Thorkildsen er usikker før VM-kvaliken

Ryggen føles brukbar.

Formen er bra, ryggen føles også brukbar, men likevel er Andreas Thorkildsen litt usikker før fredagens kvalifisering i spyd.

Det eneste norske medaljehåpet har trasket gatelangs i Osaka den siste uken, men nå er det slutt på turisttilværelsen. Presset øker på det eneste norske medaljehåpet i friidretts-VM, men det bryr ikke Thorkildsen seg mye om.

- I og med at jeg er den eneste i troppen med reelle muligheter til å vinne en medalje, merker jeg at presset er stort, men det har jeg vært gjennom før også. Det er en tilstand jeg er ganske komfortabel med, sier Andreas Thorkildsen til NTB.

- Ryggen fungerer, men det gjenstår selvsagt å se hvordan det blir med fullt tilløp. Jeg har ikke tatt sjansen på å teste meg med 100 prosent innsats, men har fått behandlinger hver eneste dag. Det har vært snakk om små justeringer, og det er ikke til å komme fra at jeg har fått betraktelig mer behandlinger enn vanlig, sier sølvvinneren fra spydfinalen i Helsingfors-VM for to år siden.

Han mener at medaljekampen kommer til å stå mellom amerikaneren Breaux Greer, finske Tero Pitkämäki og ham selv. Den av dem som har dagen, kommer til å vinne.
Få konkurranser
Andreas Thorkildsen har bare vært gjennom to konkurranser de siste seks ukene. Han har vunnet begge. Først gikk han til topps i Golden League-stevnet i Roma, og deretter ble det seier i DN Gallaen i Stockholm

- Det betyr ingenting at det er blitt få stevner, for jeg kan gå i lange perioder uten å kaste uten at det betyr noe. På trening har jeg forsøkt å videreutvikle den gode følelsen fra Stockholm-stevnet, og det er gått bra. Jeg er klar nå, påstår det norske gullhåpet.

- Treningen er gått veldig bra. Derfor vet jeg at formen er god. Jeg har gjennomført alt bortsett fra å kaste spyd med fullt tilløp. Dessuten er det stor forskjell på vanlige stevner og et VM.

- I mesterskapene starter alle med blanke ark. Det blir en helt annen og spesiell konkurranse, sier Thorkildsen.

Bra trykk
Trener Åsmund Martinsen mener Andreas Thorkildsen har 50 prosent sjanse på å vinne VM-gull i Osaka.

– Andreas har et bra trykk. Fysisk er han veldig bra og veldig sprek. Det viktigste nå er at han går videre i kvalifiseringen med bare ett kast. Kvalifiseringsgrensen er på 82 meter, og for å klare det må Andreas ta i 95 prosent. Han må for all del ikke ta for lett på det, sier Åsmund Martinsen til NTB.

Thorkildsen vant gull i OL i Aten i 2004. Han fulgte opp med sølv i VM-finalen i Finland årets etter, og sikret seg en ny gullmedalje i EM i Göteborg i fjor.

50 PROSENTS GULLSJANSE: Trener Åsmund Martinsen er optismistisk på vegne av Norges spydhåp. Foto: Scanpix/Cornelius Poppe
50 PROSENTS GULLSJANSE: Trener Åsmund Martinsen er optismistisk på vegne av Norges spydhåp. Foto: Scanpix/Cornelius Poppe Vis mer

I år har Pitkämäki vunnet tre og Thorkildsen bare en konkurranse der de to har møttes.