MAKTDEMONSTRASJON: Andreas Thorkildsen var uttilnærmelig under spydgallaen i Kuortane i Finland.Foto: Jussi Nukari / SCANPIX
MAKTDEMONSTRASJON: Andreas Thorkildsen var uttilnærmelig under spydgallaen i Kuortane i Finland.Foto: Jussi Nukari / SCANPIXVis mer

Thorkildsen med maktdemonstrasjon i Finland

Vant med et bestekast på 88,10.

|||Andreas Thorkildsen imponerte. Med fem kast over 85,83 meter ble spydduellen mot de beste finnen en ny maktdemonstrasjon.

Det lengste kastet til den dobbelte norske OL-vinneren kom i siste omgang og målte 88,10 meter. Da var det klart at han hadde slått erkerivalen Tero Pitkämäki med en drøy meter, for finnens lengstekast målte bare 86,92 meter.

Det betyr også at Thorkildsen har overtatt ledelsen i innbyrdes oppgjør mot finnen. Alle gangene de har duellert denne sesongen har Thorkildsen vunnet, og etter 53 dueller stiller han med 27 seirer mot Pitkämäkis 26.

- Jo, jeg kan ikke si annet enn at jeg er fornøyd med dette, og det ga Andreas uttrykk for at han var også, men jeg har ikke snakket så mye med ham, for han er svært populær her i Finland, både blant tilskuere og journalister, sa trener Åsmund Martinsen til NTB etter lørdagens spydgalla.

Temo Wirkkala klarte tredjeplassen lørdag. Hans lengste kast målte 86,58 meter. Det var god margin mellom Thorkildsen og de to beste finnene, og det hører med til historien at Thorkildsen hadde to kast som var bedre enn Pitkämäkis beste.

Stabilitet
- Jeg synes Andreas viste stor stabilitet og styrke i denne konkurransen. Han kastet seg fint inn og fikk opp det lengste kastet i siste omgang. Det er slikt jeg liker, sa trener Martinsen.

Det nest lengste kastet til Thorkildsen i konkurransen målte 87,95 meter, og det viser at han er tilbake for fullt etter missen i forrige helgs lag-EM i Bergen, der han ikke klarte å få sving på kastingen sin.

- Det ser ut som om de plagene med lyskekrampe som han pådro seg i Diamond League-stevnet i New York, er borte nå, for jeg har i alle fall ikke hørt at han har snakket om det.

- Han kaster heller ikke så langt som han gjorde her i Kuortane uten at helsa er helt på topp, slo trener Martinsen fast overfor NTB.

Det er en måned til EM i Barcelona starter, og det er liten tvil om at Thorkildsen er i rute og vel så det. Han har vunnet alle konkurranser hittil i år, bortsett fra den i lag-EM i Bergen, og det hadde sine spesielle årsaker.

- Han var usikker etter New York, og fikk ikke kastet seg inn som vanlig før konkurransen i Bergen. Det gjorde at han ikke fikk den tryggheten han trenger, og han torde heller ikke trykke skikkelig til, men han gledet da en tysker som overraskende vant, sa Martinsen til NTB med et smil lørdag.

Trening
Nå kommer Thorkildsen og trener Martinsen hjem til Oslo for å trene på hjemmebane en ukes tid. Deretter er det Diamond League-stevnene i Lausanne og Paris som står på programmet.

Etter Paris blir det en ny ukes trening før EM i Barcelona.

- Jeg synes det ser veldig solid ut nå, men det er fortsatt noen småting å jobbe med rent teknisk. Det vil det vel alltid vært, for jobben min er jo å være pirkete på vei mot det bortimot perfekte, sa Martinsen.

Han kunne også fortelle at det tsjekkiske stjerneskuddet Petr Frydrych ikke stilte i Finland på grunn av ryggproblemer.

- Jeg snakket med Jan Zelezny som er treneren hans. Han kunne fortelle at Frydrych får behandlinger og er på bedringens vei. Han kommer nok sterkt tilbake, og det er ingen tvil om at navnet hans kan vi lære oss først som sist. Han blir absolutt en å se opp for i årene som kommer, slo Martinsen fast etter nok en Thorkildsen-seier denne sesongen.

(NTB)