<strong>MÅ FRIGI BLODPOSENE:</strong> Eufemiano Fuentes må frigi de rundt 200 blodposene som ble funnet i hans kontorer. Foto: AP Photo/Andres Kudacki, File
MÅ FRIGI BLODPOSENE: Eufemiano Fuentes må frigi de rundt 200 blodposene som ble funnet i hans kontorer. Foto: AP Photo/Andres Kudacki, File Vis mer

Ti år etter Spanias verste dopingskandale kan vi endelig få svar

200 blodposer skal utleveres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dopinglege Eufemiano Fuentes må frigi de rundt 200 blodposene som ble funnet i hans kontorer i 2006. Det har en spansk domstol besluttet.

Den spanske legen ble i april 2013 dømt til ett års fengsel, dømt for å ha satt folkehelsa i fare ved å hjelpe utøvere med å dope seg.

Doping var ikke ulovlig i Spania i 2006, da razziaen ble utført mot Fuentes. Men ettersom flere ryttere hadde fortalt at de hadde blitt dårligere av behandligene fra Fuentes og fire andre, kunne de anklages for å sette menneskers liv og helse i fare.

Skulle destrueres

Dommer Julia Patricia Santamaria nektet å utlevere de 211 blodposene som ble samlet inn under etterforskningen, og det internasjonale antidopingbyreået WADA fikk dermed ikke avslørt hvilke 35 utøvere blodposene stammet fra.

Det ble også bestemt at blodposene skulle destrueres, og det ville da ikke være mulig å etterforske videre i saken som har blitt betegnet som det største dopingnettverket som noensinne er avslørt.

WADA og det internasjonale sykkelforbundet (UCI) anket saken, og har nå fått medhold. Ti år etter en av Spanias verste dopingskandaler, skal blodet nå utleveres til myndighetene for nærmere undersøkelser.

Det er fremdeles usikkert hvorvidt utøvere som identifiseres kan straffes, med tanke på foreldrelsesfristen som er ti år ifølge WADA-koden.

Dette er «Operacion Puerto»

* 23. mai 2006: Spansk politi iverksatte Operacion Puerto med razzia mot minst tre steder. Dopingpreparater og blodposer til bruk i bloddoping ble beslaglagt.

* Juni 2006: Lekkasjer fra politiet førte til at spanske medier kunne melde at toppnavn som Ivan Basso, Jan Ullrich og Tyler Hamilton var involvert.

* Mars 2007: Dommer Antonio Serrano ville henlegge saken. Det var funnet bevis for doping, men doping var den gang ikke lovstridig i Spania.

* Februar 2008: Statsadvokaten i Madrid forlangte saken gjenåpnet. Han mente at bakmennene satte utøvernes liv i fare, blant annet ved uforsvarlig oppbevaring av blodposer.

* November 2011: Serrano meddelte at det ble reist sak mot Fuentes og fire andre for forbrytelser mot folkehelsen.

* Januar 2013: Rettssaken startet i Madrid. På tiltalebenken satt Fuentes, hans søster Yolanda og de tidligere sykkellederne Manolo Saiz, José Ignacio Labarta og Vicente Belda.

* 30. april 2013: Eufemiano Fuentes ble dømt til ett års fengsel og fire års tap av retten til å praktisere som lege. Labarta ble dømt til fire måneders fengsel, de tre andre ble frikjent.

* 17. mai 2013: Aktoratet anker dommen mot Fuentes.

* 14. juni 2016: En domstol i Madrid slår fast at blodposene skal frigis til antidopingmyndigheter. Det er foreløpig usikkert hvilke følger dette kan få for de aktuelle idrettsutøverne.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer