Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes angriper

Si hva du vil, hold med hvem du vil og rist gjerne på hodet over følgende påstand: Alan Shearer er Englands beste spiss gjennom tidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEWCASTLE (Dagbladet): I dag - etter to scoringer i seriepremieren mot Leeds på Elland Road - fortsetter Alan Shearer sin vanvittige karriere for Newcastle mot Manchester United hjemme på St. James' Park.

Og for å gjøre diskusjonen unødvendig og e-post-stormen litt mindre, her kommer en faktabolk som inntil dags dato - det vil si 24. august i det herrens år 2003 - plasserer Shearer over absolutt alle:

 • Alan Shearer har scoret 320 mål på 601 kamper på toppnivå.
 • På 345 kamper i Premier League har han scoret 223 ganger.
 • Legger man til scoringene han gjorde for Southampton før Premier League ble dannet i 1992, har han 246 ligamål.
 • For England scoret han 30 ganger på 63 landskamper.

  Med andre ord:

  33 år gamle Alan Shearer scorer statistisk minst annenhver gang han spiller en fotballkamp. Det er ikke mindre enn fenomenalt. Og etter det han leverte mot Leeds sist søndag, er det ingen ting som tyder på at han har tenkt til å ødelegge de massive tallene.

  Snarere tvert imot.

  Premier League

  Newcastle-Man.United
  Canal+ klokka 12.55.

  Aldri lei av mål


  - Jeg blir aldri lei av å score mål, sier han. - Det er like gøy hver eneste gang. Og jeg vet ikke hvor langt jeg kan ta det - jeg har ikke satt meg noe mål. Og ikke er det viktig heller.

  I fjor ble Alan Shearer kåret til den beste spilleren i Premier Leagues 10 år lange historie. Det var ingen diskusjon om saken - selvfølgelig måtte det bli sånn. Og han er glad for det, veldig glad.

  Og veldig stolt.

  - Det er alltid hyggelig å bli anerkjent, sier han. - Og det jeg har gjort på fotballbanen, kan ingen ta fra meg.

  Men hvordan er det han gjør det? Hvor henter Alan Shearer målene fra? For det kan da ikke bare handle om luftstyrke, et enormt høyrebein, massiv fysikk og tilstedeværelse? Det må jo være noe mer.

  - Egoisme, sier han. - Egoisme er viktig for en angriper. For er du av typen som konstant legger opp ballen for andre, så scorer du ikke mål. Så enkelt er det.

  Hylles av Keegan


  Manchester Citys manager Kevin Keegan, mannen som hentet Alan Shearer hjem til fødebyen Newcastle sommeren 1996, blir nesten våt i øynene når han snakker om det målscorende fenomenet.

  - Han er ganske enkelt best - det er ikke vanskeligere enn det, sier Keegan.

  - Og de som tviler, kan jo spørre alle Englands forsvarere. For når du møter Alan som forsvarspiller, er det én ting du er helt sikker på før du går på banen.

  Spill Manager 2004

  Din oppgave som manager er å forvalte én milliard kroner på 15 spillere og en trenerassistent. Målet er å sanke flest poeng i hver eneste runde.

  - Du vet du får en helvetes tøff dag på jobben.

  Som sønn av en metallarbeider fra Newcastle flyttet Alan Shearer tidlig til Southampton. Der ble han oppdaget av Jack Hixon allerede som skolegutt. Ingen visste hva det kunne bli til, men de fleste snakket om noe stort.

  Og:

  Da Kevin Keegan klarte å hente ham fra Blackburn, var han plutselig verdens dyreste fotballspiller.

  Aldri England-comeback


  Over 20000 fanatiske Newcastle-tilhengere kom til St. James Park den dagen Alan Shearer ble presentert. Inne i arenaens største konferanserom satt det 500 mediefolk og ventet. Det var bare én måte å stagge supporterne på, og det var å kjøre pressekonferansen over høyttaleranlegget.

  England har aldri sett maken.

  I dag snakker Alan Shearer til hele England når nasjonen spiller landskamper. Tidenes målscorer er nemlig ekspertkommentator for Sky Sports på den internasjonale arenaen.

  Og han trives med det. Alan Shearer savner ikke landslaget. Sjøl om mange prøver å få ham på comeback-tanker.

  - Ikke det der igjen, jeg orker ikke, sa Shearer da han selvfølgelig fikk spørsmålet for gud vet hvilken gang da England møtte Kroatia onsdag kveld. - Jeg har nok med å spille for Newcastle og snakke om England. For det koster mye krefter å holde seg i gang når du er på min alder. Og det viktigste nå er å vinne noe med Newcastle.

  Alan Shearer har nemlig aldri vunnet noe annet enn kamper for klubben han elsker. Han har bare scoret til ingen trofénytte. Men før eller siden, og kanskje allerede denne sesongen, kan det jo skje.

  - Det er det som driver oss, sier han. - Fotballbyen Newcastle fortjener noe å feire.

SCORER OG SCORER: Alan Shearer er blitt 33 år, men med to scoringer i serieåpningen mot Leeds forrige helg er det ingen ting som tyder på at tidenes måljeger har begynt å skyte med løskrutt. Shearer er mannen som kan senke Manchester United i dag.