SVENSK VERDENSKLASSE: Jörgen Lennartson har fått snudd skuta i Lillestrøm.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SVENSK VERDENSKLASSE: Jörgen Lennartson har fått snudd skuta i Lillestrøm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Nedrykkstriden er høstens store fotballdrama

Ti år etter Rekdal er det svensk verdensklasse som redder LSK

Kjetil Rekdal gjorde «coaching i verdensklasse» til et begrep. Da LSK trengte magi gjorde Jörgen Lennartsson to spillerbytter på tilsvarende nivå.

  • Lillestrøm-Stabæk 3–2

ETTER 70 MINUTTER så Lillestrøm ut som et revna kaos som fort kunne være et OBOS-lag når de eventuelt spiller sin andre cupfinale på rad 2. desember. Etter 90 minutter hadde de vunnet sin tredje fotballkamp på ei uke, slått Stabæk 3–2 og gjort nedrykksstriden til høstens mest dramatiske eventyr.

JÖRGEN LENNARTSSON HAR gjort mye godt med Lillestrøm siden han tok over for Arne Erlandsen i sommer, men valgene han tok på 1–2 mot Stabæk kan redde 2018 på Romerike. Da Lillestrøm trengte noe ekstra for om mulig å komme seg på beina og presse fram femten desperate minutter, tok svensken valgene som reddet kampen, poengene, kvelden, den neste uka og veldig sannsynlig også resten av sesongen.

LILLESTRØM ER IKKE klare ennå, på ingen måte. Det gjenstår veldig mye fotball denne høsten. Det ligger fortsatt seks kamper og 18 poeng igjen på bordet. Men snur du 1–2 mot Stabæk etter å ha gått helt opp i liminga, det var jo ikke forsvarsspill igjen da Aboubakar Keita fant Franck Boli to ganger – først til straffespark og så en frispilling til 2–1 og ledelse – vel, da har laget en karakter som kan ta deg ut av alle bakevjer.

Lillestrøm er det laget.

De har blitt det under Jörgen Lennartsson.

FØR DENNE KAMPEN hadde innbytter Mats Haakenstad, en av de to Lennartsson dyttet innpå da han måtte forandre kampbildet, scoret null seriemål i 2018. Nå har han to. Den første, på pasning fra innbytter nummer to, Kristoffer Ødemarksbakken, ga LSK 2–2. Den andre vant kampen.

TILFELDIG? JA, MEN godt fagarbeid også. Det er selvfølgelig ikke mulig å planlegge for det som skjedde på Åråsen, ikke på den måten. Men det hadde ikke skjedd om ikke Jörgen Lennartsson hadde tatt to helt klare grep, gitt Haakenstad beskjed om å komme seg i posisjon foran mål så ofte som mulig, og sørget for at innlegg, mange innlegg, skulle være Lillestrøms våpen i snuoperasjonen.

Under press vet vi jo at Stabæk-forsvaret ikke er det sterkeste i Eliteserien.

Under presset Jörgen Lennartsson ba om sviktet Stabæks Ronald José Hernandez to ganger i duellene med Haakenstad.

DA KJETIL REKDAL utførte sin genistrek for ti år siden handlet det om å få alle mann på dekk med en spiller mindre i en fotballkamp som handlet om alt (kongepokalen) eller ingenting. Det klarte han gjennom å fortsette cupfinalen med to mann på topp og vinne 7–6 på straffer. For Jörgen Lennartsson og Lillestrøm handlet denne søndagskvelden om veldig mye av det samme. Jeg sier ikke at Lillestrøm hadde vært ute av det med tap, men jeg er overbevist om at garderoben ville vært knust fordi de da ville ha gitt bort en kamp de burde ha vunnet lenge før Keita og Boli skjønte hvor langsomt det kan gå i kanarifuglenes bakerste ledd.

Med tap ville Lillestrøm vært å direkte nedrykksplass.

Med 3–2 er de to poeng foran både Start (15) og Stabæk.

BODØ/GLIMT (27 POENG) tapte i Haugesund, Strømsgodset (26) vant i Sarpsborg og på Intility Arena tapte Start 3–2 for Vålerenga. Det betyr at fem lag nå er innenfor fire poeng og at veldig mye drama gjenstår. Og mange av kampene spilles mellom disse lagene, ingenting er avgjort. Men Lillestrøm har fått momentum. Det, en suksessfaktor på bakgrunn av coaching i verdensklasse, hjelper på humøret når de leser denne nedrykkstabellen seks runder før slutt:

  • 11 Bodø/Glimt 27 (-2)
  • 12 Strømsgodset (26 (0)
  • 13 Lillestrøm 25 (-11)
  • 14 Stabæk 23 (-14)
  • 15 Start 23 (-18)
  • 16 Sandefjord 15 (-23)