Thortour

SAARBRÜCKEN (Dagbladet): Thor Hushovd gikk i brudd og ledet Tour de France i drøye to timer i går, men så tok krampa ham. De siste 81 kilometerne ble et reint helvete.

- Dette er helt klart det verste jeg har opplevd. Det var helt forferdelig, sa en utmattet Thor Hushovd til Dagbladet etter at han hadde kommet i mål.

Lå helt i tet

For Grimstad-gutten gikk offensivt ut under gårsdagens andre etappe av Tour de France.

Franske Stephane Berges stakk først etter 11 kilometer, og fikk følge av landsmannen Sylvain Chavanel og Thor Hushovd etter 14 kilometer.

Men 24-åringen måtte svi for sitt ungdommelige pågangsmot.

Ble tatt av krampa

Etter 110 kilometer møtte han veggen. Smellen gjorde fryktelig vondt. Resten av løpet ble et mareritt.

- Jeg har aldri sett noe liknende før. Det er helt utrolig og fryktelig skuffende, sa Hushovds trener Denis Roux til Dagbladet, rett etter at han hadde fått beskjed om nordmannens smertefulle kramper.

- Smertene kom relativt brått på. Jeg begynte å merke det opp bakkene, sa han.

Først fikk han krampe i den venstre foten. Smertene gjorde så vondt at han måtte slippe tetgruppa og reise seg opp på sykkelen. Foten han hadde krampe i hang rett ned, akkurat som om den var lam.

Hadde han brutt hadde ikke Hushovd fått lov til å delta mer i årets Tour de France. Men Hushovd klarte å gjennomføre løpet.

Måtte gå av sykkelen

Hushovd tok opp glidelåsen på sykkeltrøya for å få litt ekstra luft på kroppen - han var tydelig kokt. Men etter noen dype åndedrag klarte han å få pint foten opp på pedalen igjen.

Roux så den smertelige seansen på tv, men vurderte aldri å oppfordre Hushovd til å bryte.

- Nei, nei. Man oppfordrer ingen til å bryte Tour de France. Alle skal gi 200 prosent for å komme i mål, sa han.

Det tok ikke lang tid før forspranget på over fem minutter til hovedfeltet var spist opp. Og enda kortere tid før hovedfeltet hadde passert ham, og krampa tok tak i den andre foten.

Denne gangen ble Hushovd presset til å gå av sykkelen.

- Da krampa tok meg var det ikke mye jeg kunne gjøre. Jeg hadde tapt, sa Hushovd.

Endte helt sist

Mens blodslitet fortsatte for 24-åringen, begynte ledelsen i Crédit Agricole å analysere hvordan en topptrent idrettsmann kunne gå på en så stor smell.

- Det kan være at sykkelsetet hans ikke var riktig regulert, mente manager Michel Laurent.

- Det kan være én mulighet, men jeg tror varmen tok ham. Han har nok ikke fått i seg nok væske. Thor har store muskler, som trenger mye væske for ikke å stivne. Jeg er redd han ikke kommer i mål innen tidsfristen, sa Crédit Agricole-trener Denis Roux til Dagbladet under rittet.

Og Roux ble holdt på pinebenken lenge. Heldigvis kom Thor Hushovd i mål halvannet minutt før tidsfristen. Han endte til slutt 19,26 minutter bak vinneren Oscar Freire, den spanske verdensmesteren. Dermed ble han desidert sist på gårsdagens etappe, men tidsnok til at han kan fortsette det tre uker lange etapperittet så lenge helsa holder.

- Forferdelig

- Jeg vurderte aldri å bryte. Det gjorde forferdelig vondt, men nå føler jeg meg bedre. Jeg trenger hvile, men jeg er motivert til å fortsette i morgen, medga Hushovd.

Nordmannen fikk masse oppmerksomhet både fra tv og publikum under det 181 kilometer lange blodslitet i går. Alle syntes synd på helten som slo til, gikk for seier, men som måtte lide for dristigheten etterpå. Samtidig ville alle ha svar på hva som slo feil.

- Jeg ble dehydrert, var det svaret Hushovd ga rett etter at han kom i mål.

- Glemte du å drikke underveis?

- Nei. Jeg prøvde å drikke mye, men det var varmt i dag. Jeg vet rett og slett ikke, sa han.

Treneren kunne heller ikke komme med noen sikre svar rett etter at ulykkesfuglen hadde kommet i mål.

- Han kommer til å få behandling av både fysioterapeut, kiropraktor og lege. Vi skal finne ut hva grunnen til dette er før i morgen. Det må vi.

FRYKTELIG VONDT: - Smellen gjorde fryktelig vondt. Dette er helt klart det verste jeg har opplevd. Det var helt forferdelig, sa en utmattet Thor Hushovd til Dagbladet rett etter målpassering.