Thorir kritisk til ny håndballregel

- Jeg stusser veldig over at det kommer nå.

UNDRER: Norges landslagstrener Thorir Hergeirsson er kritisk til at Det internasjonale håndballforbundet innfører ny regel rett før VM:  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDRER: Norges landslagstrener Thorir Hergeirsson er kritisk til at Det internasjonale håndballforbundet innfører ny regel rett før VM: Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det internasjonale håndballforbundet opplyste i går at det innføres fire nye regler til håndball-VM som starter i desember.

- Jeg stusser veldig over at disse kommer nå, sier Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagbladet i ettermiddag.

De nye reglene innebærer:

• Nye regler for passivt spill.

• Blått kort.

• Slår ned på usportslig opptreden siste 30 sekunder.

• Nye regler for å ta ut målvakt/ekstra utespiller.

TV 2s håndballekspert Bent Svele er sterkt kritisk og kalte det «respektløst» at reglene kommer bare fem uker før mesterskapet starter.

Hergeirsson er enig i at tidspunktet er rart - spesielt med tanke på regelen som gjør det lettere å spille sju mot seks utespillere.

SPORTSSJEF: Ulrik Wilbek i det danske håndballforbundet. Foto: NTB Scanpix
SPORTSSJEF: Ulrik Wilbek i det danske håndballforbundet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi undrer over tidspunktet for endringen. Jeg skjønner dette måtte komme og er positiv til en endring, men jeg synes det er rart det kommer nå. Dette er noe som innføres for landslagene - og nå har vi tre kamper i Møbelringen Cup til å teste det ut. Det er veldig knapt med tid, sier Hergeirsson.

- Hva tenker du?

- Vi får fem dager til å øve på dette før et VM. Vi kommer til å diskutere dette med spillerne og løse det på en best mulig måte. Nå er avgjørelsen tatt. Dette burde kommet etter et stort mesterskap som OL (neste sommer), ikke noen uker før et stort VM, sier Hergeirsson.

- Et ungdomslag praktiserte denne regelen under mesterskap i sommer. Vi har allerede diskutert med trenerne der og vi må bare forberede oss så godt vi kan, sier islendingen.

- Hvorfor kommer dette nå?

- Dette endrer det taktiske spillet og er ment for å øke severdigheten. Det er nok den største grunnen til at dette kommer. Vi er positive til endringer som kan øke attraktiviteten. Regelendringene kommer etter dialog mellom topptrenere og dommere over tid og der har de funnet ut at man må forbedre regelverket - eller endre det - for å gjøre det enklere for aktørene. Dette er for å utvikle idretten, sier Hergeirsson.

- Ønsket Landslagssjefen forteller følgende om reglene (se de konkrete reglene lenger ned i artikkelen):

- Regelen som tar for seg passivt spill har vi ventet på lenge. Det er et ønske fra flere lag. Før har det vært subjektivt fra dommerne. Nå er regelverket klart og det blir enklere for alle, sier Hergeirsson.

- At det innføres et blått kort er mer av praktisk karakter for å gjøre arbeidet enklere etter kampene. Det har ikke noe å si for selve spillet, men etterarbeidet for dommerne, sier Hergeirsson.

Hergeirsson er klar på at mest dramatisk er regelen som innebærer større mulighet for spill sju mot seks i angrep.

- Det kan få store konsekvenser for utviklingen av håndballspillet. Før var det veldig begrenset det den ekstra spilleren kunne gjøre i angrep - nettopp fordi denne spilleren måtte raskt til sidelinja for å bytte med keeperen igjen. Nå trenger ikke denne ekstraspilleren noen vest, og det gjør det mye enklere å angripe med full kraft, sier Hergeirsson.

- Hva tenker du om regelen?

- Regelen gjør at det åpner seg langt større muligheter til å utvikle sitt eget spill. Spesielt mot utgruppert forsvar (offensivt forsvar). Det er veldig vanskelig å forsvare seg mot sju angrepsspillere da vi selv spiller med utgruppert forsvar. Dette vil by på masse muligheter til å se nye muligheter, sier landslagssjefen.

