EM-kvalifisering: Spania-Norge

Tid for å skinne, Josh!

Fem spisser er i Spania, to av dem skal spille, men det er bare en vi snakker om. Han er kongen.

NORGES ENESTE STJERNE: Her sitter Joshua King med TV2, det er ikke alle som får den behandlingen. Men så er ikke Joshua King alle. Han er Joshua King. Foto: MortenP
NORGES ENESTE STJERNE: Her sitter Joshua King med TV2, det er ikke alle som får den behandlingen. Men så er ikke Joshua King alle. Han er Joshua King. Foto: MortenP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Spania-Norge, TV2 lørdag kl. 20.45

OLIVA (Dagbladet): Regn eller sol, hjemme eller borte, og uavhengig av om han må stå over en trening eller to på grunn av en liten nakkestivhet som melder seg noen ganger gjennom en lang sesong. Joshua King (27) kommer som oftest ruslende for seg selv.

Rolig.

Dønn avslappet.

Omgitt av en aura av ugjennomtrengelighet.

SNART TRENING: Her kommer Joshua King. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SNART TRENING: Her kommer Joshua King. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

JOSHUA KING ER fortsatt det nærmeste det norske fotballandslaget kommer en internasjonal stjernespiller. 1) Fordi han spiller i Premier League, og gjør det uke ut og uke inn – en sjelden prestasjon slik situasjonen og nivået er for norske fotballspillere. 2) Fordi han gjerne oppfører seg som en.

DU KAN SI mye om Joshua King, veldig mye bra også, men jeg sitter med en følelse av at én beskrivelse er mer dekkende enn noen annen: Han er Josh King. Tvers igjennom.

The one and only.

Det du ser er det du får.

HVILKET BETYR AT anledningen og humøret gjerne setter premissene. Er han på landslaget, der regelen er at spillerne bidrar i det offentlige rom annenhver dag, gjør han som alle andre. Høflig og lavmælt. Fra første til siste spørsmål, Joshua King står eller sitter, og svarer etter beste evne. Men det renner ikke ut av ham, han er ikke, og dette kommer fra Lars Lagerbäck, den som snakker mest.

Han er ikke den typen stjerne.

Han er Josh King.

DET SIES AT fotballspillere når middagshøyden rundt 27 års alder. Joshua King ble 27 i januar. Han er, og det kommer også fra Lars Lagerbäck, en god fotballspiller. Han har, og det er for alle å se, de fysiske forutsetningene som skal til. Men han er ikke helt der oppe med de aller største, det er derfor han har vært i lille Bournemouth i snart fire år.

I Joshua Kings karriere mangler det et steg.

Noen mener han også mangler litt på en målscorers samhandlende forståelse.

– HAN KAN SKINNE mer, sier Lars Lagerbäck, vel vitende om at det er vanskelig å kaste de lengste strålene fra Bournemouth. Tida er kanskje inne for om mulig å komme seg videre. Til en større klubb. Til et bedre fotballag. Der lagkameratene optimaliserer forutsetningene for å få ut det veldig mange har ment har ligget latent, siden han som guttunge dro fra Vålerenga til Manchester United tilbake i 2008.

Ole Gunnar Solskjær er blant dem som innimellom snakker om det.

Nå gjør Lars Lagerbäck det også.

FØR SPANIA PÅ mektige Estadio Mestalla lørdag kveld er det Joshua King vi i media liker å snakke om. Når vi ikke snakker om Martin Ødegaard, som ikke skal spille. Akkurat den biten kan du faktisk se at Lars Lagerbäck begynner å bli en smule lei.

De gjentakende spørsmålene om 20-åringen som ble et verdensnavn som 15-åring er god nok for Norge.

Om han er god nok for Real Madrid.

LARS LAGERBÄCK KLARER ikke helt å framsnakke Martin Ødegaard, det er noe som mangler. Entusiasme, overbevisning – det er vanskelig å si. Martin Ødegaard er god, har potensial, men .............. Men Joshua King derimot, han er viktig, både som type, angrepsspiller og potensiell sjanseskaper og målscorer.

Men mest fordi han har tatt inn over seg jobben som kreves når Norge mister ballen.

LEGENDARISKE SERGIO RAMOS, Real Madrid-stopperen som gjennom karrieren har håndtert alle, skal stoppe Joshua King lørdag kveld. På en eller annen måte. Nordmannen liker utfordringen. Han liker og respekterer Sergio Ramos. Og så liker han anledningen – Spania-Norge på Mestalla – en mye større scene enn de Norge har opptrådt på de siste 18 månedene.

Det kler Joshua King.

Tida er inne for å skinne.

Og én presis pasning direkte i Spanias bakrom kan fort være alt han trenger.

Farten er det i hvert fall ingen som stiller spørsmålstegn ved.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer