Thorkildsen til spydfinalen med ett kast

79,34 meter var nok.

GREI DAG PÅ JOBBEN: Andreas Thorkildsen er i finale i EM.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GREI DAG PÅ JOBBEN: Andreas Thorkildsen er i finale i EM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Andreas Thorkildsen nøyde seg med ett kast i spydkvalifiseringen onsdag, og selv om det ikke engang ble målt til 80 meter, holdt det til finaleplass i lange baner.

— Jeg var så overbevist om at kastet mitt på 79,34 meter skulle holde at jeg sto over resten av kastingen. Jeg så jo på det de hadde prestert i den første kvalifiseringsgruppen, så i dag var det ikke behov for å gjøre mer enn høyst nødvendig, sa Thorkildsen til NTB etter at finaleplassen var sikret.

Det var finnen Ari Mannio som var lengst i kvalifiseringen med 84,31 meter. Bare seks av kasterne kom seg over 80 meter, og av de 12 som gikk videre var Thorkildsen, som er regjerende mester fra Barcelona for to år siden, nummer ni.

— Kastet mitt i denne kvalifiseringen var helt greit. Det var absolutt noe å bygge videre på, men det får jeg gjøre i finalen. Nå gjaldt det bare å gå videre, sa han.

Uvant
Han sa han var glad for å ha tatt seg til finalen så greit som han gjorde.

— Jeg er videre uten at kroppen har tatt noen skade. Det får jeg være fornøyd med. Dessuten er ikke kroppen vant til å kaste konkurranse to dager på rad, så det var greit å ta det rolig i denne kvalifiseringen, fortalte han.

— Det er torsdag, i finalen, det gjelder å være så frisk som mulig, og det har jeg alle muligheter til å være nå etter denne kvalifiseringen, sa det største norske gullhåpet i årets EM.

Nå får han konkurranse fra Jaysuma Saidy Ndure som imponerte i semifinalen på 100-meteren omtrent samtidig med at Thorkildsen sikret finaleplassen i spyd.

— Jeg følte meg bra, så nå er det bare å gjøre det samme torsdag og dra til skikkelig i finalen, sa han.

Åpent
Han er enig i at finalen er helt åpen, for ingen viste noe spesielt i kvalifiseringen. Mannio var lengst, men han kastet nok opp mot sitt maksimale. Verdensmester Matthias De Zordo stiller ikke, og tsjekkeren Vitezslav Vesely, som har vært best til nå i sesongen, klarte ikke en gang å kaste like langt som nordmannen.

— Ingen gjorde noe spesielt, og ingen viste noe utover det vanlige. Jeg hadde kanskje trodd at Vadims Vasilevskis skulle markere seg her, men han ble jo ikke engang kvalifisert, sa Thorkildsen.

— Det var vel litt likt for alle at det bare gjaldt å komme seg videre til finale uten å bruke mye krefter. Jeg vil si at Mannio kastet greit, og det er interessant å se at Tero (Pitkämäki) kanskje ser ut til å være på vei tilbake. Hva Vesely gjorde i dag så jeg ikke, men det er helt klart at det blir en åpen finale, sa Andreas Thorkildsen.

(NTB)