Thorkildsen fant feilen som kostet ham VM-seieren

Luket vekk i jakten på nytt OL-gull.

PÅ GANG: Andreas Thorkildsen trener for tida på det amerikanske OL-anlegget utenfor San Diego, der han har kjøpt seg hus. Spydkongen har luket bort feilen fra i fjor, og mener
han ligger godt an før OL-sesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅ GANG: Andreas Thorkildsen trener for tida på det amerikanske OL-anlegget utenfor San Diego, der han har kjøpt seg hus. Spydkongen har luket bort feilen fra i fjor, og mener han ligger godt an før OL-sesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer


CHULA VISTA (Dagbladet): Andreas Thorkildsen (30) har luket bort den tekniske feilen som tok fra ham VM-gullet og Diamond League-seieren i fjor. Nå tenker han bare på én ting: OL-gull.

 Han har tatt gull eller sølv i alle mesterskapene siden 2004, og er i ferd med å bli en av historiens aller beste spydkastere, men det var en skuffet Andreas Thorkildsen som dro hjem fra friidretts-VM i Sør-Korea i fjor høst.

Ikke mest fordi det bare hadde blitt sølv - bak tyske Mathias De Zordo - men fordi han ikke hadde kastet lenger enn 84,78 meter i en VM-finale.

Da vi treffer ham på det amerikanske OL-anlegget i Chula Vista utenfor San Diego,  er det ikke lenger akkurat skuffelse som preger sørlendingen.

Teknisk feil Mens sola steiker over de grønne slettene i California-landskapet er han klar til å utdype det han omtalte som en «teknisk svikt» både etter den skuffende VM-finalen og avslutningen på Diamond League, der han - igjen - mistet seieren til De Zordo.

- Feilen var at stemmet ikke funka ordentlig, sier han til Dagbladet.

- Og på norsk betyr det?

- Når venstrebeinet går i bakken etter utkastet. Hvis det ikke står som en påle, mister man veldig mye kraft i selve kastet, og det har jeg jobbet veldig mye med å rette opp både her i USA og hjemme.

I et spydkast økes nemlig farten på selve spydet fra 25 km/t til 110 km/t i løpet av et 1/12-dels sekund. Når Thorkildsen setter foten i bakken etter tilløpet,  stopper først den venstre hofta, så den høyre delen av brystet, skuldra og armen, før all kraft skal føres fram til spydet, som nærmest skytes ut som en katapult.

Og hvis en liten del av teknikken ikke sitter i den serien med overføring av enorme krefter, så kommer ikke de lengdene Thorkildsen ønsker seg.

Garanterer ingenting - Kan du garantere at akkurat feilen med stemmet ikke skjer igjen?

- Spyd er en belastningsidrett så man kan aldri gi garantier for at det ikke skjer igjen. Når har jeg i hvert fall brukt forberedelsene til å forsøke å sørge for at det ikke skjer igjen, sier 30-åringen.

Den doble OL-vinneren har ellers ikke gjort store endringer før OL-sesongen. Han reiser mindre på tvers av tidssoner for å slippe den belastningen, og så har han og trener Åsmund Martinsen knyttet til seg Olympiatoppens Finn Aamodt for å kvalitetssikre opplegget.

Historisk Thorkildsen sesongåpner i Shanghai 19. mai, men skal trene i USA fram til det. Han ønsker å gjøre det godt både i Diamond League og EM i Helsinki denne  sesongen, men legger ikke skjul på at det eneste som virkelig teller er OL i London.

- OL er det viktigste. Alt det andre er ikke uviktig, men OL er det man blir målt på i år.

- Tenker du på at du som nordmann blir historisk, hvis du skulle ta ditt tredje OL-gull i friidrett?

- Sånne ting kan man tenke på i etterkant av karrieren, men mens jeg holder på er fokuset fra år til år - å gjøre det best mulig. Jeg vet aldri hvor mange år jeg har igjen i idretten. Skader kan sette en stopper før man vet ordet av det.

Les også: Så lett har Thorkildsen aldri vunnet før