Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ti grunner til Brann-seier - og ti grunner til RBK-seier

Det er ikke vanskelig å argumentere for begge utfall i seriefinalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Om to dager kan gullkampen i Tippeligaen være avgjort.

Hvis Rosenborg vinner i Bergen, kan bare teori selv ikke bergenserne bør tro på sørge for rødt gull. Da vil Rosenborg være seks poeng og en god målforskjell foran Brann - og trønderne har hentet gullet til Trondheim igjen.

Stikker Brann av med tre poeng, blir det veldig spennende de to siste rundene. Som i fjor, og året før. Det kan bli et bikkjeslagsmål til siste spilleminutt.

Det er ikke vanskelig å peke på gode grunner til at både Brann og Rosenborg vinner søndagen batalje i Bergen.

Her er ti grunner til at Brann vinner seriefinalen på søndag

• Hjemmebanefordelen: Det kommer til å koke på Brann Stadion. Bergen vil bli snudd på hodet i timene før kampstart og støynivået på stadion bør nå nye høyder når kampen blåses i gang. Dette skal Brann kunne dra nytte av, ikke minst mot slutten av kampen.

• Revansjesuget: Brann kastet bort muligheten til å avgjøre gullkampen selv på søndag, da de tapte for Lyn. I tillegg spilte de tidvis pinlig dårlig. Spillerne bør være svært sugne på å revansjere dette.

• Tenningen: Ardian Gashi og Charlie Miller havnet i tottene på hverandre på treningen onsdag. Det viser at det er en tent gjeng som lader opp mellom de sju fjell. Dette tenningsnivået må holdes ved like, og deretter kontrolleres og brukes positivt mot Rosenborg.

HAR HELE BERGEN I RYGGEN: Brann bør kunne dra fordel av stor stemning på stadion. Foto: SCANPIX
HAR HELE BERGEN I RYGGEN: Brann bør kunne dra fordel av stor stemning på stadion. Foto: SCANPIX Vis mer

• Lite å tape: Brann har ikke lenger en serieledelse de skal forsvare. Rosenborg topper, og er i mange øynes favoritter til å ta gull. En del av forventningspresset har blitt løftet bort fra Brann-skuldrene, og nå har de alt å vinne.

• Skottene: Charlie Miller og Robbie Winters er to strålende fotballspillere som kan skape mye ut av lite. Det kan bli nødvendig mot et gjerrig Rosenborg.

• Martin Andresen: Midtbanesjefen styrer Brann. Lykkes han på søndag, blir Brann-angrepene vanskelige å stoppe. Viktig også som motivator og en spiller som holder medspillerne på tærne. Ifølge VG har han bare tapt to av 20 kamper han har spilt mot Rosenborg.

• Håkon Opdal: Har spilt sin beste Tippeliga-sesong i karrieren, og vokst seg inn i landslagstroppen. Feilene er luket bort, og tilbake står en solid keeper. Spilte strålende mot Rosenborg på Lerkendal.

• Ikke uovervinnelige: Rosenborg er nødt til å ryke på en smell, før eller siden. Trønderne har spilt ni seriekamper på rad uten tap (åtte seire), men den rekka er nødt til å bli brutt en gang. Sjansene er store for at det skjer i en av sesongens tøffeste bortekamper, mot Brann.

• Norges beste - hjemme: Brann er Norges beste hjemmelag. Klubben har tatt like mange hjemmepoeng (26) som Rosenborg, men har spilt en kamp mindre på eget gress. De har også fire plussmål mer enn trønderne. Bare én gang har Brann tapt hjemme, mot Start i starten av august.

• Solide Sigurdsson: Kristjan Örn Sigurdsson har vært en av Tippeligaens beste midtstoppere denne sesongen. Han skal pakke inn Iversen, og har i år vist at han er mann nok for en slik oppgave.

Her er ti grunner til at Rosenborg vinner seriefinalen på søndag

image: Ti grunner til Brann-seier - og ti grunner til RBK-seier

• Rutinen: Rosenborg har vært med på dette før. Både klubben og spillerne er vant til å kjempe om gull, og de pleier å takle det veldig bra. Når du har spilt Champions League-kamper i alle Europas hjørner blir du heller ikke skremt av Brann Stadion.

• Flyten: Til tross for uavgjortkampen mot HamKam er det ikke noen tvil om at Rosenborg har den nødvendige flyten for tida. Det hadde nesten vært for gæli om de ikke tapte noen poeng mot slutten av sesongen. Men de unngår tap og fosser videre mot gull.

• Gjerrigheten: Rosenborg er Tippeligaens klart gjerrigste lag, og har bare sluppet inn 21 mål på 23 kamper.

• Steffen Iversen: Han puttet ikke sist, men har ni mål på de ni siste seriekampene. Denne mannen må pakkes inn av Brann-forsvaret, ellers havner fort poengene på flyet til Trondheim.

• Bortedyktigheten: Trønderne er svært gode på bortebane. De har bare tapt én av 11 kamper på fremmed gress, men har riktignok spilt uavgjort fem ganger.

• Lars Hirschfeld: Er, akkurat som Opdal, en potensiell matchvinner. Har et voldsomt vinnerinnstinkt og stopper det meste av det som slippes gjennom av RBK-forsvaret.

• 1963: Det at Brann ikke har vunnet serien siden 1963, altså lenge før noen av dagens spillere ble født, kan vippe til Rosenborgs fordel. Bergenserne er så gullsultne at de kan bli kvalt av forventningene og presset.

• Overlegne sist: Rosenborg rundspilte Brann i 1. omgangen på Lerkendal i våres. Brann kom mer med etter hvert, men hvis RBK er like gode fra start av på søndag skal bergenserne få kjørt seg. Selv om kampen endte 0-0 kan Rosenborg ta med seg mye positivt fra den kampen.

• Måltørke mot RBK: I løpet av henholdsvis fire og to år i Brann har verken Robbie Winters eller Bengt Sæternes scoret mot Rosenborg.

• Statistisk overtak: Rosenborg har bare tapt én kamp mot Brann siden millenniumsskiftet. Sju har endt med trønderseier og fem uavgjort. Målforskjell i perioden: 39-23 i favør Rosenborg.

Debatt

Hvorfor vinner Brann/Rosenborg på søndag?

SCORER MYE: Steffen Iversen har sendt mange baller i nettmaskene denne høsten.
VIKTIG: Martin Andresen kan bli den avgjørende spilleren for Brann mot Rosenborg.