LØPSDUELL: Manuel Neuer i  en av mange løpsdueller mot Algerie. I går gikk han seirende ut av alle og tilbakela mer enn fem kilometer i prosessen. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
LØPSDUELL: Manuel Neuer i en av mange løpsdueller mot Algerie. I går gikk han seirende ut av alle og tilbakela mer enn fem kilometer i prosessen. Foto: REUTERS/Leonhard FoegerVis mer

Thorstvedt om Neuers ekstreme keeperspill: - Det går i dass av og til

Tilbakela en halv mil.

Få med deg alt fra Brasil i VM direkte

(Dagbladet): Tyskland kom seg videre fra gårsdagens batalje mot Algerie med et nødskrik. 2-1 etter ekstraomganger ble beholdningen etter scoringer av Andre Schurrle og Mesut Özil.

Men den største tyske helten i går het Manuel Neuer.

Den tyske sisteskansen briljerte bakerst for storfavorittene, og hadde det ikke vært for hans mange inngripener og strålende sweeper-spill kunne det fort endt helt annerledes.

- Går i dass av og til Erik Thorstvedt sier til Dagbladet at Bayern-keeperen fortjener et solid klapp på skuldra etter gårsdagens innsats.

- Det er rett og slett strålende keeperspill. Han fortjener ekstrem skryt for den forestillingen. En ting er å plukke ballen på 18 meter, noe annet er å plukke den på 28 meter, sier han.

Flere ganger havnet Neuer i en regelrett løpsduell med spissene til Algerie. Dueller han vant hver gang, og statistikk fra Fifa etter kampen viser at sisteskansen tilbakela ikke mindre enn 5 517 meter.

I de tre andre kampene har han løpt 4800 meter (USA), 4700 meter (Ghana) og 4900 meter (Portugal).

- Det er sånn det er meningen at Tyskland skal spille. Det er ikke tilfeldig at det skjer på den måten. Men i sånne situasjoner må han treffe. Han er så langt ute at man må være ekstremt god på å bedømme avstander, sier Thorstvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel, spillestilen til tyskerne er ikke uten risiko.

- Det er klart at det går i dass for han også av og til, men han redder såpass mye underveis at det er verdt det, sier han.

- Veldig delaktig Thorstvedt sier videre at han tror dette er den veien spillet er i ferd med å utvikle seg. At keeperne blir mer og mer inkorporert i banespillet.

- Han er veldig delaktig. Han er tilgjengelig for pasninger, han vrir spillet og han har en voldsom presisjon i pasningsspillet sitt. I neste runde møter han Frankrike og Hugo Lloris som har mye av det samme, men likevel ikke like ekstremt, sier han.

Og Frankrike kan fort bety stopp for Tyskland. Den norske keeperlegenden har ikke latt seg imponere veldig av det velkjente tyske «maskineriet» så langt.

- Jeg er litt skeptisk, det må jeg innrømme. Det er litt rusk der. Det er klart de har sykt mange gode spillere og de har mesterskapserfaringa, men spørsmålet er om de er vinnere. Laget er godt nok, men i går kladda det veldig lenge. Jeg er fortsatt på gjerdet, sier han.

Og selv om Manuel Neuer har imponert, er det ikke han Thorstvedt, som selv har hatt æren av å stå mellom stengene i et VM, vil rangere som mesterskapets beste keeper.

- Jeg holder en knapp på (Keylor) Navas på Costa Rica. Allerede fra første match så jeg at det var noe spesielt der. Om han vil bli husket som den beste keeperen når alt er over vet jeg ikke. Det avhenger alltid litt av hvor langt man kommer, men han har vært ekstremt god, sier Thorstvedt.