- Vil noen lag lide av denne regelen?

- Dette blir likt for alle. Danskene har tidligere benyttet seg av en ekstra utespiller, men uten at det hjalp dem mye. Det blir spennende å se hvilken effekt dette får, sier Hergeirsson.

Stikk til Danmark
VM-vertsnasjonen Danmark og landslagssjef Klavs Bruun Jørgensen er kritisk:

- Det kommer til at endre håndballlspillet fullstendig. Dette vil drepe alt offensivt forsvarsspill. Det kommer til at smadre den måten vi spiller håndball på, sier Klavs Bruun Jørgensen til dansk TV2.

Norges landslagssjef fnyser at utspillet.

- Det er en interessant uttalelse. Danskene har jo hatt muligheten til å spille sju mot seks tidligere - og det har andre også, sier Hergeirsson.

- Hva vil endringen bety for kvaliteten på spillet?

- Å trene på sju mot seks vil bedre kvaliteten på forsvarsspillet på sikt. Jeg tror ikke utgruppert forsvarsspill dør ut De som virkelig vil, kommer til å takle det på med god trening. Kanskje det vil utvikle seg en ny måte å tenke på, sier han.

- Vil det bli flere mål i kampene med mer overtallsspill?

- Det er det vanskelig å si noe om. Jeg tror det kan komme enkle mål begge veier. Men husk at det også tidligere er blitt spilt mye i overtall når spillere har fått tominutter. Med den nye regelen blir det spill med større risiko. Lagene som tar ut målvakten vil også lide dersom de mister ballen og motstanderne kaster i tomt mål, sier landslagssjefen.

Norge møter Spania, Romania, Russland, Puerto Rico og Kazakhstan i gruppespillet i VM.

Slik forklares reglene Sportssjef i det danske håndballforbundet, Ulrik Wilbek, forklarer reglene i en pressemelding:

1) Passivt spill:

Med den nye regelen har det angripende laget kun lov til seks pasninger etter at dommerne har markert (løftet armen) for passivt spill. Dersom det blåses frikast etter fire avleveringer - gjenstår to avleveringer før det blir dømt for passivt spill.

- Det er en god regel, fordi det blir mer oversiktelig for tilskuere. Spillerne har også noe å rette seg etter, sier Wilbek.

Tidligere har dommerne vurdert dette etter skjønn.

2) Blått kort:

Blått kort kan tildeles en spiller når det vurderes at forseelsen er så alvorlig at den utløser karantene. Tidligere har rødt kort skapt undring fordi det er uvisst om spilleren må stå over kamper i ettertid.

- Med denne regelen kan dommer og observatør vurdere forseelsens karakter og ta et valg om det skal gis karantene. Nå skal dommerne unngå å følge opp valget i en dommerrapport, sier Wilbek.

3) Usportslig opptreden siste halvminutt:
En forseelse som straffes med rødt eller blått kort - der det nye er at lagene ikke kan velge mellom å beholde ballen eller å få et straffekast. Nå skal en grov forseelse i løpet av de siste 30 sekundene alltid gi det rammede laget et straffekast.

- Dette er en glimrende regel som gjør at usportslig opptreden ikke kan avgjøre kamper, sier Wilbek.

4) Spill sju mot seks:
Det norske landslaget under Thorir Hergeirsson har ved ulike anlednigner valgt å ta ut målvakten i angrepsspillet for å skape overtall med sju mot seks.

Den nye regelen innebærer at den ekstra utespilleren ikke trenger bruke vest eller målvaktstrøye. Dette gjør at byttet kan skje raskere.

- Denne regelen kan få store konsekvenser for angreps- og forsvarsspillet. Dette vil endre angrepsspillet fordi det hele tida vil være mulig å spille i overtall, sier Wilbek.

Håndballjentene skal spille Møbelringen Cup på Gjøvik og Lillehammer fra 26. til 29. november.

Torsdag 26. november: Norge - Russland.
Lørdag 28. november: Norge - Nederland.
Søndag 29. november_ Nederland - Russland