Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ti Europa-vinnere som var helt elendige i hjemlig liga

Denne lista viser at Madrid har en tendens til å reise seg fra nasjonale kriser, til å bli konger i Europa.

FIKK SPARKEN: Jupp Heynckes fikk sparken mot slutten av sesongen i 1997/98, til tross for at han ledet klubben til sin første Champions League-tittel siden 1966. Foto: Desmond Boylan/REUTERS/NTB Scanpix
FIKK SPARKEN: Jupp Heynckes fikk sparken mot slutten av sesongen i 1997/98, til tross for at han ledet klubben til sin første Champions League-tittel siden 1966. Foto: Desmond Boylan/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Manchester City er i kvartfinalen i Champions League, men risikerer å ikke få muligheten til å kvalifisere seg neste sesong. Vi har sett på andre klubber som gjorde det bra i Europa, samtidig som de sleit i hjemlig serie.

1. Real Madrid 1955/1956
I den første europeiske cupen som ble arrangert, overgikk Real Madrid forventningene ved å vinne turneringen. Til tross for at Alfredo Di Stéfano ble toppscorer i hjemlig liga med 24 mål, ble klubben nummer tre - 10 poeng bak serievinner Athletic Bilbao og ni poeng bak Barcelona på andreplass.

Madrid lå under 2-0 mot franske Stade de Reims i finalen på Parc des Princes, men en avgjørende scoring av Hector Rial fullførte comebacket da de spanske gigantene vant 4-3. Det var et resultat som satte tonen for Madrids historiske femårsdynasti i turneringen.

2. Eintracht Frankfurt 1979/1980
Til tross for at de slo Bayern München og Borussia Mönchengladbach i henholdsvis semifinalen og finalen i UEFA-cupen, ble de til stadig slått i Bundesliga. Til slutt endte klubben på en 9. plass, hele 18 poeng bak gullvinner Bayern München.

Suksessen i Europa gjorde opp for skuffelsen i hjemlig serie. Etter å ha tapt 3-2 i den første finalekampen mot Gladbach, gjorde Fred Schaubs scoring i det 81. minutt sitt til at Frankfurt kunne løfte Europacup-trofeet. De sikret med det plass i turneringen sesongen etterpå.

3. Tottenham 1983/1984
Tottenhams suksess i UEFA-cupen kom på bekostning av en middels sesong i engelsk toppdivisjon. Ligavinner Liverpool avsluttet sesongen 19 poeng foran Spurs, som med sin 8.-plass ikke ville fått spille i Europa-cupen dersom de ikke slo Anderlecht i UEFA-cup-finalen.

Det belgiske laget - som seinere ble avslørt for involvering i kampfiksing på vei til finalen - ga seg ikke uten sverdslag i en batalje som endte 2-2 sammenlagt. Det engelske laget slo Anderlecht i den påfølgende straffesparkkonkurransen, mye takket være Tony Parks' strålende redning på straffesparket til Arnor Gudjohnsen (Eidur Gudjohnsens far).

4. Inter 1993/1994
Inter har aldri rykket ned fra Serie A, men de kom så nære det er mulig å komme i 1994, da de havnet ett fattig poeng over nedrykksstreken.

Til tross for en katastrofal sesong på hjemmebane opplevde klubben suksess utenfor landegrensene: Inter vant UEFA-cupen etter en 2-0-seier sammenlagt mot Austria Salzburg i finalen.

5. Schalke 1996/1997
1996/1997-sesongen i Bundesliga var en sesong å glemme for Schalke, som var hele 28 poeng bak Bayern München ved sesongslutt. Skuffelsen over å bli nummer 12 i ligaen ble berget av deres europeiske bragd, da Roy Hodgsons Inter ble slått etter straffesparkkonkurranse i UEFA-cup-finalen.

Etter at Schalke vant første kamp 1-0, scoret Ivan Zamorano seint i returkampen slik at kampen gikk til straffer. Schalke scoret på alle deres fire straffespark, mens Zamoranos forsøk ble reddet av Jens Lehmann, og tyskerne vant cupen.

