MÅ FRIGI BLODPOSENE: Eufemiano Fuentes må frigi de rundt 200 blodposene som ble funnet i hans kontorer. Foto: AP Photo/Andres Kudacki, File
MÅ FRIGI BLODPOSENE: Eufemiano Fuentes må frigi de rundt 200 blodposene som ble funnet i hans kontorer. Foto: AP Photo/Andres Kudacki, FileVis mer

Ti år etter Spanias verste dopingskandale kan vi endelig få svar

200 blodposer skal utleveres.

Dopinglege Eufemiano Fuentes må frigi de rundt 200 blodposene som ble funnet i hans kontorer i 2006. Det har en spansk domstol besluttet.

Den spanske legen ble i april 2013 dømt til ett års fengsel, dømt for å ha satt folkehelsa i fare ved å hjelpe utøvere med å dope seg.

Doping var ikke ulovlig i Spania i 2006, da razziaen ble utført mot Fuentes. Men ettersom flere ryttere hadde fortalt at de hadde blitt dårligere av behandligene fra Fuentes og fire andre, kunne de anklages for å sette menneskers liv og helse i fare.

Skulle destrueres

Dommer Julia Patricia Santamaria nektet å utlevere de 211 blodposene som ble samlet inn under etterforskningen, og det internasjonale antidopingbyreået WADA fikk dermed ikke avslørt hvilke 35 utøvere blodposene stammet fra.

Det ble også bestemt at blodposene skulle destrueres, og det ville da ikke være mulig å etterforske videre i saken som har blitt betegnet som det største dopingnettverket som noensinne er avslørt.

WADA og det internasjonale sykkelforbundet (UCI) anket saken, og har nå fått medhold. Ti år etter en av Spanias verste dopingskandaler, skal blodet nå utleveres til myndighetene for nærmere undersøkelser.

Det er fremdeles usikkert hvorvidt utøvere som identifiseres kan straffes, med tanke på foreldrelsesfristen som er ti år ifølge WADA-koden.