Ti grunner til å glede seg til Champions League

Ventetiden er endelig over!

 FJORÅRSVINNERNE:  Bastian Schweinsteiger og resten av Bayern Münchens stjernegalleri kunne glise bredest da de vant fjorårets Champions League-finale mot Borussia Dortmund. Hvem får æren av å løfte trofeet i år? Foto: REUTERS / Eddie Keogh
FJORÅRSVINNERNE: Bastian Schweinsteiger og resten av Bayern Münchens stjernegalleri kunne glise bredest da de vant fjorårets Champions League-finale mot Borussia Dortmund. Hvem får æren av å løfte trofeet i år? Foto: REUTERS / Eddie KeoghVis mer

(Dagbladet): Sommeren har vært lang og varm, men nå som høstmørket sakte, men sikkert siger inn over oss, vet det fleste fotballinteresserte hva som er i ferd med å skje.

Champions League.

Akkompagnert av den velkjente hymnen som mange av oss har lengtet så lenge etter, sparkes europeisk klubbfotballs aller gjeveste turnering i gang igjen i kveld.

Dagbladet har satt opp ti grunner til at nettopp du bør følge med på årets turnering, som ender i en finale på mektige Estádio da Luz i Lisboa den 24. mai neste år.

1. José Mourinho
Chelseas nye manager er nok svært lysten på å løfte Champions League-trofeet igjen, etter å ha mislyktes med sitt tidligere lag Real Madrid de tre siste årene.

Den karismatiske portugiseren klarte bragden med både Porto og Inter i henholdsvis 2004 og 2010, men vant aldri Europas gjeveste klubbturnering i løpet av sin forrige periode på «brua».

I årets turnering kan du banne på at revansjelysten er stor hos «The Special One», som med sitt Chelsea har havnet i en overkommelig gruppe bestående av Schalke, Basel og Steaua Bucuresti. 

2. Manchesters lyseblå
Pengemaskinen Manchester City har fortsatt tilgode å prestere ute i Europa etter sjeik Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyans inntreden hos Manchester Uniteds «noisy neighbours» for noen år siden. Foran denne sesongen har laget kvittet seg med blant andre Carlos Tevez og Gareth Barry, men har hentet inn spillere som Jesús Navas, Fernandinho og Álvaro Negredo.

 THE SPECIAL ONE:  José Mourinho er tilbake på Stamford Bridge. Han har fortsatt ikke vunnet Champions League med Chelsea, men er nok svært lysten på å endre nettopp det. Foto: EPA / PETER POWELL
THE SPECIAL ONE: José Mourinho er tilbake på Stamford Bridge. Han har fortsatt ikke vunnet Champions League med Chelsea, men er nok svært lysten på å endre nettopp det. Foto: EPA / PETER POWELL Vis mer

Klubben ble slått ut i gruppespillet både i 2011/12 og 2012/13 under Roberto Mancinis ledelse, og etterfølgeren Manuel Pellegrini er nok interessert i å bringe City til nye høyder i Europa.

Laget var tredjeseedet i forkant av årets Champions League-trekning, men havnet likevel i en gruppe det bør være mulig å komme videre fra. Premier League-mesteren fra 2011/12 skal riktignok ut mot fjorårets Champions League-vinner Bayern München, men CSKA Moskva og Viktoria Plzen bør ikke virke avskrekkende på stjernegalleriet fra Manchester.

3. Verdens dyreste duo
Mange ble overrasket da Mezut Özil ble solgt fra Real Madrid til Arsenal på overgangsvinduets siste dag tidligere i sommer. Selv med inntoget av verdens dyreste fotballspiller i Gareth Bale bare timer før Özil-salget var et faktum, uttrykte både fans og spillere sin misnøye med å miste sin assistkonge.

Bale og Özil er to ganske forskjellige spillertyper, men Los Galacticos håper nok at lagets store stjerne Cristiano Ronaldo raskt finner tonen med den tidligere Tottenham-spilleren, og sikrer et dødelig samarbeid som kan sikre Madrid sitt første Champions League-trofé siden 2001/02.

4. Den mest fryktinngytende midtbanen i Europa
Forrige sesongs mest suksessrike lag i Europa var definitivt Bayern München. Laget stakk av med hele fire trofeer, og sto igjen som vinnere av både Bundesligaen, den tyske cupen, supercupen og ikke minst Champions League da sesongen var over.

I år har laget blitt forsterket ytterligere, blant annet med Barcelonas Thiago Alcantara og Dortmunds Mario Götze. De to er siste tilskudd til en allerede fryktinngytende midtbane bestående av (hold deg fast) Bastian Schweinsteiger, Javi Martínez, Arjen Robben, Frank Ribéry, Thomas Müller og Toni Kroos, for å nevne noen.

Og med klassespillere som Manuel Neuer, Philip Lahm, Mario Mandzukic i de bakre og fremre ledd, under ledelse av Pep Guardiola, er det ikke vanskelig å se for seg at Bayern München kan gjenta fjorårets suksess også i år.

5. Manchester Uniteds nye æra
De røde djevlenes nye manager David Moyes, har mildt sagt store sko å fylle etter at Sir Alex Ferguson takket for seg i mai tidligere i år. Ferguson vant turneringen med United både i 1999 og 2008, men den tidligere Everton-manageren har aldri ledet et lag i Champions League, og mange er nok spente på hvordan denne sesongen vil utarte seg.

Mange United-fans ble nok skuffet da skotten «bare» klarte å hente sin tidligere elev Marouane Fellaini helt på tampen av denne sommerens overgangsvindu, men husk at United har omtrent det samme laget som så vidt røk ut av turneringen i 8-delsfinalen mot Real Madrid over to kamper i fjor.

