Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Thrilleren: Slik går Norge videre med tap

Taper Norge gruppefinalen mot Nederland finnes det fortsatt håp om VM-spill.

KAN GÅ VIDERE MED TAP: Maria Thorisdottir og Norge kan gå videre med tap mot Nederland i kveld. Men aller helst vil de vinne gruppefinalen og slippe thrilleravslutning. Her fra EM i Nederland i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KAN GÅ VIDERE MED TAP: Maria Thorisdottir og Norge kan gå videre med tap mot Nederland i kveld. Men aller helst vil de vinne gruppefinalen og slippe thrilleravslutning. Her fra EM i Nederland i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge - Nederland, Intility Arena 17.00

På overflaten er forutsetningene enkle når kvinnelandslaget i fotball spiller om VM-plass tirsdag, men bakom lurer et komplisert regnestykke av stor betydning.

Norge må slå europamester Nederland for å være VM-klar som gruppevinner, men om det ikke lykkes gjelder det å bli en av de fire beste toerne som får spille videre om Europas siste VM-billett. Kanskje trenger Norge ett poeng for å bli med der.

- Det er en kompleks situasjon der flere andre kamper har betydning, og det kan påvirke hvilke beslutninger som fattes underveis. Vi har en plan for de ulike scenarioene og kommer til å holde oss orientert om stillingen i de andre kampene. Helst vil vi selvsagt vinne, men hvordan det ser ut på toertabellen kan få betydning for hvordan vi ser ut mot slutten av kampen, sier landslagssjef Martin Sjögren til NTB.

Han bekrefter at det kan avgjøre i hvilken grad han er villig til å sende fram spillere i jakten på et seiersmål dersom det for eksempel står uavgjort, og et baklengsmål kan sende Norge ut av toeromspillet.

Hjelp fra Italia og Tsjekkia?

Om Norge skulle tape for Nederland, vil Sjögrens lag ha 12 poeng på toertabellen etter å ha vunnet alle sine kamper mot gruppens tre øvrige lag. Kamper mot tabelljumboen strykes.

Det er allerede klart at toerne i gruppe 1 (Wales) og 7 (Østerrike eller Finland) vil få færre enn 12 poeng på toertabellen. Dermed trenger Norge enda en gruppe hvor toeren kommer dårligere ut.

Mest aktuelt er det i gruppe 6 (der Belgia i så fall må avgi poeng mot allerede VM-klare Italia) og i gruppe 5 (der Island må avgi poeng borte mot Tsjekkia).

- Det er de to kampene som er de viktigste å følge med på, men den andre kampen i vår gruppe (Nord-Irland – Slovakia) kan også påvirke. Dersom Slovakia vinner klart nok til å gå forbi Nord-Irland på tabellen så får vi litt bedre målforskjell, sier Sjögren.

Ganske enkelt

- Vi har oversikt over alle de ulike mulighetene, men det er vanskelig å si på forhånd hva som kommer til å skje, og det viktigste for oss er selvsagt vår egen kamp. Målet vårt er å slå Nederland, og spillerne skal bare tenke på å gjøre en så god kamp som mulig.

Guro Reiten bekrefter at spillerne ikke har fått noen innføring i toertabellens kompleksitet.

- Nei, vi har ikke snakket om det, og jeg vet knapt hvordan det ligger an. Vårt mål er å slå Nederland, og om vi gjør det så er vi jo i VM. Så enkelt er det, sier hun til NTB.

- Det nederlandske laget har vi gått grundig gjennom. Vi har lagt planen og vet hva vi skal gjøre. Nå er det bare å spise, sove og samle mest mulig energi. Det kribler litt ekstra i magen, men jeg gleder meg enormt.

Hele Norges coronakart