- Thorstein Helstad er ikke dyr

Agent Rune Hauge har is i magen, og avviser kontant at grunnen til at Thorstein Helstad fortsatt er i Norge skyldes en for høy prislapp. - Nei, jeg er sikker på at Thorstein blir solgt i løpet av sesongen, sier Hauge til Dagbladet.

Den erfarne agenten har stått for flertallet av de store overgangene fra Norge til England de siste årene. Hauge har et utstrakt nettverk av agentpartnere over hele Europa, og han er ikke enig i beskrivelsene til sine norske agentkolleger i gårsdagens utgave av Dagbladet. Han mener økt kvalitet på Premier League, og et utvidet spillermarked (Sør-Europa, Asia og Sør-Amerika), er de viktigste årsakene til at det selges færre nordiske spillere til England.

Ballhøst

- Jeg har ikke fått signaler ute i markedet om at nordmenn er overpriset. Dessuten har det aldri vært solgt særlig mange spillere fra Norge på våren og sommeren. Det er høsten som er høysesongen for norske spillere. Det er da de er best, mener Hauge.

Han bekrefter at belgiske Anderlecht trolig har lagt fra seg planene om å kjøpe Thorstein Helstad. Men selv om nordmannen ble for dyr for belgierne, betyr ikke det at han er overpriset på markedet.

- Man må se på Anderlechts premisser. Belgiske klubber har aldri kjøpt etablerte norske landslagsspillere. De har ingen tradisjon for å handle dyrt. Anderlecht tenker som Rosenborg og handler heller billig på hjemmemarkedet, sier Hauge.

- Hvert marked har sine grenser. En skotsk klubb ville kanskje kjøpt Helstad for 20 millioner. Mens det ville vært mulig å selge ham for 30, 40 eller 50 millioner i andre land. Er spilleren god nok, så får man som regel den prisen man vil ha. Så vidt jeg har registrert, så har overgangssummene vært høyere enn noen gang nå i sommer.

Vis pengene

Rune Hauge vet at andre agenter har formidlet potensielle Helstad-kjøpere til Brann. Dagbladet vet om ett tilfelle der en søreuropeisk klubb nylig sa seg villig til å by 45 millioner kroner for ham.

- Til det sier jeg bare som Tom Cruise i filmen «Jerry McGuire»: Show me the money! ler Hauge ironisk.

For det fins penger ute i klubbene, så lenge spillerne er gode nok.

- Og akkurat nå svinger det litt i Norge. Vi har et generasjonsskifte. Det samme så vi med Portugal, som opplevde en boom etter forrige EM. Da gikk prisene i været på mange spillere. Nå er prisene litt lavere igjen.

Hauge jobber også for Vikings Hannu Tihinen. Også han har ifølge Hauge gode sjanser til å bli solgt til i England i løpet av sesongen til Vikings prisforlangende (ca. 30 millioner kroner).