi beskjed om VM-vraking til en av verdens beste målvakter som Solberg?

- Det er en av de tøffeste delene av jobben. I år var det Mats (Olsson, keepertrener) som ga den siste beskjeden til målvaktene. Det er første gang vi gjør det sånn, men vi varierer litt på hvem som har kontakten. Han merket at det var tungt. Normalt er det jeg som tar den jobben, ringer spillerne og sier «sorry», sier Hergeirsson.

Islendingen har gjennom mange år dermed tatt utallige telefoner til både skuffede - og overlykkelige spillere.

- Det utvikler oss som trenere. Mats (Olsson) er også leder. Hadde han sagt nei, til å ringe, måtte jeg gjøre det. Mye av treneryrket handler om å ta valg. Som svenskene sier: «Det är inte roligt». Men det er nødvendig å gi også de dårlige og vonde beskjedene. Det er en del av jobben og skal gjøres på en verdig måte, sier Hergeirsson.

Islendingen kom inn på seniorlandslaget som assistent for Marit Breivik i 2001. I 2009 tok han over som hovedtrener.

Siden 2001 har treneren opplevd Seks EM-gull, to VM-gull og to OL-gull. I tillegg til en rekke andre medaljer.

DIRIGENT: Landslagssjef Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DIRIGENT: Landslagssjef Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Ser litt fotball

Hergeirsson har fått et ekstra øye til engelsk kvinnefotball etter at datter og landslagsspiller Maria Thorisdottir (24) ble klar for Chelsea i sommer.

- Gratulerer ..., er alt Dagbladets fotograf Bjørn Langsem rekker å si før Hergeirsson avbryter.

- De (Chelsea) er ikke seedet i Champions League, så de fikk Bayern München i første runde. Det var nemlig Manchester City som vant den engelske serien. Men det gikk bra likevel (Chelsea slo ut Bayern), sier Hergeirsson.

- Har du sett nesten like mye fotball som håndball i høst?

- Nei, nei. Livet er for kort til å se på fotball. Jeg ser på Tottenham når jeg kan, også følger jeg med når ungene er med. Jeg har sett mye håndball i år, du verden, sier Hergeirsson og trekker pusten.

Det er viktige uker som venter landslagssjefen.

Møbelringen cup starter torsdag 23. november med kamp mot Sør-Korea. Deretter venter Ungarn og Russland. Turneringen spilles i Bergen.

VM starter med kamp mot Ungarn 2. desember.

VM-TROPPEN:

Målvakter: Kari Aalvik Grimsbø (Györ), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand).

Bakspillere: Emilie Hegh Arntzen (Vipers Kristiansand), Emilie Christensen (Larvik), Helene Gigstad Fauske (Midtjylland), Veronica Kristiansen (Midtjylland), Amanda Kurtovic (CSM Bucuresti), Nora Mørk (Györ), Stine Bredal Oftedal (Györ).

Kantspillere: Camilla Herrem (Sola), Marit Røsberg Jacobsen (Byåsen), Stine Ruscetta Skogrand (Silkeborg), Sanna Solberg (Esbjerg). Linjespillere: Kari Brattset (Vipers Kristiansand), Vilde Ingstad (Esbjerg), Heidi Løke (Storhamar).

Håndballjentenes medaljer med Hergeirsson på laget. Under Thorir Hergeirsson:

* 2016 EM: Gull

* 2016 OL: Bronse

* 2015 VM: Gull

* 2014 EM: Gull

* 2012 OL: Gull

* 2012 EM: Sølv

* 2011 VM: Gull

* 2010 EM: Gull

* 2009 VM: Bronse

Under Marit Breivik:

* 2008 OL: Gull

* 2008 EM: Gull

* 2007 VM: Sølv

* 2006 EM: Gull

* 2004 EM: Gull

* 2002 EM: Sølv

* 2001 VM: Sølv

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer