Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thrilleravslutning i jakten på Carlsen: - Det ville vært forferdelig kjedelig om han klarte det

Karjakin og Caruana kjemper mot en gammel ringrev.

LAR BRIKKENE SNAKKE: Sergej Karjakin (t.v.) og Fabiano Caruana liker ikke å slenge med leppa mot andre, og vil således ikke skape store overskrifter i en eventuell VM-kamp. Foto: Pacific Press/NTB Scanpix/Aziz Karimov og Anp Koen Suyk
LAR BRIKKENE SNAKKE: Sergej Karjakin (t.v.) og Fabiano Caruana liker ikke å slenge med leppa mot andre, og vil således ikke skape store overskrifter i en eventuell VM-kamp. Foto: Pacific Press/NTB Scanpix/Aziz Karimov og Anp Koen Suyk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nærmer seg slutten på den spennende Kandidatturneringen som avgjør hvem som får møte Magnus Carlsen (25) til VM-kamp i november. Etter ni runder var det den gamle ringreven Vishy Anand (46) som ledet turneringen sammen med russiske Sergej Karjakin (26), men nå har det snudd i toppen.

Karjakin troner fortsatt øverst med sju poeng etter 12 av 14 runder. Han har imidlertid fått selskap av Fabiano Caruana (26). Men like bak lurer Vishy Anand med sine 6,5 poeng.

- Det ser ut til at det blir en av de to som leder. Det er ikke helt utenkelig at Anand får en ny match, men det ser ikke sannsynlig ut. Jeg tror det blir enten Caruana eller Karjakin, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel, som håper vi får se en annen enn Anand i møte med Carlsen.

- Jeg tror det er vanskelig å selge hvis det blir Anand. Spesielt hvis du sammenlikner med boksing og MMA, hvor arrangørene nøler når det er samme motstandere som møtes. I sjakk tror jeg ikke noe dette er folk ønsker å se, sier Gausel.

- Grå mus Dagbladets sjakkekspert mener bestemt at Magnus Carlsen skal slå sin motstander uansett hvem det blir. Han tror likevel vi kan ha noen underholdende kamper i vente.

- Rent underholdningsmessig tror jeg det kan bli morsom sjakk. Anand er veldig forutsigbar, selv når han er i god form. Det kommer ingen overraskelse i matchstrategien hans. Det ville vært forferdelig kjedelig om han klarte det for tredje gang. Det kan fort skje. Caruana er den mest interessante. Det snakket om Øst mot Vest dersom Karjakin skulle vinne, tror jeg ikke selger lenger. Ingen av disse to er «trashtalkere» som Nakamura er. Begge er ganske grå mus. Det er ikke tabloidenes våte drøm, sier Gausel.

Etter superresultatet i 2014 har Caruana vært ustabil. Men det gjelder ikke bare ham. Carlsen og Levon Aronian hadde også sin høyeste rating i 2014. Gasuel mener Caruanas høyeste gir, når han er i form, er høyere enn Karjakins - og at amerikaneren kan bli farlig om han treffer på formen.

VM-KAMP I NOVEMBER: Magnus Carlsen får snart vite hvem som blir utfordrer.
Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
VM-KAMP I NOVEMBER: Magnus Carlsen får snart vite hvem som blir utfordrer. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer

- I en VM-match tror jeg Caruana er farligst. Selv om jeg kanskje tror det er det Carlsen selv håper på, for å skape litt blest rundt matchen. Uansett hvem av dem som vinner, blir Carlsen storfavoritt. Hvis noen skal kunne true ham er det Caruana, sier Gausel.

Kan bli finaleduell VM-kampen skal spilles i New York, noe som gir Caruana hjemmekamp dersom han kommer seg dit.

I dagens parti spiller Caruana mot Peter Svidler, mens Karjakin på sin side møter Levon Aronian. I morgen kan det bli en ren finaleduell mellom Caruana og Karjakin, som møtes i den aller siste runden. Men først må de gjøre jobben i dag, for i sivet lurer Vishy Anand.

VIL HAN KLARE DET IGJEN? Vishy Anand lurer i skyggen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HAN KLARE DET IGJEN? Vishy Anand lurer i skyggen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Carlsen holdt selv jevngamle Karjakin som favoritt før Kandidatturneringen startet. 26-åringens mentale styrke var en av grunnene til det.

Hvis Anand skulle slå tilbake og sikre seg retten til å møte Carlsen i VM-kamp, vil oppgjøret i New York i november bli det tredje i rekken mellom dem. Både i 2013 og i 2014 endte det som kjent med norsk seier.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart