Thorkildsen gjenopptar kampen med Zelezny

Slik blir han tidenes beste.

(Dagbladet): Åtte måneder er gått siden Andreas Thorkildsen oppsummerte 6. plassen i London-OL med ett ord:

- Forjævlig.

Vi befinner oss på Toppidrettssenteret ved Sognsvann i Oslo. Thorkildsen er i godt humør. Prater om bil-design, mens han driver med trening på kjernemuskulaturen sammen med Olympiatoppens bevegelighetstrener Claude Lebreux.

Å si at OL-skuffelsen har forandret den uvanlig selvsikre 31-åringen er ikke bare en overdrivelse, men direkte feil. Han vet hvor han står, hvor han skal og hva han skal gjøre for å komme dit.

Og i dette tilfellet er «dit» toppen av pallen under VM i Moskva i august.

- Hva var det egentlig som gikk galt i 2012?

- Store deler av fjoråret gikk med til skader. Jeg hadde kanskje fem-seks kastøkter av høy nok kvalitet. Når man er frisk tar det bare to og en halv til tre uker å gjennomføre like mange økter, sier han.

Flere kastøkter
I år skal han gjøre opp for det miserable fjoråret. Det betyr å gjøre det han alltid har gjort, men gjennomføre flere kastøkter med spyd.

For selv om hurtighet, spenst og styrke må være på topp for at kroppen skal tåle - og klare - å kaste langt, blir du god på det du trener på.

Spesielt i en så teknisk krevende øvelse som spyd. Derfor må det kastes.

- Jeg begynte rolig med kastøkter allerede i desember, en måned tidligere enn vanlig, for å få inn timingen. Jeg har gått ganske metodisk til verks for å unngå de samme fellene som i fjor, sier Thorkildsen.

DENNE MANNEN MÅ SLÅS: Andreas Thorkildsen (t.h.) trenger fire mesterskapsmedaljer for å gå forbi Jan Zeleznys 12. Det er målet for nordmannen. Her er det to sammen på Bislett i 2009. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix.
DENNE MANNEN MÅ SLÅS: Andreas Thorkildsen (t.h.) trenger fire mesterskapsmedaljer for å gå forbi Jan Zeleznys 12. Det er målet for nordmannen. Her er det to sammen på Bislett i 2009. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix. Vis mer

Sørlendingen tok medalje i åtte mesterskap på rad, fra OL-gullet i 2004 til og med VM-sølvet i Daegu i 2011.

Men i fjor var det altså full stopp.

Under EM i Helsinki endte han på 4. plass etter å ha trukket seg med skade, og i London betydde 6. plassen at han ikke klarte målet om tre OL-gull på rad.

Skal slå Zelezny
Det har bare tsjekkiske Jan Zelezny klart før ham. Og apropos Zelezny: Innehaveren av den suverene verdensrekorden på 98,48 meter er også tidenes beste i antall mesterskapsmedaljer.

Tsjekkeren har elleve medaljer fra EM, VM og OL, fra og med Roma-VM i 1987 til og med Gøteborg-EM i 2006. Thorkildsen har tidligere sagt til Dagbladet at målet er å gå forbi Zeleznys elleve medaljer. Og til tross for den svake fjorårssesongen står han på målet ennå.

- Å gå forbi Zelezny har vært det overordnede karrieremålet siden jeg begynte å ta jevne medaljer. Jeg kunne gitt meg med åtte, men jeg har lyst til å ta 12, sier han.

Det setter imidlertid krav til jevne og bortimot skadefrie sesonger framover. Thorkildsens drøm ser slik ut:

Medalje nummer ni i årets VM, nummer ti i neste års EM, nummer elleve i VM 2015 og nummer 12 under OL i Rio de Janeiro i 2016.

HAR PLANEN KLAR: Andreas Thorkildsen mener skadene ødela fjorårets OL og EM i fjor. I år har han allerede hatt flere kastøkter enn i hele fjor for å få tilbake godfølelsen. Her med Olympiatoppens bevegelighetstrener Claude Lebreux på Toppidrettssenteret. Foto: Nina Hansen
HAR PLANEN KLAR: Andreas Thorkildsen mener skadene ødela fjorårets OL og EM i fjor. I år har han allerede hatt flere kastøkter enn i hele fjor for å få tilbake godfølelsen. Her med Olympiatoppens bevegelighetstrener Claude Lebreux på Toppidrettssenteret. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det hadde passet greit. Fysisk sett tror jeg det er mulig. Jeg er 34 år i Rio. Zelezny kastet 92,80 da han var 35. Så lenge jeg har fokus på å gjøre treningen ordentlig, så er det fullt mulig å holde seg på topp, sier 31-åringen.

Begynner i Doha
Thorkildsen sesongåpner i den qatarske hovedstaden Doha 10. mai. Etter det følger Diamond League i Shanghai, et mindre stevne i Tyskland og Bislett Games på rekke og rad.

- Det passer bra at jeg får noen konkurranser før Bislett. Så lenge jeg ikke blir skadet tar det gjerne to-tre stevner å komme i gang. Da kan Bislett være en plass der jeg kan treffe med gode lengder.

- Norsk rekord, for eksempel?

- Det hadde vært jævlig gøy, det er det ingen tvil om. Jeg gleder meg som bare det. Det er bedre å reise rundt og kaste bra enn å reise rundt og kaste dårlig.