Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

EM-kvalifisering: Sverige-Norge

Tid for å være god

Karakter er skjebnen, heter det. Mot Sverige må Lars Lagerbäcks Norge vise hva laget er lagd av.

EN AV DE VIKTIGSTE: Joshua King kan utgjøre forskjellen vi trenger mot Sverige. På sitt beste er han et beist. Han trenger å være det søndag kveld. Både et beist, og på sitt beste. Foto: NTB/Scanpix
EN AV DE VIKTIGSTE: Joshua King kan utgjøre forskjellen vi trenger mot Sverige. På sitt beste er han et beist. Han trenger å være det søndag kveld. Både et beist, og på sitt beste. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Da et par norske journalister prøvde å piske opp stemningen gjennom å stille Janne Andersson et par tendensiøse spørsmål, begynte Sveriges landslagstrener å le, mest av oppgitthet. Det var en klok respons.

Det siste Norge trenger foran skjebnekampen i Stockholm er en Northug-inngang.

Norges prestasjoner i 2019 er nemlig alt annet enn morsomme.

SIST VI MØTTE Sverige, i Oslo for et snaut halvår siden, gikk Lars Lagerbäck til kampen med den humoristiske analysen om at Sverige var en litt dårligere/mindre god utgave av det Norge han hadde formet og skapt gjennom to år. Det var feil. På 2-0 til Norge var det plutselig ikke moro mer, da var den svenske utgaven veldig mye bedre enn den norske. Men vi landet på beina, fikk 3-3 på overtid, og har siden det holdt liv i EM-kvalifiseringa gjennom å slå selvfølgelighetene Færøyene og Malta.

På Friends Arena må vi ta tak i den for å overleve.

Vinner ikke Norge er jeg redd det er kjørt.

SÅNN SETT ER det greit at Lars Lagerbäck har sluttet å spøke. Det er alvor nå. Fullt alvor. Norge må være på sitt beste for å komme ut på topp når matchballen serves på Friends Arena. Tangerer vi vårt laveste nivå er jeg redd det er kjørt. For en ting synes veldig klart selv om Norge og Sverige er sydd med samme maskin, og skodd over samme lest

Sveriges laveste nivå er høyere enn det norske.

Det så du på Ullevaal.

NÅR TING GÅR galt må man begynne å oppføre seg riktig. Der er Norge nå. Altfor mye har gått galt i de viktige kampene i denne kvalifiseringa. To 2-0 ledelser - mot Sverige og Romania - er skuslet bort til poengtap gjennom svakt forsvarsspill. Det er fire poeng ut av vinduet det, borte fordi vi ikke har evnet å være stabilt ålreit gjennom 90 minutter.

Blir det ikke riktig her i Stockholm vil summen av gruppespillet 2019 alltid være feil.

DERFOR ER DET greit at Lars Lagerbäck legger spøken til side, og ikke begir seg ut på en ny lettbeint analyse av forskjellen på det han en gang hadde, og det han har. Overforenkler man problemet spiller man gjerne med falsk selvtillit. Så det er ikke tid for å være morsom inn mot denne årets største og viktigste landskamp.

Det er tid for å være god.

DET ER MANGE måter å lese/analysere Norges havari da Sverige var på Ullevaal i mars. I Lars Lagerbäcks bok står det at Norge ga det bort. At vi ble for offensive da vi skulle være defensive. At vi ble overmodige da vi skulle være forsiktige. Men med til historien hører også at Sverige var et nytt fotballag etter pause den kvelden - Sverige var plutselig Sverige.

Et bedre fotballag enn Norge.

Et lag med flere strenger å spille på.

FOR LARS LAGERBÄCK er hans måte å spille 4-4-2 fotball på synonymt med det å trekke pusten for deg og meg. Det er helt naturlig. Det er bare en måte å gjøre det på. Pust inn, forsvarsspill. Pust ut, angrepsspill. På treninger, på spillermøter, under kamp og i etterarbeidet/forarbeidet. Pust inn, forsvarsspill. Pust ut angrepsspill. Og der var Sverige også den gangen Lars Lagerbäck hadde blågult, det var nøyaktig den samme måten å holde maskinen i gang på.

Pust inn, forsvarsspill.

Pust ut, angrepsspill.

MED JANNE ANDERSSON har Sverige fått en ny pusteteknikk. Angrepsspillet. De forsvarer seg som før, den biten er hogd i stein. Forskjellen er at de angriper med større variasjon. Med litt større mot og med litt større risiko. Eller for å si det på en annen måte, med litt større frihet.

Skal Norge stoppe det må Norge levere den beste lagprestasjonen denne søndagskvelden.

Skal vi slå dem må våre beste en-mot-en spillere overgå Sveriges beste en-mot-en spillere.

AT SVERIGE I utgangspunktet er bedre enn oss til å spille fotball er ingenting å lure på. Les historien. De er dobbelt så store, og har noen ganger vært dobbelt så gode. Det er Sverige som spiller sluttspill når vi sitter hjemme og ser på TV. Men Sverige-Norge klokka 20.45 den 8. september 2019 handler ikke om historie.

Det handler om her og nå.

Der ligger Norges mulighet.

Den er ikke veldig stor, men den er der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!