Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thorstvedt tatt på senga av utrolig driblestatistikk: - Det er et ekstremt høyt tall

Dembélé i egen klasse i Premier League.

- SNAKKES! Tottenhams Mousa Dembélé er i særklasse den beste dribleren i Premier League. Belgieren lykkes med 92 prosent av driblingene han forsøker seg på. Her er det Aston Villas Ashley Westwood og Idrissa Gueye som får unngjelde. Foto: Reuters / Phil Noble / NTB Scanpix
- SNAKKES! Tottenhams Mousa Dembélé er i særklasse den beste dribleren i Premier League. Belgieren lykkes med 92 prosent av driblingene han forsøker seg på. Her er det Aston Villas Ashley Westwood og Idrissa Gueye som får unngjelde. Foto: Reuters / Phil Noble / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når vi tenker på driblekonger i fotballen er det gjerne små, tekniske og kjappfota spillere som tar fokus.

Karer som Riyad Mahrez, Eden Hazard, Anthony Martial, Raheem Sterling, Alexis Sanchez og Dimitri Payet.

Det er derimot en helt annen som er Premier Leagues desidert beste dribler, nemlig Tottenhams 185 centimeter høye midtbanespiller Mousa Dembélé (28).

Belgieren står ikke med flest suksessfulle driblinger så langt denne sesongen, men han lykkes - i særklasse - med flest av de han prøver på.

92 prosent Ifølge statistikknettstedet Who scored? har Dembélé lyktes med 77 av 84 driblingsforsøk så langt  i Premier League denne sesongen.

Det gir en suksessrate på 92 prosent (!). Det er et par lysår foran de andre beste driblerne, som stort sett ligger med en suksessrate på rundt 55 prosent.

Det er Dembélés kombinasjon av styrke, balanse, nærteknikk og evne til å orientere seg på banen som gjør ham helt unik. Belgieren kan ofte se ut til å miste ballen, men så tar han seg inn ved en lynrask dragning eller ved å bruke kroppen til å skjerme kula.

TV 2-ekspert og tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt innrømmer at han blir overrasket over at Dembélés suksessrate er såpass høy.

- Det er et ekstremt høyt tall. Vanligvis er driblestatistikk sånn at man blir litt overrasket over hvor få driblinger spillerne lykkes med, men sånn er det åpenbart ikke i Dembélés tilfelle, sier Thorstvedt til Dagbladet.

«Slow motion» TV 2-eksperten mener 28-åringens driblinger normalt sett ikke er av det raske slaget.

- Han er sterk, har et lavt tyngepunkt og er helt enorm på å skjerme ballen. Han bruker kroppen veldig effektivt, men han dribler litt i «slow motion». Det er alt i alt en kombinasjon av god teknikk og styrke, sier Thorstvedt, som vant FA-cupen med Tottenham i 1991.

Riyad Mahrez har aller flest vellykkede driblingsforsøk i Premier League denne sesongen, med 104. Leicester-vingen har imidlertid en langt større feilmargin enn Dembélé, og har «bare» lyktes med 55 prosent av forsøkene sine.

- Undervurdert Erik Thorstvedt mener Dembélé er undervurdert.

- Dembélé er kanskje favorittspilleren min på årets Tottenham-lag. Han har vært litt undervurdert med tanke på totalbidraget, men det er veldig fascinerende å se hvordan han jobber. Tidligere har han vært litt frustrerende, for han har levert veldig ujevnt, men Mauricio Pochettino har fått ham til å levere på et jevnt høyt nivå, sier Thorstvedt.

Han trekker i tillegg fram at Dembélés samarbeid med makker Eric Dier i de to dype midtbaneposisjonene i Tottenhams 4-2-3-1-formasjon fungerer svært godt.

STORSPILTE: Mousa Dembélé hadde en svært god kamp da Tottenham slo Marcos Rojo og Manchester United 3-0 søndag. Foto: Robbie Stephenson / JMP / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
STORSPILTE: Mousa Dembélé hadde en svært god kamp da Tottenham slo Marcos Rojo og Manchester United 3-0 søndag. Foto: Robbie Stephenson / JMP / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- De utfyller hverandre. Dier gjør ting enkelt og forsøker ikke på noe som helst offensivt, mens Dembélé har større frihet. Det hadde ikke fungert med to Dembélé eller to Dier, man må ha den dynamikken, sier han.

Tror ikke på gull Dembélés Tottenham ligger på 2. plass i Premier League, sju poeng bak Leicester, når fem kamper gjenstår. Thorstvedt innrømmer at han tror sitt kjære Spurs vil få det tøft med å sikre lagets første ligatittel siden 1961.

- Objektivt sett, så tror jeg ikke Tottenham klarer det. Da må i så fall Leicester rote det grundig til for seg selv, sier han.

Hele Norges coronakart