NYTT GULL I SIKTE? Andreas Thorkildsen var i strålende humør da han møtte norsk, svensk og finsk presse i morges, norsk tid. Men han la ikke skjul på at han frykter spydkvalifiseringen torsdag. Foto: Bjørn Langsem
NYTT GULL I SIKTE? Andreas Thorkildsen var i strålende humør da han møtte norsk, svensk og finsk presse i morges, norsk tid. Men han la ikke skjul på at han frykter spydkvalifiseringen torsdag. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Thorkildsen frykter kvaliken mer enn finalen

Har slitt i mesterskaps-kvalifiseringene de siste årene.

DAEGU (Dagbladet): 14 gullmedaljer er allerede delt ut under årets friidretts-VM, men mens kollegaene har konkurrert, har Norges store stjerne Andreas Thorkildsen ligget på sofaen — bokstavelig talt.

- De siste dagene har gått med til å spise, sove og se tv-serier. Veldig spennende, sier Thorkildsen da han møtte pressen utenfor utøverlandsbyen i Daegu i morges, norsk tid.

29-åringen droppet Norges pre-camp før VM for å unngå «brakkesyke». Isteden har han altså tatt det svært rolig før han skal i gang med VM, med kvalifisering på torsdag klokka 10.00, norsk tid.

- Jeg har tatt det rolig på treningen også mens jeg har vært her. Jeg har vært igjennom én kastøvelse, en styrkeøvelse og én jogge pluss tøye-økt. Ellers har jeg bare slappet av, sier han.

Går alt som planlagt i kvaliken på torsdag, kaster Thorkildsen finale på lørdag.

- Jeg gleder meg til å komme i gang. Det føles ut som om jeg er i et mesterskap, så det er positivt, sier han.

Sliter i kvalifiseringene
Mannen som er både regjerende mester i både VM, OL, og EM, vet imidlertid smertelig godt at han må prestere i kvaliken på torsdag. Han har en helt egen evne til å prestere når medaljer — og aller helst gull — står på spill, men har slitt i kvalikene de to siste mesterskapene.

Under kvaliken i Barcelona-EM for et år siden klarte ikke sørlendingen den automatiske kvalifiseringsgrensen på 81 meter, men siden heller nesten ingen andre gjorde det, gikk han videre med 78,82, noe som var sjette lengste kast.

I finalen klinket han skikkelig til, og tok gullet med 88,37 meter.

- Kvaliken er noe jeg må igjennom, så det blir en utfordring. Forhåpentligvis trenger jeg bare ett kast for å sikre plass i finalen. Det er viktig å ikke brenne for mye krutt, sier han.

KLAR: Thorkildsen gleder seg til å komme i gang med VM. Foto: Bjørn Langsem
KLAR: Thorkildsen gleder seg til å komme i gang med VM. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Den automatiske kvalifiseringsgrensen i VM er vanligvis på cirka 82 meter, og vil bestemmes nøyaktig på torsdag. Thorkildsens lengste kast denne sesongen er på 90,61 meter, noe han fikk til under NM i Byrkjelo for drøyt to uker siden.

- Er du favoritt?

- Hvis jeg går igjennom kvaliken uten problemer, så er jeg det.

Usikker på konkurrentene
29-åringen er imidlertid usikker på hvem som blir hans tøffeste konkurrent. Potensielle medaljekandidater som Tero Pitkämäki, Petr Frydrych og Matthias de Zordo har alle vært ustabile denne sesongen.

- Det er vanskelig å si hvem som kommer til å kjempe helt i toppen, men det kommer vi nok til å få en indikasjon på i kvaliken, sier Thorkildsen.

Spydesset dro på seg en skade i lysken under Diamond League-stevnet i Shanghai i midten av mai, men til tross for at det tok fire-fem uker før han kunne kaste igjen, er han trygg på at problemet er borte for godt.

- Jeg mistet jo både konkurranser og trening da, men det var bare å gjøre det beste ut av det. Tar du en titt på resultatene mine i de siste konkurransene, så ser du tydelig at jeg ikke er blitt påvirket av skaden, sier han.

• Spydkvalifiseringen sendes på NRK torsdag kl. 10.00. Finalen går på samme kanal kl. 10.10 på lørdag.