OL i Tokyo

Thorirs tunge valg: - Ganske annerledes

Landslagssjef Thorir Hergeirsson må gjøre flere tøffe valg når OL-troppen skal tas ut. Underveis i mesterskapet kan det bli enda vanskeligere for suksesstreneren, som kan risikere å gjøre valg som blir skjebnesvangre enten for laget eller stjernespillene.

STJERNE: Thoriri Hergeirsson sammen med Nora Mørk. Foto: Lise Åserud / NTB
STJERNE: Thoriri Hergeirsson sammen med Nora Mørk. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Troppene skal slankes fra 18 i VM og EM, til 14 spillere i OL. I tillegg skal tre reserver tas ut. Den ene skal bo med troppen, mens de to andre skal bo atskilt fra troppen i Tokyo. Allerede er det klart at Heidi Løke er uaktuell.

Fram til kvartfinalen kan trenerteamet gjøre tre bytter, etterpå har man to, om man ikke har brukt de tidligere.

STRAFFER: Nora Mørk får skryt for straffene sine. Se alt fra håndball-EM på Viaplay her: https://viaplay.no/sport/handball/handball-em" Vis mer

- Ganske annerledes

Den store utfordringen, som Hergeirsson forklarer til Dagbladet, er at eneste byttegrunn er skader eller sykdom, og om noen byttes ut av troppen kan de ikke komme tilbake.

- Det er ganske annerledes enn EM og VM, vi har langt mindre fleksibilitet. Under EM tok vi for eksempel ut Veronica Kristiansen én kamp og satte Marta Tomac inn i troppen for å avlaste, den muligheten har vi ikke nå, påpeker landslagssjefen.

Det betyr at en skade eller sykdom på en av lagets viktigste spillere gjør at enten vil OL være over for den spilleren, eller så må Norge gå en eller flere kamper med en spiller mindre i troppen.

- Hva gjør dere om dere kommer i en sånn situasjon?

- Det er en utfordring man kan få. Sånne vurderinger må tas hele tida, og de vil bli tatt på bakgrunn av hva som er best for laget både på kort sikt, og lenger sikt, svarer han.

NØKKELSPILLERE: Stine Bredal Oftedal og Henny Reistad under EM. Om en av dem blir skadet i OL vil landslagssjef Hergeirsson stå ovenfor et vanskelig dilemma. Foto: Vidar Ruud / NTB
NØKKELSPILLERE: Stine Bredal Oftedal og Henny Reistad under EM. Om en av dem blir skadet i OL vil landslagssjef Hergeirsson stå ovenfor et vanskelig dilemma. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Uro for tynn tropp

Med en tropp som er tynnere enn andre mesterskap betyr det at flere som var med å vinne EM i desember nå må vrakes. Det skaper uro, også blant spillerne.

- Det er mye tanker, jeg er utrolig spent, og ikke sikker på å komme med. Det er noe vi har snakket litt om, men så er man også overtroisk og skal ikke «jinxe», eller snakke for mye om det, forklarer Emilie Hegh Arntzen til Dagbladet.

NERVØS: Emilie Hegh Arntzen. Foto: Vidar Ruud / NTB
NERVØS: Emilie Hegh Arntzen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

22. juni dro en norsk tropp med 22 spillere til Frankrike for å lade opp til OL i 16 dager. 3. juli vil troppen bli presentert, og Hergeirsson er klar på at de vil bestemme seg underveis i treningsleiren hvem som kommer med.

Han vil derimot ikke gi noen hint på hvordan de kommer til å prioritere sammensetningen.

- Vi har en kjernegruppe på 10-12 spillere som er friske og i form, og er sentrale. Og så er det å supplere, spesielt med tanke på at man er to mindre enn normalt. Det blir viktig å se hva laget trenger av enveis- og toveisspillere, og hvem som kan løse forskjellige roller. Det er en fase vi er inne i, forklarer han.

Møter konkurrenten

Oppholdet i Frankrike vil Norge bruke til å både å trene og spille treningskamp mot landet som sammen med Russland er den største konkurrenten til OL-gull.

Den endelige norske troppen reiser til Japan 12. juli. Der skal laget akklimatisere seg i en pre-camp, før de drar til OL-landsbyen i Tokyo 21. juli.

JUBEL: Her feirer de norske håndballjentene EM-gull. Se alt fra håndball-EM på Viaplay her: https://viaplay.no/sport/handball/handball-em" Vis mer

Underveis skal de ha treningsøkter med det svenske laget, samt en treningskamp mot Ungarn 22. juli. Noe Hergeirsson omtaler som viktig foran en gruppe mot Korea, Japan, Angola, Nederland og Montenegro.

- Vi møter alle håndballstilene i verden i de fem første kampene. Det blir interessant, så gjelder det å ikke miste seg selv i det heller. Heldigvis har vi en erfaren gruppe, med noen unge, friske pust. De vet hva dette går i, og hva som venter denne sommeren, avslutter landslagssjefen, som har en bronsemedalje fra forrige OL å revansjere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer