Thortour-bakken

Nederst ser du løypeprofilen til morgendagens knallharde stigning i Tour de France - og Thor Hushovds største sjanse til overta den grønne trøya.

Planen er grei: Hushovd håper at den hardeste konkurrenten, Robbie McEwen, skal komme mer enn 13 minutter bak vinneren i de knallharde stigningene - og dermed ryke ut av rittet.

Hvile hodet

Thor Hushovd mangler 16 poeng for å overta den grønne trøya. Han tror på mange muligheter til å ta poeng de siste seks dagene. Men den største kan komme allerede i morgen.

Rytterne i Thor de France fikk etterlengtet hvile etter 14 tøffe dager på sykkelen. Hushovd prøvde å hvile hodet også, men tankene gikk fort til taktikken for resten av rittet.

-  Jeg har flere muligheter til å ta den grønne trøya. Allerede på tempoetappen onsdag kan McEwen ryke ut. Den er sinnsykt hard, sier Hushovd.

Beinhard

I morgen sykles det en kort, men beinhard tempoetappe. 15,5 km oppoverbakke uten stans, fra 720 meter over havet, opp til mål 1850 meter over havet.

Det gir en stigning på hele 8 prosent i snitt, nesten like mye som turistattraksjonen Trollstigen - som har 9 prosent stigning.

Lederen av poengkampen, Robbie McEwen, er hakket bedre enn Hushovd på flata, men nordmannen takler fjellene bedre. Dermed har Hushovd et håp om å miste konkurrenten her.

Liker terrenget

-  Tidsfristen er streng. De som kommer i mål mer enn 13 minutter etter vinneren er ute av Touren. Det blir for hardt for mange, og jeg håper selvfølgelig at McEwen er en av dem som ikke klarer det.

Fredagen avgjør

På alle etappene, unntatt temporittene onsdag og lørdag, er det innlagte spurter underveis. Her kan Hushovd vinne inntil seks poeng per spurt, men for å vinne trøya trenger han nok en etappeseier.

Fredagens etappe blir avgjørende. Etappen ligner veldig på den som Hushovd vant for to år siden. Både Hushovd og trener Atle Kvålsvoll har tro på seier her, og da kan Hushovd ta hele 25 poeng.

-  Etappen passer meg veldig godt. Den er ikke for kupert, men har et terreng jeg liker. Klarer jeg et brudd, er sjansen stor for at McEwen ikke klarer å holde følge, og da kan jeg fort ta igjen forspranget hans.

Suksessen i år gir Grimstad-syklisten paradoksalt nok store problemer.

-  Det er den enorme forskjellen fra 2002 til i år. Da kjente ingen meg og jeg kunne enkelt stikke i brudd.

I år passer alle på meg, og ingen vil la meg stikke av. Laget til McEwen vil gi alt for å ta igjen et brudd hvis jeg er med der, sier 26-åringen.

Sliten

I tillegg håper Hushovd på seier på siste-etappen inn til Paris. Men her er det alltid samlet spurt, og McEwen vil sannsynligvis også ta poeng.

Hushovd innrømmer at han merker hardkjøret på kroppen, og koste seg med rolig trening og massasje i går.

-  Jeg syns tida har gått vanvittig fort. Klart kroppen er litt kjørt, men det hører med. Jeg gleder meg til resten, sier Hushovd.

FOKUSERT: Kampen om den grønne poengtrøya går inn i en siste og avgjørende fase for Thor Hushovd. I morgen kan han vinne den tilbake - om alt går etter planen på morgendagens etappe. - Jeg tar den mer enn gjerne tilbake, sier Hushovd.