Thorkildsen nærmer seg 90 meter

Med fantastiske 89,60 meter i Monaco i går avsluttet Andreas Thorkildsen (23) en fantastisk rekordsesong - uten å ha vunnet en eneste konkurranse.

Thorkildsen smadret den norske rekorden med nesten to meter, men manglet småsure 40 centimeter på å nå drømmegrensa på 90 meter.

-  Litt synd ikke å klare 90 meter når man er så nær. Men det er greit å ha ett mål til neste år også, sier Thorkildsen til NTB.

I Monaco var det bare fire omganger, mot normalt seks. Det synes 23-åringen var litt synd.

-  Det hadde vært moro å ha hatt seks omganger i dag. Da vet jeg ikke hva som kunne skjedd.

Mange over 85

I fjor klarte Andreas Thorkildsen bare én gang å kaste over 85 meter, da han vant OL-gullet i Aten med 86,50. Med gårsdagens kjempekast på 89,60 meter i Monaco har han klart det samme 18 ganger i år! Denne sesongen har han forbedret sin personlige rekord hele fire ganger.

-  Andreas har hevet seg voldsomt som spydkaster. Han er mye bedre og mer stabil enn i fjor. Men det er det to andre som også har blitt, sier trener Åsmund Martinsen til Dagbladet.Den voldsomme stabiliteten har nemlig ikke resultert i noen topplasseringer. For mens Thorkildsen vant OL-gull og to Grand Prix-stevner sist sesong, har han i år ikke vunnet en eneste gang når verdenseliten har vært på plass. I sesongavslutningen i går ble han nummer to, slått av Tero Pitkämäki som kastet 91,33 meter.

Han liker at Thorkildsen ergrer seg litt over å ikke havne i 90-metersklubben.

-  Fra en treners synspunkt er det jo flott at han ikke er helt fornøyd, sier Martinsen.

Samtidig er han lei av fokuseringen på at Thorkildsen alltid blir slått.

-  Høyt nivå

-  Det kastet han vant OL med i fjor, hadde holdt til 4. plass i Monaco. Tero Pitkämäki hadde personlig rekord på 84,64 i fjor - og har økt den til 91,54 i år, sier Martinsen - som spår at Thorkildsen vil være på topp først når han blir 26 år.

-  Statistisk er spydkasterne best når de er mellom 26 og 30 år. Se bare på Jan Zelezny - han satte verdensrekord i en alder av 30. PS! Med kastet på 89,60 meter er Thorkildsen nå på 10. plass på lista over verdens beste spydkastere gjennom tidene. Kastet var forøvrig det 4. lengste i verden i år.