Thorkildsen frykter VM-banedekket

- Hardt og gjør vondt, sier OL-mesteren.

Det norske spyd-esset Andreas Thorkildsen frykter det harde banedekket på olympiastadion i Helsingfors foran VM-konkurransen i neste uke. Det blir ekstra viktig å slippe unna med ett kast i kvalifiseringen tirsdag.

– Banedekket er mye hardere enn for eksempel på Bislett. Det innebærer at man løper fortere, men for spydkasterne blir det en større belastning. Bråstoppen i utkastet blir mer brutal og gjør mer vondt, forklarer det norske VM-håpets trener, Åsmund Martinsen.

Vond bråstopp

– Ja, jeg kan forsikre at det er en vond bråstopp. Det er ikke for ingenting at spyd er en av de mest skadeutsatte øvelsene i friidrett, sier Thorkildsen selv til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Både han og de andre VM-deltakerne i spyd skulle derfor veldig gjerne hatt en hviledag mellom kvalifiseringen og finalen, slik det har vært i alle mesterskap de siste årene.

– Men slik er det ikke i år. Kvalifiseringen går tirsdag og finalen onsdag. Det må man bare forholde seg til, og det er likt for alle. Men at det kan oppstå skader som kan bli avgjørende for utfallet av konkurransen, er helt på det rene. Det gjelder selvsagt også meg, sier 23-åringen fra Kristiansand.

Bare ett kast

Han håper derfor å klare kvalifiseringsgrensen, som trolig blir enten 81 eller 82 meter, allerede i første kast, slik at belastningen blir minst mulig dagen før selve kampen om VM-medaljene skal stå.

FAVORITT: Andreas Thorkildsen er en av gullkandidatene til VM i friidrett. Scanpix
FAVORITT: Andreas Thorkildsen er en av gullkandidatene til VM i friidrett. Scanpix Vis mer

Trener Åsmund Martinsen tror dette er hovedårsaken til at verdensrekordholderen Jan Zelezny meldte avbud til VM. Når man sliter med skader, slik tsjekkeren gjør også i år, kan to konkurranser på to dager bli i hardeste laget.

Andreas Thorkildsen ble for øvrig skjøvet ned på andreplass på verdensrankingen i spyd som Det Internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) offentliggjorde onsdag. Han ble passert av russeren Sergej Makarov, som slo nordmannen med 10 centimeter på Bislett fredag.

(ANB)