OPPSUMMERER: Landslagsjef Thorir Hergeirsson forteller at tapet av tre venstrehendte bakspillere preget EM-starten..
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OPPSUMMERER: Landslagsjef Thorir Hergeirsson forteller at tapet av tre venstrehendte bakspillere preget EM-starten.. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Norge nummer 5 i EM:

Thorir: - Det har skjedd ting før EM som gjorde det vanskelig for oss

Landslagssjefen forklarer EM-nedturen: Tyskland-smellen ødela alt.

PARIS (Dagbladet): Håndball-EM ble en nedtur for det norske landslaget som drømte om medaljer før mesterskapet startet.

Derfor sto norske spillere med blandede følelser etter Sverige-kampen som sikret 5. plass. Laget har til tider storspilt og vunnet fire strake kamper - men må likevel reise hjem med den dårligste EM-plasseringen siden år 2000.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson måtte også konstatere sitt svakeste EM med Norge - og det dårligste mesterskapet siden VM 2013. Det endte også med 5. plass.

Han valgte likevel å trekke fram den positive utviklingen av EM-troppen etter fiaskoen i åpningskampen mot Tyskland.

- Jeg er stolt av at gjengen kan snu motgang, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

Norsk håndball er blitt vant til et landslag som kjemper om medaljer. Tapet for Tyskland i åpningskampen 32-33 viste seg å bli avgjørende. Det innrømmer også Hergeirsson.

- I tapet for Romania var vi ikke bedre ... De var bedre enn oss i det meste, og vi måtte ha en god dag for å slå dem. Det er Tyskland-kampen som kostet oss semifinale-plass. Vi var ikke klare nok som lag til å håndtere den. Det har skjedd ting før EM som gjorde det vanskelig for oss, sier landslagssjefen.

- Hva skjedde?

- Inngangen til EM var krevende: Å finne konstellasjoner, rytme og trygghet. Vi mister tre venstrehendte spillere. Nora (Mørk) var tidlig ute. Så var Stine Skogrand ute (gravid). Hun er en veldig god forsvarspiller og en anvendelig bakspiller. Så forsvinner Amanda Kurtovic ut med skade uka før EM, sier Hergeirsson.

Han utdyper:

- Alle lag merker at tre internasjonale klassespillere er borte. Alle lag ville blitt svekket av det. Det tok tid for oss å finne løsninger, rytme og trygghet. Det kostet oss mye tid, og kan ha gjort at vi ikke var klare nok til Tyskland-kampen, sier Hergeirsson.

Nå reiser landslagssjefen hjem. I romjula starter evalueringen av kampene og EM-innsatsen.

- Vi skal ikke unnskylde noe, men vi skal se nærmere på hva som gikk galt. Det positive er at noe spillere har stått fram. Kjernen i troppen har vist lagmoral og holdninger som er veldig, veldig gode. Og husk: Jeg har blitt nummer fem før, sier Hergeirsson med et smil.

Han tenker på VM 2013. Årene etter slo Norge tilbake med to strake gull - i EM 2014 og VM 2015.