FÅR VILJEN SIN: Mario Balotelli (t.h) har tidligere etterlyst strengere straffer for rasisme i fotballen. Nå tar UEFA tak i problemet. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
FÅR VILJEN SIN: Mario Balotelli (t.h) har tidligere etterlyst strengere straffer for rasisme i fotballen. Nå tar UEFA tak i problemet. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLIVis mer

Ti kampers karantene for rasisme?

Nytt UEFA-forslag.

(Dagbladet): Rasisme har i det siste vært et mye diskutert tema i fotballen. Inter-supportere ble beskyldt for rasisme mot Emmanuel Adebayor for en snau måned siden, og Mario Balotelli har uttalt at det gjøres for lite for å hindre rasistiske tilrop fra tribunen.

Nå vil Det europeiske fotballforbundet (UEFA) ta tak.

En skamplett I et forslag lagt fram av generalsekretær Gianni Infantino på et seminar i Manchester i dag heter det at «dersom en spiller eller klubbrepresentat blir funnet skyldig i rasisme, vil vedkommende bli suspendert i ti kamper».  Det melder BBC.

- Rasisme er fortsatt en skamplett for fotballen, så vi er nødt til å ha sanksjoner, sier Infantino ifølge BBC.

Stengte stadioner Det er ikke bare spillere og trenere som kan vente seg strengere straffer. Hvis supportere blir funnet skyldig i rasistiske tilrop, vil det bli straffet med en delvis stenging av stadion.

- Det betyr at seksjonen hvor tilropene fant sted vi bli stengt. Hvis det forekommer en annegangsovertredelse fra klubbens supportere, vil hele stadion bli stengt for tilskuere, og klubben vil bli ilagt en bot på minst 375 000 kroner, fortalte generalsekretæren.

Også i Norge? Hovedstyret i UEFA skal stemme over forslaget i London i mai. Skulle det bli godkjent, kan reglene gjelde for alle UEFAs turneringer fra og med juli.

Det europeiske fotballforbundet vil også be alle medlemsforbundene om å innføre de samme rasismesanksjonene.

Hvorvidt dette gjør at Málaga-eier Abdulla al-Thani får gjennomslag for sin teori om at klubben ble utsatt for dommerrasisme mot Borussia Dortmund er heller tvilsomt.