6. Real Madrid 1997/1998
La Liga ble i 1997/98-sesongen dominert av Barcelona, som vant ligatittelen og havnet 11 poeng foran Real Madrid. Los Blancos' toppscorer, Fernando Morientes, maktet bare å score 12 ganger, mens hovedtrener Jupp Heynckes fikk sparken mot slutten av sesongen til tross for at han ledet klubben til sin første Champions League-tittel siden 1966.

Med tanke på den skuffende innsatsen i hjemlig liga, var Real Madrids åttende tittel i Europa en bemerkelsesverdig bragd. Regjerende mester Borussia Dortmund tapte 2-0 sammenlagt i semifinalen, før storfavoritten Juventus ble slått 1-0 i finalen.

7. Real Madrid 1999/2000
Denne lista viser at Madrid har en tendens til å reise seg fra nasjonale kriser, til å bli konger i Europa. I 1999/2000-sesongen ble hovedstadsklubben nummer fem, men fikk plaster på såret med nok en europeisk triumf.

MIRAKELET I ISTANBUL: Liverpool-kaptein Steven Gerrard løfter pokalen etter seieren over Milan i 2005. Foto: NTB Scanpix
MIRAKELET I ISTANBUL: Liverpool-kaptein Steven Gerrard løfter pokalen etter seieren over Milan i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ledet av Vicente del Bosque - som inspirerte til noen minneverdige forestillinger fra spillere som Raúl, Fernando Redondo og Roberto Carlos - slo Madrid de to tidligere finalistene Bayern München og Manchester United i kvartfinalen og semifinalen, før de knuste Valencia 3-0 i den helspanske finalen.

8. Liverpool 2004/2005
Rafael Benitez' første smakebit på Premier League-fotball gikk ikke så bra. Liverpool ble nummer fem og havnet bak byrival Everton i 2004/05 - og bokførte like mange poeng som Bolton.

De beit fra seg på en helt annen måte i Europa. Benitez' mannskap slo Chelsea knepent i semifinalen - The Blues avsluttet sesongen 37 poeng foran Liverpool i ligaen - og så sto de for mirakelet i Istanbul da Milans 3-0-ledelse ble utliknet og The Reds vant deres femte Europa-cup etter straffesparkkonkurranse.

9. Milan 2006/2007
Carlo Ancelottis Milan hadde en imponerende stall i 2006/07, men sleit likevel i Serie A. Det hjalp heller ikke at klubben ble trukket åtte poeng etter Calciopoli-episoden (navnet på dommerskandalen i italiensk fotball i 2006), men The Rossoneri endte sesongen 36 poeng bak byrival og ligamester Inter.

I likhet med Real Madrid har de italienske gigantene europeisk blod i årene. Til tross for problemene i hjemlandet, slo de Liverpool i Champions League-finalen - og fikk med det revansj for det dramatiske finaletapet to sesonger tidligere.

10. Chelsea 2011/2012
Chelseas resultater i 2011/12-sesongen var det verste i løpet av det siste tiåret, da The Blues havnet 25 poeng bak ligavinnerne Manchester United på en sjetteplass.

For å kompensere, bestemte de seg for å gjøre en formidabel innsats i Champions League. 3-1-tapet mot Napoli i den første kampen ble snudd i åttedelsfinalen, før Pep Guardiolas Barcelona ble slått ut i semifinalen.

Bayern München dominerte finalen på hjemmebane, men en sein utlikning av Didier Drogba sendte kampen ut i ekstraomganger. Ingen av lagene maktet å finne veien til nettmaskene, noe som ga Drogba muligheten til å bli en helt igjen, da han satte inn det avgjørende straffesparket.

FINALEHELT: Didier Drogba scoret på det avgjørende straffesparket da Bayern München ble slått på sin egen hjemmebane i 2012. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB Scanpix
FINALEHELT: Didier Drogba scoret på det avgjørende straffesparket da Bayern München ble slått på sin egen hjemmebane i 2012. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB Scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram