Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thorkildsen vil bli tidenes beste spydkaster

Målet er å slå Jan Zeleznys elleve mesterskapsmedaljer. Er Andreas årets norske idrettsutøver?

THE SKY IS THE LIMIT:  Andreas Thorkildsen har vunnet absolutt alt som spydkaster, og har nå satt seg som mål å bli tidenes beste. Her fra Barcelona i sommer. Foto: Thomas Rasmus Skaug
THE SKY IS THE LIMIT: Andreas Thorkildsen har vunnet absolutt alt som spydkaster, og har nå satt seg som mål å bli tidenes beste. Her fra Barcelona i sommer. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Stem på din favoritt til Folkets idrettspris nederst i artikkelen.

(Dagbladet): Andreas Thorkildsen vant som vanlig et mesterskapsgull i sommer. EM-triumfen i Barcelona kunne feires etter et kast på 88,37 meter, en drøy halvmeter lenger enn andremann, tyske Matthias de Zordo.

Sørlendingen vant også Diamond League i ren utklassingsstil. Thorkildsen vant diamanten verdt flere hundretusen etter å ha sikret seg maksimale 30 poeng.

I kontrast fikk nummer to Tero Pitkämäki 13 poeng.

Tolv medaljer Thorkildsen er for tida på treningsleir i San Diego i California. Han legger ikke skjul på at 2010 går ned i boka som nok et godt år.

- Det har vel vært en rimelig maksimal sesong. Jeg vant 12 av 14 konkurranser jeg stilte opp i, og i begge de to jeg ikke vant ble jeg nummer to, sier han til Dagbladet.

SUVEREN:  Tsjekkiske Jan Zelezny har elleve mesterskapsmedaljer og er i særklasse tidenes beste spydkaster. Han har også verdensrekorden. Foto: Scanpix
SUVEREN: Tsjekkiske Jan Zelezny har elleve mesterskapsmedaljer og er i særklasse tidenes beste spydkaster. Han har også verdensrekorden. Foto: Scanpix Vis mer

Mange spør seg imidlertid hva som motiverer en utøver har vunnet alt som er å vinne — og i tillegg har gjort det flere ganger. Der er spydkasteren rimelig klar.

- Det langsiktige målet mitt er å gå forbi Jan Zelezny i antall mesterskapsmedaljer. Og for å klare det handler det om å være best mulig forberedt hvert år, sier han.

Thorkildsen har to OL-gull, et gull og et sølv fra VM og to gull fra EM — altså sju medaljer til sammen.

Det betyr at han er fire bak tsjekkiske Jan Zelezny, som også er innehaver av den suverene verdensrekorden på 98,48 meter.

Zelezny har elleve medaljer fra EM, VM og OL fra og med Roma-VM i 1987 til og med Gøteborg-EM i 2006.

Todelt motivasjon Thorkildsens trener Åsmund Martinsen mener elevens motivasjon er todelt.

- Den indre motivasjonen hans går på at han skal bli enda bedre og kaste lenger enn han noen gang har gjort før. Den ytre motivasjonen er det at han ønsker å bli tidenes mestvinnende, sier Martinsen til Dagbladet.

Thorkildsen selv legger også til at mye handler om at han liker det han holder på med.

- Motivasjonen går mye på at jeg trives med det jeg driver med. Jeg liker å gå på trening hver dag og vite at det er det som skal til for å bli enda bedre, sier han.

28-åringen skal hjem til Norge til jul, men tilbake til USA for en seksukers treningsperiode rett etter nyttår.

- Det blir to leire til i San Diego, og så skal jeg trene i Valhall slik jeg gjorde i fjor vinter, sier han.

VM viktigst Trener Martinsen røper at duoen har satt opp tre hovedmål for 2011-sesongen:

• VM i Daegu i Sør-Korea.
• Diamond League.
• Bislett Games.

- Når det gjelder lengde, har vi ikke satt noe spesifikt mål for hvor langt Andreas skal kaste, men det er klart vi ønsker at han skal sette personlig rekord, avslutter Martinsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!