Ti United-fans knivstukket i Roma

- Det var et helvete.

(Dagbladet.no:) Det var ikke bare på banen det var tøffe dueller i Roma i går kveld. Også i gatene rundt Olympiastadion og på tribunen gikk det hardt for seg.

Rivaliserende supportere sloss i gatene før kampen, det ble kastet gjenstander på stadion og politiet gikk til angrep på Manchester United-fansen med køller.

Ti engelskmenn ble i går kveld og i natt behandlet for skader etter å ha blitt knivstukket, men ingen av dem skal være alvorlig skadd, opplyser den britiske ambassaden til The Guardian.

Roma vant Champions League-kvartfinalen 2-1, men bortemålet gir United et ålreit utgangspunkt foran neste ukes returoppgjør på Old Trafford.

- Skulle hjelpe, ble slått

Det var varslet bråk allerede før kampen. Manchester United la ut en advarsel til sine supportere på nettet, noe som førte til at myndighetene i Roma raste og anklaget United for å hisse opp stemningen.

Før kampen barket rundt 300 engelskmenn sammen med Roma-fansen i sentrum, noe som førte til at tre United-supportere ble skadd.

I løpet av den første omgangen på Olympiastadion ble det også bråk på tribunen.

GIKK TIL ANGREP: Politiet slo løs på United-supporterne for å få dem til å trekke unna. - Det var et helvete, sier en engelskmann. Foto: EPA
GIKK TIL ANGREP: Politiet slo løs på United-supporterne for å få dem til å trekke unna. - Det var et helvete, sier en engelskmann. Foto: EPA Vis mer

Det ble kastet gjenstander mellom tribuneseksjonene, og politiet gikk da til angrep på engelskmennene for å få dem unna gjerdene mot Roma-fansen. Opprørsutrustet politi slo løs på tilskuerne, og også folk som lå nede ble angrepet av politiet.

De fleste trakk seg tilbake, men noen engelskmenn sto igjen for å slåss.

- Jeg forsøkte å hjelpe ei jente som hadde falt, men da ble jeg angrepet og slått av en politimann med batong. Det var et helvete, helt forferdelig, sier David Pearce til BBC.

Holdt igjen i 90 minutter

Rundt 4500 United-fans hadde billett til kampen, og de ble holdt igjen på stadion i 90 minutter etter kampslutt, for å hindre nye sammenstøt utenfor. Arrangørene viste da Champions League-finalen fra 1999 på storskjerm, noe som helt sikkert fikk dem til å glemme Roma-tapet etter hvert.

UEFA-talsmann William Gaillard sier de nå skal granske det som skjedde på Olympiastadion.

- Jeg så bare deler av det som skjedde. Jeg så gjenstander bli kastet og at politiet gikk til angrep, sier han til nyhetsbyrået PA.

Det europeiske fotballforbundet skal gå gjennom rapportene fra delegatene etter påske, og da vil de også studere tv-bilder av det som skjedde.

Ti United-fans knivstukket i Roma

- I Italia er det politiet som har ansvaret for sikkerheten inne på stadion, ikke sikkerhetsvaktene. Vi må også se hva slags rolle United-fansen hadde i dette, siden de har vært i trøbbel tidligere denne sesongen.

United vil granske

Gaillard sier dette om politiets angrep på United-fansen:

- Vi er definitivt for dempet politiaksjonering, for eksempel ved bruk av sikkerhetsvakter som kan håndtere situasjoner bedre enn opprørspoliti.

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson vil ikke kommentere bråket, men klubben har lagt ut denne meldingen på sin hjemmeside:

- United-ledere i den italienske hovedstaden har ingen offisiell kommentar til dette nå, men understreker at de vil undersøke saken umiddelbart.

I februar ble all italiensk fotball stoppet da en politimann ble drept etter en Serie A-kamp mellom Catania og Palermo. Da Middlesbrough møtte Roma i UEFA-cupen i fjor ble tre engelskmenn knivstukket og ti andre skadet i opptøyer.