Ti OL-utøvere er helt spesielle og skriver historie i Rio: - Et håp

IOC rekker ut ei hånd, men får kritikk for å være politisk.

(Dagbladet): Tidligere har flyktninger konkurrert uten å representere en nasjon. For første gang er det nå opprettet et OL-lag med flyktninger.

Istedenfor en nasjonalsang vil OLs hymne spilles, og de vil bruke OL -flagget som sitt eget. De ti utøverne har flyktet fra krig, innkalling til militærtjeneste, og umulige treningsforhold.

Se video øverst i saken.

Håp og inspirasjon - Dette vil symbolisere håp for flyktninger verden over. Det vil også signalisere at flyktningene er våre medmennesker, og at de er en berikelse for vårt samfunn, uttalte presidenten for den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach nylig i en pressemelding.

Johann Olav Koss, grunnlegger av den humanitære organisasjonen Right To Play, tror IOCs tiltak også bidrar på en positiv måte for hans  organisasjon. Right To Play bruker idrett og for å forsøke å bedre hverdagen til unge i de mest vanskeligstilte områdene i verden.

- Det er inspirerende for barn og unge å se andre flyktninger vise frem talentet sitt på verdens største idrettsarena, sier Koss til Dagbladet.

- Risikabel situasjon Flyktninghjelpen mener tiltaket bidrar til å stabilisere en usikker tilværelse for flyktningene.

- Idretten spiller en viktig rolle i en hverdag der livet er satt på vent, sier Tiril Skarstein, medierådgiver i flyktninghjelpen til Dagbladet.

- Det er positivt at de tar samfunnsansvar og viser medmennesklighet ved å inkludere flyktningene, men IOC stiller seg også i en risikabel situasjon ettersom de skal være en politisk uavhengig organisasjon, sier omdømmeekspert Elizabeth Hartmann.

- Det kan oppfattes som politisk, legger hun til.

Styrket omdømme IOC er ofte omtalt i media. NRK lagde i 2014 en liste over IOCs 12 største skandaler. På listen finner man korrupsjon, doping og fiksede boksekamper.

IOC fikk negativ omtale da lederne fikk offentligjort sine krav til et eventuelt OL i Norge.
De hadde over 7.000 sider med krav og spesifikasjoner.

Ekspertkommentator i TV 2-sporten, Johan Kaggestad, har tidligere vært kritisk til IOC, men mener flyktninglaget er et «strålende tiltak.»

- Det bidrar til å styrke omdømmet til en organisasjon som trenger et bedre omdømme, sier han til Dagbladet.

Usikker på effekten Omdømmeekspert Hartmann er usikker på om IOC oppnår den positive effekten de ønsker ved å tilrettelegge for et flyktninglag i OL.

- Det er vanskelig å si om dette vil styrke IOCs omdømme før vi ser hvordan det vil bli mottatt av omverdenen og media, - og ikke minst hvordan de selv håndterer det, s ier Hartmann.

Hun viser til håndteringen av landslagsjentenes bruk av sørgebånd under OL i Sotsji, og mener lignende håndtering vil gi negative følger.
  Uttakskav Uttakene til OL i Rio er enda ikke ferdige. I forrige sommer-OL deltok 205 nasjoner. Det var over ti tusen utøvere som deltok i totalt 26 idrettsgrener. For å bli med i Norges OL-tropp må man ha resultater som viser mulighet til å bli blant de 12 beste. Alle nasjoner har imidlertid egne uttakskrav.

Det gjør at nivået kan være svært variert, noe som i praksis betyr at ikke alle OL-deltakerne er resultatmessig kvalifisert til å delta, ifølge Kaggestad.

OL-krav og kvoter. Alle land skal delta.

- Man har sett mange kuriositeter i de siste utgavene av OL. Da jeg kommenterte åpningsseremonien i Sotsji var det blant annet en prins som skulle stå på ski, sier Kaggestad. Prinsen han snakker om er Hubertus von Hohenlohe som var Mexicos eneste utøver. Han deltok i alpint

Koss sier man ikke må ha for høye resultatmessige forventninger til flyktninglaget, da det er usikkert hva som ligger til grunn for uttaket.
- Dette blir uansett en historie som kan gå verden rundt, sier Koss.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.