Ti år siden sist: Norge med tidenes mest suverene VM-gull: - Nesten ufattelig

Historisk triumf i Kulm.

VM-GULL: De norske hopperne slo til med VM-gull i lagkonkurransen i skiflygings-VM i Kulm. REUTERS/Heinz-Peter Bader
VM-GULL: De norske hopperne slo til med VM-gull i lagkonkurransen i skiflygings-VM i Kulm. REUTERS/Heinz-Peter Bader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ti år siden sist gang Norge tok et VM-gull i skiflyging. Det skjedde da kvartetten Bjørn Einar Romøren, Lars Bystøl, Tommy Ingebrigtsen og Roar Ljøkelsøy sikret norsk gull i lagkonkurransen i Kulm.

Ti år senere - i samme bakke, dog litt utbygd og modernisert - ble endelig den norske nasjonalsangen avspilt etter et skiflygings-VM igjen.

Anders Fannemel, Johann André Forfang, Daniel André Tande og Kenneth Gangnes er Norges nye hopphelter som kapret VM-gullet i dagens lagkonkurranse i Østerrike.

- Det er dette vi har drømt om. Det er nesten ufattelig at alle gjør det så bra nå. Det er enormt sterkt at alle får til to så gode hopp. Det er deilig å være en del av et sånt lag, forteller Anders Fannemel til Dagbladet.

Det gjorde det unge norske laget i historisk utklassingsstil. Til slutt ble sølvvinner Tyskland slått med hele 110,4 poeng, mens Østerrike, som har dominert i en årrekke, ble ydmyket med 157,3 poeng på deres hjemmebane.

Tidenes største seiersmargin Det er tidenes største seiersmargin i et VM. Den norske bragden vil dermed gå inn i historiebøkene som en av de aller største.

- Gutta er jo helt syke i hodet. De gjør jobben lett for meg. Dette hadde jeg aldri trodd før sesongen. Det er ikke lenge siden jeg holdt på å gi opp. Nå er jeg veldig glad for at jeg valgte å fortsette, sier helgens VM-konge, Kenneth Gangnes, til NRK.

- Jeg var nervøs helt til siste hoppet. Heldigvis gikk det bra. Det føles veldig deilig, forteller Forfang.

Slovenia endte på 4. plass, selv om verdenseneren Peter Prevc hoppet helt strålende. Faktisk var Norge og Slovenia likt da Slovenia hadde hoppet åtte hopp og Norge bare sju.

- At hele laget gjør det så bra, er nesten helt ufattelig, mener Fannemel.

- Det er helt fantastisk deilig. Jeg var det svakeste kortet på forhånd og var mer nervøs enn noen gang. Derfor var det ekstremt godt å få det til, forteller Tande.

Slik gikk det til Norge ledet suverent etter 1. omgang med 725,0 poeng. Østerrike fulgte nærmest med 691,8 poeng, mens bronsen så ut til å stå mellom Tyskland (658,3 poeng) og Slovenia (655,7 poeng).

Mye av forspranget kom da Daniel André Tande hoppet fra konkurrentene i den tredje puljen. Dermed fikk Tande en etterlengtet revansje fra en periode hvor han har havnet litt i skyggen av de Gangnes, Forfang og co.

Fannemel startet 2. omgangen godt for Norge med 217 meter og styrket Norges gullsjanser. Så avgjorde mer eller mindre Forfang gullkampen.

Under svært krevende forhold hoppet Forfang 201,5 meter og utklasset forfølgerne. Dermed ledet plutselig Norge med vanvittige 82 poeng på Østerrike.

Tande fulgte opp den norske drømmedagen med en strålende svev på 215,5 meter. Dermed økte Norge ledelsen ytterligere.

- Det er helt vanvittig. Det er total utklassing, ropte NRK-kommentator Christian Nilssen.

Til slutt fikk Gangnes æren av å avgjøre det hele og sikret norsk VM-gull. Det gjorde gårsdagens sølvvinner helt uten problemer med et hopp på 219,5 meter.

Dermed vant Norge hele 110,4 poeng foran Tyskland, en seiersmargin som går inn i historiebøkene som tidenes største i et mesterskap.

VM-GULL: De norske hopperne slo til med VM-gull i lagkonkurransen i skiflygings-VM i Kulm. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader TPX IMAGES OF THE DAY
VM-GULL: De norske hopperne slo til med VM-gull i lagkonkurransen i skiflygings-VM i Kulm. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer