GRUBLER MYE: Thorir Hergeirsson tenker på EM-troppen nesten døgnet rundt. Over 20 navn skal skrelles ned til 16 mesterskapsjenter. Foto: Torbjørn Grønning
GRUBLER MYE: Thorir Hergeirsson tenker på EM-troppen nesten døgnet rundt. Over 20 navn skal skrelles ned til 16 mesterskapsjenter. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Thorir kan gamble med historisk uttak

Får et ess i ermet ved å fjerne en målvakt.

|||• Les også: Dagbladets vurdering av EM-troppen

ULLEVAAL (Dagbladet): I moderne håndballtid har Norge aldri dratt til et mesterskap med bare to målvakter - bortsett fra OL i 2008 (hvor troppene bare kunne ha 14 spillere).

Nå vurderer Thorir Hergeirsson å foreta et utradisjonelt uttak. Det er litt gambling, men det gir ham samtidig større handlekraft ute på banen.

- Vi får se. Det er en fordel at vi spiller på hjemmebane. Hadde det vært i Kina, ville det vært mer risikabelt, for da er det verre å hente inn en erstatter om det skulle skje noe. Det er en reell mulighet for at det bare blir to målvakter, selv om vi ikke har bestemt oss for noe ennå, sier han til Dagbladet.

Stor gevinst Katrine Lunde Haraldsen er kanskje verdens beste landslagsmålvakt, og selvskreven. Kari Aalvik Grimsbø er den klare toeren, nå som Terese Pedersen har takket nei til spill for Norge.

En eventuell tredjekeeper vil derfor sitte på tribunen hele mesterskapet, om det ikke skjer noe med de to førstevalgene.

KLAR ENER: Katrine Lunde Haraldsens posisjon mellom stengene er ubestridt. Foto: Bo Amstrup/Scanpix
KLAR ENER: Katrine Lunde Haraldsens posisjon mellom stengene er ubestridt. Foto: Bo Amstrup/Scanpix Vis mer

Gevinsten ved å bare ta med to målvakter er at Hergeirsson kan ta med en ekstra utespiller. Det vil gjøre et vanskelig uttak noe enklere.

Hergeirsson har utsatt uttaket av EM-troppen fra starten til midten av november. Som vanlig er det vanskelig å bryte ned kabalen til 16 navn.

- Tenker du tropp og uttak hele tida nå?

- Ja, det har jeg vel gjort helt siden jeg tok over etter Marit Breivik. Det er jo en del av jobben min.

Utfordrende Hergeirsson smiler lurt. Islendingen liker bedre arbeidet med spillerne i hallen enn å vrake dem som går med en mesterskapsdrøm i magen. Det er derimot en nødvendighet han har lært seg å leve med.

- Er det en slitsom prosess?

TRYGG TOER: Kari Aalvik Grimsbø er Norges andrevalg. Foto: Henning Bagger/Scanpix
TRYGG TOER: Kari Aalvik Grimsbø er Norges andrevalg. Foto: Henning Bagger/Scanpix Vis mer

- Nei, det er egentlig ikke det, men det er spennende og utfordrende. Det er jo en av de største utfordringene i jobben, å sette ut og ta ut spillere. Det er ikke alltid kjekt, men målet er å ta ut det laget som man tror er best for Norge.

20 spillere ble tirsdag tatt ut til en samling i Larvik, og bare Lunde Haraldsen vil mangle der - siden hun er opptatt med klubblaget.

- Disse jentene kjemper om EM-plassene. I tillegg er det kanskje et par til som kan spille seg inn i diskusjonen, sier Thorir.

Døråpning for Katja I tillegg til vurderingen av to eller tre målvakter, vil sammensetningen i midtforsvaret løse en del av uttaksfloka til Hergeirsson.

Tonje Larsen er på bedringens vei - hun er sågar med framover på banen innimellom - og Tine Stange er også i spill igjen. Norge hadde ikke mange valgmuligheter i midten under Århus-turneringen forrige måned. Der er jentene sårbare.

I tillegg er det et ørlite håp om at Katja Nyberg kan komme tilbake på rekordtid. Utgangspunktet var lenge januar, nå kan hun faktisk rekke EM.

- Vi har døra på gløtt for Katja. Hvis alt klaffer i opptreningen, kan hun komme i form forsvarsmessig. Mye skal kaffe, men det er ikke umulig. I så fall vil hun bli med som rein forsvarsklippe, hvis laget ender opp med et slikt behov.