Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lise Klaveness ny trenersjef i fotball

Ti episoder av «Heimebane» var alt vi trengte for å bli kvitt vrangforestillingene

Velkommen Lise Klaveness! Det tok en mannsalder å få rett kvinne på plass.

PIONEREN: Ane Dahl Torp som Helena Mikkelsen i Heimebane var det vi trengte for å gjøre Lise Klaveness til et opplagt valg som ny leder av norsk elitefotball. Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er over 40 år siden jeg som ganske fersk journalist forsiktig våget meg over dørstokken til Fotballforbundets mektige generalsekretær Nicolai Johansen for å spørre om hva han syntes om utsiktene for norsk kvinnefotball. Kort fortalt: Det syntes han ikke.

Men det var da. Seinere er den samme Nicken blitt beskrevet som kvinnefotballens beste hjelper. Det er jo seierherrene som skriver historien. I tiårene etterpå er det definitivt gutta som har vunnet i denne sporten.

Før i dag da Lise Klaveness fikk den høyeste trenerjobben i Norges Fotballforbund som sjef for sportens nye felles elitesatsing.

DEN endringen er bemerkelsesverdig også utover dette gledelige samarbeidet mellom Fotballforbundet og Serieforeningen til storklubbene. Spoler du bare litt tilbake i fotballnyhetene, er det lett å se hvordan gutter som har vunnet også har dominert på trenersiden i norsk fotball. Stjernene fra Drillo -og Nils Arne Eggens storlag har i årene siden de preget spillet på banen, bestemt mye fra sidelinja.

Lise Klaveness forlot banen på en helt annen måte. Midt på natta ble hun tatt til side på Gardermoen av landslagstrener Bjarne Berntsen etter en Kina-tur og forklart at hennes tid som spiller var over. Berntsen har etterpå angret den behandlingen. Det er greit nok, men episoden har uansett et snev av det til nå opplagte styrkeforholdet mellom mann og kvinne i norsk fotball.

Dette har definitivt vært vår idrett.

DET er den altså ikke lenger. Det finnes rundt 110 000 gode grunner for det etter at norsk kvinnefotball har vokst til landets desidert største jenteidrett. Men først og fremst finnes Lise Klaveness med hennes sterke faglige tilnærming til sporten.

TRE PRISER: «Heimebane» gjorde storeslem under årets Gullruten-utdeling i Bergen. «Beste mannlige skuespiller» gikk til Axel Bøyum, mens Ane Dahl Torp stakk av med prisen for »Beste kvinnelige skuespiller». I tillegg ble serien kåret til «Beste drama». Reporter: Ingrid Cogorno / Video: Linn-Christin Marthinussen / Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Den er helt nødvendig for å lykkes med alt det sportslige arbeidet, men er ironisk nok også avgjørende for å stoppe den misforståtte snillheten som har gjort det lettere for menn å gi kvinnefotballen et B-stempel.

SEINEST sist sommer var Klavness selv helt sentral i den sistnevnte problemstillingen. Mens Norge med verdensstjernen Ada Hegerberg i hovedrollen underpresterte i EM, var Lise Klaveness glitrende som kommentator på NRK.

Hun forklarte pedagogisk den manglende sammenhengen mellom trener Martin Sjögrens ambisjoner om mer ballhold og de virkemidlene denne svært respekterte svensken benyttet. Etter mesterskapet kom hun også med en skarp analyse på nrk.no om hvorfor det gikk så ille med Norge. Den analysen er faglig sett noe av det mest interessante jeg har lest om norsk landslagsfotball.

På tross av all denne ballasten var Klaveness underveis i mesterskapet knapt innom den norske superstjernen ekstremt svake bidrag for å løfte laget. Hun tok knapt tak i Ada Hegerbergs betydning for den norske fiaskoen. Kanskje følte hun seg som kommentator for nær spillegruppa eller kanskje gled hun bare inn i den TV-tradisjonen der norske fotballjenter for ofte blir beskyttet for vanlig konstruktiv kritikk.

MEN alt dette skjedde i fjor sommer., og for tida går endringen raskt. Det er bare et par måneder siden jeg minnet TV-seerne om at NRKs flotte drama «Heimebane» egentlig var et lureopplegg.

Når Lise Klavness nå er ansatt i den faglig tyngste jobben i norsk fotball, er bildet annerledes. Ikke minst fordi nye TV-inntrykk har støpt grunnmuren for en ny norsk fotballkultur.

Ti episoder av «Heimebane» var alt det store hjemmepublikummet trengte for å bli kvitt vrangforestillingene om hvilket kjønn som er utstyrt med fotballklokskap. Ane Dahl Torps krav til manusforfatterne om at Helena Mikkelsen ikke måtte være så kvinnelig misforstått snill, gjorde det opplagt at Lise Klaveness var rett kvinne for jobben da gutta i Fotballforbundet og Serieforeningen endelig tok konsekvensen at det aldri blir noen virkelig norsk elite uten at toppfotballen er en del av den store fotballbevegelsen.

Det tar nok litt lenger tid å få resultatene av det gode, strukturerte arbeidet med juniorlandslagene over til et stabilt topp seniornivå. Likevel overtar Lise Klavness ansvaret akkurat mens pilene peker oppover. A-landslaget for menn er nummer 48 på verdensrankingen av 200 lag, mens kvinnene er nummer 14 av 117 lag.

Da er det mulig å glede hjemmepublikummet med noe enda større enn selv det å slå jævla Ålesund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!