I TRØBBEL: Andreas Thorkildsen kom til EM i Barcelona som storfavoritt i spydkast, men står etter sine kvalifiseringskast i fare for å bli slått ut dagen før medaljene deles ut.Foto: SCANPIX
I TRØBBEL: Andreas Thorkildsen kom til EM i Barcelona som storfavoritt i spydkast, men står etter sine kvalifiseringskast i fare for å bli slått ut dagen før medaljene deles ut.Foto: SCANPIXVis mer

Thorkildsen videre på overtid

Klarte ikke kvalikgrensa - måtte vente.

|||BARCELONA/OSLO (Dagbladet): Med en kvalifiseringsgrense på 81 meter, skulle spydkvalifiseringen bare være en formalitet for gullgrossisten Andreas Thorkildsen.

Lite stemte imidlertid for den regjerende EM-, VM- og OL-mesteren på det raske banedekket i Barcelona da han aldri kom seg over lengden som ga direkte kvalifikasjon.

- Dette var dårlig, men det er jo blitt litt sånn i kvaliker for meg. Jeg ble aldri helt komfortabel med tilløpet i dag, sier Thorkildsen.

To døde kast Han begynte med et urovekkende svakt og dødt åpningskast, som såvidt kom seg over 70 meter. Teknikken stemte bedre i andrekastet, og spydet fløt over kvalifiseringsgrensa med god margin, men også denne gangen klarte ikke nordmannen å holde seg innenfor streken og dermed sto han uten tellende resultat med bare ett kvalifiseringskast igjen.

- Det er sjeldent jeg tråkker over, men dekket her er litt spesielt og spretter litt ekstra, forklarer han.
I det siste kastet var han nødt til å safe og flytte tilløpet bakover, men det ble i overkant forsiktig da spydet landet på 78,82 meter - mer enn to meter bak kvalifiseringsgrensa.

Ikke bekymret - Jeg var ikke redd for å ryke ut. På det tredje kastet måtte jeg gå for en kombinasjon av safing og å gi på, og det gikk vel sånn rimelig greit.

- Betyr det noe for kroppen at du måtte gjennom tre istedenfor ett kast i dag?

- Nei, det kjennes greit, jeg er ikke sår eller noe. Egentlig kan det ha vært greit med tre kast, sånn at jeg fikk venne med til dekket. I finalen må jeg justere tilløpet litt, og kanskje flytte tilløpet en halv meter bakover, poengterer Thorkildsen overfor Dagbladet.

Trener Åsmund Martinsen var imidlertid litt mer bekymret enn eleven.

- Andreas hadde ett greit kast (de andre kastet), men da tråkket han jo på streken. Jeg skal innrømme at Martinsen ble litt nervøs før det siste kastet, erkjenner treneren.
Måtte vente Det siste kastet holdt til en fjerdeplass i kvalifiseringsgruppe A. Kun to kastere var over 81 meter i den første kvalifiseringsgruppen. Det var finske Teemu Wirkkala (83,57) og Matthias De Zordo fra Tyskland (82,34).

I gruppe B var det 12 nye spydkastere som skulle i aksjon, men bare to av dem klarte å straffe Thorkildsen på lengden. Tero Pitkämäki var lengst med 83,15, mens Dmytro Kosinski noterte seg for 79.29.

Dermed var Thorkildsen videre med god margin, noe han hadde forventet seg på forhånd.

- Det er ikke noe problem. Det skal mye til før ni stykker i den andre gruppa slår meg, sa han før start i gruppe B.