Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tida renner ut i det som kan være idrettens største dopingavsløring

Skal vi endelig få svar?

EN MANN MED SVAR: Eufemiano Fuentes fortalte i rettsaken i 2013 at han gjerne bidrar til å kaste lys over andre utøvere fra andre idrettsgrener enn sykling som var involvert i Operación Puerto. I løpet av måneden får vi svar på om sakens bevismateriale blir destruert. Photo: Fabian Stratenschulte
EN MANN MED SVAR: Eufemiano Fuentes fortalte i rettsaken i 2013 at han gjerne bidrar til å kaste lys over andre utøvere fra andre idrettsgrener enn sykling som var involvert i Operación Puerto. I løpet av måneden får vi svar på om sakens bevismateriale blir destruert. Photo: Fabian Stratenschulte Vis mer

(procycling.no): I inneværende måned dukker trolig den siste sjansen opp for at flere sanksjoner i kjølvannet av Operación Puerto, blir en realitet.

Fortsatt har bare syklister blitt tiltalt etter opprullingen av det som kan være idrettens største dopingavsløring. Fremdeles har kun en håndfull av dem blitt utestengt.

Totalt ble 211 blodposer konfiskert da spansk politi raidet Eufemiano Fuentes i mai 2006.

Disse ligger trygt bevart hos Institut Hospital del Mar d´Investigacions Mèdique i Barcelona.
 
Ukjente blodgivere Her blir de trolig liggende inntil foreldelsesfristen for forholdene utløper, og deretter destruert.

I fjor ble den fristen utvidet fra åtte til ti år. Da kan du jo selv ta regnestykket tilbake til vårparten 2006, og se hvor kort tid som er igjen.

El Pais skrev før jul at ankesaken i Madrid kunne bli løst før nyttår. Nå skriver The Telegraph at avgjørelsen trolig faller i løpet av januar.

Hva slags svar som ligger i posene, vet vi ikke stort om.

Under rettssaken i 2013 uttalte Eufemiano Fuentes at han kunne framskaffe en liste som koblet kodene på blodposene med utøverne de var hentet fra.
 
Laber spansk interesse I årevis har det blitt hevdet at blodet stammer fra et sted mellom 70 og 80 utøvere, som skal ha hatt tilhold i en rekke forskjellige idrettsgrener.

Like fullt har fokuset i det spanske rettssystemet vært rettet mot syklistene.

Igjen kan man bare spekulere i årsakene til det, men interessen for å finne en kobling til idretter som friidrett, tennis og fotball, har omtrent vært ikke-eksisterende.

- The biggest cover-up in history, skrev en forbannet Andy Murray på Twitter etter rettssaken i 2013.

Langt flere enn den britiske tennisstjernen er lei av å vente.

- Destruér bevisene Rettsaken i Madrid for litt over to år tilbake kretset ikke rundt dopingbruk. En av årsakene til det var at doping ikke var kriminalisert i Spania i 2006.

I stedet var Fuentes anklaget i retten for å sette folkehelsen i fare ved sin lyssky millionvirksomhet.

Legen ble funnet skyldig, og ble idømt ett års betinget fengsel og ble fratatt retten til å praktisere idrettsmedisin de neste fire årene.

Dommer Julia Patricia Santamaria avslo Fuentes forslag om å røpe identiteten til utøvere fra andre idretter. Etter Santamarias utsagn var han ikke forpliktet til å navngi andre utøvere enn syklistene.

Og det som verre var: Hun beordret at blodbevisene skulle destrueres. En bestemmelse som i tur og orden ble anket av den italienske olympiske komité (CONI), idretts- og helsedirektør Ana Muñoz Merino, verdens antidopingbyrå (WADA) og det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Tiden renner ut Man kan selvsagt håpe at rettferdigheten skal seire også i denne saken.

Det er likevel utvilsomt at tiden er i ferd med å renne ut.

Om anken skulle tas til følge, er blodposene nødt til å bli analysert innen juni måned om det fortsatt skal være mulig å ta rettskraftige skritt mot utøverne.

Er det noe vi har lært i denne så langt, er det at politiet holder et høyt tempo i sine aksjoner, mens det spanske rettssystemet arbeider i sneglefart.

Så kanskje er det mest for egen nysgjerrighet at man ønsker et endelig svar på hva skal hemmeligheter doktor Fuentes oppbevarte i sin egen fryser.

Den unnvikende spanske holdningen i saken gjør det umulig ikke å tenke tanken på at her kan det virkelig ligge sprengstoff.

Enn så lenge har ikke det som potensielt er idrettens største dopingskandale, vært annet enn en Frustración Puerto.

(Artikkelen er laget av sykkelnettstedet procycling.no)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media