Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thorkildsen legger opp: - Takk til alle som har hjulpet meg

Et eventyr er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Andreas Thorkildsen legger opp, annonserer spydkasteren på sin egen Instagram-konto.

- Jeg har bestemt meg for å avslutte karrieren som profesjonell spydkaster. Det har vært en morsom reise. Takk for all støtten jeg har fått i alle disse åra. Takk til alle som har hjulpet meg på veien, skriver Thorkildsen.

34-åringen fra Kristiansand er en av tidenes beste norske idrettsutøvere og er den eneste nordmannrn med to OL-gull i friidrett. Thorkildsen overrasket alle da han kastet lengst og jublet for gull i OL i Aten i 2004. Fire år seinere kopierte han bragden i OL i Beijing i 2008.

I en årrekke har Thorkildsen vært best i verden. Nå er imidlertid eventyret over for den norske spydlegenden, bare to måneder før OL i Rio de Janeiro.

- Tåler ikke belastningen

Årsaken er at Thorkildsen har slitt med en hofteskade de siste åra, som har hindret sørlendingen i å konkurrere. I 2014 ble han operert for skaden. Etter dette har han jobbet hardt for å komme tilbake til verdenstoppen og OL i Rio. Det går dessverre ikke.

- Dessverre tåler fortsatt ikke hoften belastninga med å kaste med full fart i tilløpet og Andreas har bestemt seg for å avslutte en fantastisk karriere, bekrefter Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Thorkildsen er innehaver av den norske rekorden på 91,59 meter. Han er også i besittelse av den olympisk rekorden, da han kastet spydet 90,57 meter under OL i Beijing. Han er den eneste nordmann med to OL-gull i friidrett.

34-åringen har i tillegg to EM-gull og ett VM-gull. Det skjedde den 23. august 2009, og han ble dermed den første mannlige spydkasteren som har vunnet både OL-, VM- og EM-gull. Thorkildsen har også vunnet seks kongepokaler.

- Jeg er lei meg

Nå er den siste seieren vunnet for Thorkildsen, som befinner seg for tiden i USA.

- Det er synd, og jeg er lei meg. Dette var overraskende. Jeg håpte han skulle komme tilbake skadefri og kjempe om OL-gull i Rio. Men Andreas er en vinner. Han har skjønt at han ikke kan ta OL-gull, forteller stevnedirektør for Bislett Games Steinar Hoen til Dagbladet.

Norsk friidrett mister dermed sitt største medaljehåp.

GJENNOMBRUDDET: 
Andreas Thorkildsen vant OL-gull i spyd i Aten i 2004 bare 22 år gammel. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GJENNOMBRUDDET: Andreas Thorkildsen vant OL-gull i spyd i Aten i 2004 bare 22 år gammel. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Ja, dessverre. Jeg hadde håpet at Andreas kunne slå tilbake og gjøre noe stort i Rio. Etter alt han har ofret med den
operasjonen og opptreningen han har vært igjennom, håpet jeg at han så for seg å satse i kanskje fire år til. Jeg hadde et håp om et nytt eventyr, forteller Hoen.

Han hyller Thorkildsen som tidenes største.

- Jeg mener at Andreas er tidenes største mannlige friidrettsutøver i Norge. Den største enkeltprestasjonen står Vebjørn Rodal for, men Andreas har den største karrieren. Han er en av tidenes største idrettsutøvere uansett idrett i Norge, og han er kanskje tidenes nest beste spydkaster i verden, mener Hoen.

- Holdt på ramle av stolen

Thorkildsene-minnene er mange og gode.

- Jeg husker godt da han satte norsk rekord på Bislett Games i 2006. Det var mitt første år som stevnedirektør. Det var veldig stort. Da han tok OL-gull i Aten og Beijing kommenterte jeg for NRK. Spesielt i Aten var det ufattelig stort, forteller Hoen.

- Den gang var det så overraskende. Andreas kom fra intet og vant. Vi holdt på å ramle av stolen. Det var midt i et generasjonsskifte. Andreas grep muligheten med begge hender og dominerte i ti år. I 2008 var han så overlegen at det nesten var flaut. Han vant som han ville. Andreas var en medaljegrossist.

- Hvordan ble han så god?

- Det er en kombinasjon av et kjempetalent, seriøs innstilling, knallhard trening og psyken. Han taklet press, og han trente på en moderne måte, med blant annet turn. Denne kombinasjonen var gull.

TO OL-GULL: I Beijing i 2008 tok Andreas Thorkildsen sitt andre strake OL-gull foran Ainars Kovals og Tero Pitkämäki. Foto: 
LEHTIKUVA / Jussi Nukari
TO OL-GULL: I Beijing i 2008 tok Andreas Thorkildsen sitt andre strake OL-gull foran Ainars Kovals og Tero Pitkämäki. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari Vis mer

- Kan vi få en så god norsk spydkaster igjen?

- Det er lett å svare nei på det spørsmålet. Men spydkast er Norges beste friidrettsgren. Fire av sju norske friidrettsgull har kommet der, minner Hoen om.

Egil Danielsen tok det første i OL i 1956. Trine Hattestad kastet lengst i OL i Sidney i 2000, mens Thorkildsen vant OL-gull i 2004 og 2008 og er aller størst.

TRENER: Andreas Thorkildsen har hjulpet tikjemper Karsten Warholm til å bli en bedre spydkaster den siste tiden. Foto: Hans Arne Vedlog  /   Dagbladet
TRENER: Andreas Thorkildsen har hjulpet tikjemper Karsten Warholm til å bli en bedre spydkaster den siste tiden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!