Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien starter om to måneder

Ti år etter Martin Andresen skal Vålerenga nok en gang bli best i Norden. Inntil videre er de bare best i store ord

Vålerenga skal bli best i Norden på spillerlogistikk. Det er ikke jeg som sier det, det er Vålerengas nye sjefspeider, Lars Tjærnås.

REKRUTTERING: Vålerenga skal bli best i Norden på spillerlogistikk. Her er VIF-trener Ronny Deila med Samuel Fridjonsson og Chidera Ejuke, som ble hentet i 2016 og 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REKRUTTERING: Vålerenga skal bli best i Norden på spillerlogistikk. Her er VIF-trener Ronny Deila med Samuel Fridjonsson og Chidera Ejuke, som ble hentet i 2016 og 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMBISJONER ER VEL og bra uansett hva du driver med her i livet. Du må ha noe å strekke deg etter for å evne å flytte grenser. Det har vi i norsk fotball. På det området er de fleste – både klubbene og Norges Fotballforbund – flinke til å snekre sammen handlingsplaner med hårete mål og definerte målsettinger.

I mørke epoker, i hvert fall hva toppfotballens resultater angår, er det vi gjerne klamrer oss til her i AS Steinrøysa.

Drømmene.

RUNDT ÅRTUSENSKIFTET, DA Norge hadde sitt beste landslag, et lag med bedre spillere enn 90-åras Drillos, skjønte vi at vi ikke kunne bli best i verden til å spille fotball. Men vi ønsket å være best i noe. Fra Ullevaal stadion gikk det derfor ut et budskap om at Norge skulle bli best i verden på holdninger og – hold deg fast – restitusjon.

VIF-SPEIDER: Lars Tjærnås. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
VIF-SPEIDER: Lars Tjærnås. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

DET MED HOLDNINGER gikk i vasken i første forsøk da spillerne med "Fem om dagen" på treningstøyet satt og hygget seg til fem om morran i en bobil på parkeringsplassen utenfor landslagets hotell under EM i Nederland og Belgia. Det andre ble tiet i hjel da forståelsen av målsettingen sank inn, at Norge skulle bli best i verden på det som skjer etter at det du trener, jobber, sliter og planlegger for er over – kampene.

MAGEMÅL OG FOKUS kan det derfor være litt verre med. Det er noen ganger ikke-eksisterende. Man ønsker så mye, helst med en gang. Alt for å møte kravene og omgivelsene med positivitet. Alt for å skape optimisme i menigheta. Og så snakker man gjerne litt euforisk fra toppen av hodet sitt, uten helt å skjønne omfanget.

Som om svart blir hvitt bare man ønsker det hardt nok.

Som om stein på stein-prinsippet – erfaringenes og utviklingslærens grunnfjell – kan by-passes bare man vil det sterkt nok.

VÅLERENGA HAR NÅ skjønt viktigheten av spillerlogistikk og endelig tatt seg råd til en sjefspeider, Lars Tjærnås, med mandat og ansvar for å bygge opp noe klubben egentlig aldri har hatt, i hvert fall ikke prioritert og satset på til fulle. Det er smart. Planene Tjærnås bringer til bordet er også gode. Målet om et bredt speidernettverk i Oslo og omegn, samt et satellittnettverk med faste folk i Sverige. Danmark, Finland og Island, høres fornuftig ut. Men vi som har levd noen sesonger vet at det tar tid og krever erfaring å utvikle en slik struktur om ikke rapporter i hundrevis er det overordnede målet, her som ellers i livet blir veien til mens man går.

Så, hvorfor ikke ta ett skritt av gangen?

Hvorfor ikke bare få det på skinner uten å snakke så høyt og svulstig om det?

I ÅR ER det ti år siden Martin Andresen tok over Vålerenga og startet norsk klubbfotballs mest hårete prosjekt med visjonen "Best i Norge innen 2010, best i Norden innen 2013 og unike i Europa". Alle husker hvordan det gikk. En cuptriumf (2008), et ligasølv (2010), en jevn strøm av livreddende midler fra Tor Olav Trøim og mange nedrykksstrider seinere prøver Oslo-klubben enda en gang. I kjølvannet av de ti siste årenes erfaringer, for ikke å snakke om hvor pinlig 2008-mantraet ser ut i dag, skulle man tro at klubben hadde lært viktigheten av å sette det ene beinet foran det andre.

Lars Tjærnås sin uttalelse "vi skal bygge opp et system som gjør oss desidert ledende i Norden" tyder på det motsatte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!