Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thrilleravslutning: - What? Hva skjedde?

Therese Johaug smadret feltet fra første sekund, og gikk aleine i 32 kilometer i Meråker. Ble plutselig jaget av Ingvild Flugstad Østberg inne på stadion.

THRILLER: Therese Johaug jaget av Ingvild Flugstad Østberg inne på stadion. Video: NRK Vis mer

MERÅKER (Dagbladet): Therese Johaug har vært helt enorm denne sesongen. Tirsdag tok hun i tillegg sin første sprintseier i verdenscupen i Åre, og ledet dermed Ski Tour med 1.07 minutter foran Heidi Weng.

Torsdag sikret hun ledelsen ytterligere.

Den norske superkvinna satte standarden fra start. Johaug lå seg i front, skaffet seg bonuspoeng etter første passering - og etter bare fem kilometer sprakk feltet. Johaug gikk alene i store deler av de 34 kilometerne.

- Jeg har ikke sett på maken. Hun har en ekstrem evne til å presse seg over tid, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Ekstra imponerende var det av Ingvild Flugstad Østberg som hentet opp ei gigantluke til å ligge bare seks sekunder bak inne på stadion, to kilometer fra målgang. Skapte stor spenning i siste del av løpet - og stresset Johaug ekstra. Johaug tikket inn på tiden 1.26.32.8, Østberg fire sekunder bak.

- Du verden, for en duell! Skrek Aukland.

PALLEN: Therese Johaug (i midten) vant mens Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) tok andreplassen og Heidi Weng tok tredjeplassen etter 34 km fri teknikk under Ski Tour 2020 i Meråker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PALLEN: Therese Johaug (i midten) vant mens Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) tok andreplassen og Heidi Weng tok tredjeplassen etter 34 km fri teknikk under Ski Tour 2020 i Meråker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hva skjedde?

Ingvild Flugstad Østberg sjokkerte rett og slett lagvenninna i siste del av rennet.

- Jeg vet ikke helt hva som skjedde på slutten der. Plutselig fikk jeg høre at Ingvild var et sekund bak. What, tenkte jeg da. Hun kom i en vanvittig fart. Jeg måtte skjerpe meg, sier Johaug til NRK etter seieren.

Det var en glad Johaug som stilte opp på intervju etter seieren. Superkvinna viste store krefter og kjempet overlegent gjennom hele løpet.

- Jeg hadde en veldig god start, men det var tungt å gå aleine i store deler der. Jeg visste ikke helt hvor jeg var til tider, sier Johaug og fortsetter:

- Men en helt fantastisk følelse. Jeg har hatt Ski Tour som et av det største høydepunkta. Det er gøy å gjøre det bra, avslutter hun.

Smadret feltet

I store deler av løpet dannet Heidi Weng, svenske Ebba Andersson og Ingvild Flugstad Østberg trioen som kjempet om to gjenstående pallplasseringene. De tre langrennskvinnene samarbeidet godt og lenge i motvinden, i kampen om å tette luka opp til Johaug.

- Dette er et eksemplarisk norsk-svensk samarbeid, sier Torgeir Bjørn.

Så ble det norske presset for tøft for svenske Andersson. Flugstad Østberg og Heidi Weng dro ifra, før Flugstad Østberg satte opp tempoet enda ett hakk.

Splittelsen var et faktum. Et enormt løp av Flugstad Østberg som virket utrolig frisk i store deler av løpet.

- Johaug blir presset godt av Østberg. Det er ikke avgjort det her, sier Bjørn.

Størst spenning var det om de gjenstående plasseringene. Som nevnt, virket Flugstad Østberg sterkest av de to norske, men Weng kjempet tappert og tok 3.-plassen. Dermed måtte Weng gi fra seg 2.-plassen i sammendraget til Østberg.

4.-plassen tok Andersson. Bak kom Astrid Uhrenholt Jacobsen og svenske Emma Ribom.

SKISKYTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til en annen idrettsgren. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Skandale

I utgangspunktet skulle torsdagens langløp gå fra svenske Storlien og krysse grensa over til Meråker, en snau time fra Trondheim. På grunn av sterk vind og generelt dårlige værforhold, ble arrangørene tvunget til å både korte ned og endre starten på selve løypa.

Vegard Ulvang melder at det er brutal vind og dårlig sikt for utøverne.

Starttidspunktet ble utsatt et kvarter. Årsaken skal ha vært tekniske problemer med selve TV-signalet. Vanligvis har det ikke blitt brukt helikopter og fly for å videreføre signalet i langrennsmesterskap, men det var planen denne gangen. Derimot ble tilskuerne i Meråker vitne til at flere mennesker sprang ut fra et fly. Det skal ha vært en ufarlig hendelse, men problematisk - etter som motoren i flyet fungerte slettes ikke.

- Motoren er ødelagt. Heldigvis hadde vi en backup-løsning som vi bruker nå, sier FIS-direktør Gian-Franco Kasper til Dagbladet.

Hele Norges coronakart