 DYR DUO:  Mezut Özil er solgt til Arsenal, men Real Madrid har hentet inn Gareth Bale som erstatter. Verdens to dyreste fotballspillere kan utøve mirakler for Los Galacticos. AFP PHOTO / JOSE JORDAN
DYR DUO: Mezut Özil er solgt til Arsenal, men Real Madrid har hentet inn Gareth Bale som erstatter. Verdens to dyreste fotballspillere kan utøve mirakler for Los Galacticos. AFP PHOTO / JOSE JORDAN Vis mer

Og med en Wayne Rooney tilbake i godt gammelt slag, i samspill med målkongen Robin van Persie, er det ingen tvil om at United kan bite godt fra seg i årets Champions League.

6. Den dødelige kombinasjonen
Lionel Messi. Hvor skal man egentlig begynne? Verdens beste fotballspiller er fortsatt bare 26 år, men har allerede over 200 mål på samvittigheten for Barcelona. Han har også rukket å vinne Champions League med katalanerne tre ganger, og er virkelig en mann for de store anledninger. Den lille argentineren er regelrett ustoppelig når han er på sitt beste, men i år har han fått selskap av det brasilianske vidunderbarnet Neymar.

Om de to finner kjemien, er Barcelona en opplagt seierskandidat i årets turnering. Klubben har ikke vunnet Champions League siden 2010/11-sesongen, og røk i tillegg hele 0-7 sammenlagt mot Bayern München i semifinalen i fjor, så revansjelysten er nok stor for Messi & co.

På midtbanen regjerer fortsatt også evigunge Xavi, og elegante Andres Iniesta, og om de fortsetter som de har gjort de siste årene, er laget fra Camp Nou en av favorittene til å ta hjem «bøtta» i år.

7. Nordmannen som skal redde Nordens ære
Ståle Solbakken er igjen på plass i FC København, etter mislykkede treneropphold i henholdsvis Köln og Wolverhampton.

Mannen fra Grue i Hedmark ledet de tidligere danske mesterne til Champions League to ganger, blant annet i 2010/11, da laget imponerte stort og gikk videre til 8-delsfinale etter å slått blant andre Rubin Kazan og spilt uavgjort mot Barcelona i gruppespillet. Det ble imidlertid bråstopp mot Chelsea, i det som var Solbakkens foreløpig siste kamp i Europa med FCK.

Danskene har i år havnet i gruppe B, i det som av enkelte har blitt kalt «dødens gruppe» i årets turnering. Solbakkens elever skal i tur og orden ut mot Real Madrid, Juventus og Galatasaray, og skal nok få det riktig så tøft.

Solbakken & co er det eneste nordiske laget med i årets Champions League, og blir uansett et morsomt lag å følge med på for oss nordmenn.

8. Den franske pengemaskinen
Paris Saint-Germain har økonomiske muskler så det holder, og har de siste årene hentet inn spillere som Thiago Silva, Javier Pastore, Edinson Cavani, Ezequiel Lavezzi, og ikke minst Zlatan Ibrahimovic.

Den svenske magikeren fortryller mange med sine lekre finesser og målscorer-egenskaper, og har vært en av verdens beste spillere i en årrekke. Men til tross for en rekke seriemesterskap med klubber som Ajax, Inter og Barcelona, har Zlatan aldri vunnet Champions League eller spilt i en finale i turneringen.

Er den tiden omsider inne for svensken og hans Paris Saint-Germain?

9. «Underdogene»
I Champions Leagues mangeårige historie, er det ofte ett eller flere så kalt «dårligere» lag som overrasker, og tar skalpen til store og mer meritterte lag.

I fjor slo blant annet rumenske Cluj Manchester United 1-0 på Old Trafford (i en kamp der de røde djevlene riktignok stilte med et reservepreget mannskap), og i 2009/10-sesongen klinte sveitsiske FC Zürich til med 1-0 over AC Milan på San Siro.

Som tidligere nevnt, klarte også FC København 1-1 hjemme mot selveste Barcelona for snart tre år siden.

Verdt å nevne er også vårt eget Rosenborgs herjing mot europeiske stjerner, spesielt på 90-tallet. Trønderne slo i tur og orden også både Real Madrid, AC Milan, Porto og Valencia, så for årets «underdogs» som Real Sociedad, Viktoria Plzen, Austria Wien, og ikke minst FC København, er alt mulig.

Selv mot de beste.

10. Stjernefesten
Messi, Ronaldo, Neymar, Bale, Özil, Xavi, van Persie, Ribéry, Iniesta, Pirlo, Zlatan, Hazard med fler.

Trenger vi si mer?

 TRENGER HJELP:  Manager David Moyes er avhengig av at spillere som Robin van Persie står frem om Manchester United skal hevde seg i Europas gjeveste klubbturnering. Foto: AFP PHOTO / IAN KINGTON
TRENGER HJELP: Manager David Moyes er avhengig av at spillere som Robin van Persie står frem om Manchester United skal hevde seg i Europas gjeveste klubbturnering. Foto: AFP PHOTO / IAN KINGTON Vis mer

Fortell oss dine tanker om årets Champions League i kommentarfeltet nedenfor.

 STJERNEPAR:  Lionel Messi og Neymar utgjør en dødelig spissduo for Barcelona. Kan det være nok til at Champions League-trofeet havner på Nou Camp i år? Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
STJERNEPAR: Lionel Messi og Neymar utgjør en dødelig spissduo for Barcelona. Kan det være nok til at Champions League-trofeet havner på Nou Camp i år? Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE Vis mer
 TILBAKE:  Ståle Solbakken er tilbake som trener i FC København. Kan han redde Nordens ære? Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
TILBAKE: Ståle Solbakken er tilbake som trener i FC København. Kan han redde Nordens ære? Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer