Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

George Weah kan bli Liberias neste president

Tidenes beste afrikanske fotballspiller følger Mandelas råd: Nå vil han bli president i hjemlandet

En gang ble han kåret til verdens beste fotballspiller. Nå håper Weah på en ny seier - men denne gangen vil han bli president i Liberia.

PRESIDENTKANDIDAT: George Weah er elsket i Liberia, og nå ønsker den tidligere fotballspilleren å bli president i landet. Folket går til valgurnene 26. desember. Foto: ISSOUF SANOGO / AFP / NTB SCANPIX
PRESIDENTKANDIDAT: George Weah er elsket i Liberia, og nå ønsker den tidligere fotballspilleren å bli president i landet. Folket går til valgurnene 26. desember. Foto: ISSOUF SANOGO / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en suksessfull og profitabel karriere velger mange fotballspillere å trekke seg tilbake fra rampelyset og leve livets glade dager. Noen fortsetter innen fotballen som trenere eller liknende, andre blir eksperter på TV, men svært få gjør som George Weah.

Den legendariske fotballspilleren fra Liberia har opplevd det meste på banen, men det er ikke bare sport liberianeren har et stort engasjement for. Weah har lenge jobbet for en politisk karriere i hjemlandet, og nå føler han seg klar for å ta det siste steget til toppen.

Weah er for tida senator i Montserrado distrikt, men stiller nå som presidentkandidat. 26. desember går det liberiske folket til valgurnene for å bestemme om det er den tidligere fotballspilleren eller motkandidat og nåværende visepresident, Joseph Boakai, som blir landets neste leder.

VERDENS BESTE: George Weah løfter Gullballen før en kamp mot Sampdoria i 1996. Foto: CARLO FUMAGALLI / AP / NTB SCANPIX
VERDENS BESTE: George Weah løfter Gullballen før en kamp mot Sampdoria i 1996. Foto: CARLO FUMAGALLI / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Følger Mandelas råd

- Jeg vet at mange lurer på hvorfor en tidligere fotballspiller ønsker å bli president, men ingen stiller liknende spørsmål når en advokat eller businessmann gjør det samme, sier Weah i et intervju med The Guardian. Han gikk etter den samme jobben allerede i 2005.

Weah har mottatt mye kritikk på grunn av sin manglende erfaring. Mange mener han ikke er egnet til å forstå landets økonomiske og sosiale problemer, og de har det vært flere av de siste tiårene.

Den vestafrikanske nasjonen gikk gjennom en grusom borgerkrig på 90-tallet, og mellom 2014 og 2016 ble de hardt rammet av Ebola-viruset. Tusener av liv har gått tapt og økonomien er sårbar.

Weah har jobbet som senator i landets største distrikt de siste fire årene, og mener denne erfaringen har gitt han grunnlaget til å tre inn i rollen som president.

- Mange mente at jeg hadde mislykkes fordi jeg ikke ble president i 2005, men jeg hadde en god følelse. Jeg ser på det som en erfaring for det jeg gjør nå. Jeg snakket med Nelson Mandela for mange år siden, og han fortalte meg at hvis jeg ble kalt på for å tjene landet mitt, må jeg gjøre det. Jeg handler ut ifra hans råd, forteller han om det sørafrikanske ikonet.

Hyller Wenger

I 1996 vant Weah Ballon d'Or og ble kåret til verdens beste fotballspiller. Han er den eneste afrikanske spilleren som har vunnet denne utmerkelsen gjennom historien. I sin aktive karriere vant spissen også prisen som årets spiller i Afrika flere ganger, og har til og med blitt utnevnt til århundrets beste afrikanske spiller.

Etter at han forlot Afrika i 1988 var Weah innom en rekke europeiske storklubber som Milan, Chelsea og Manchester City. Den første utenfor kontinentets grenser som oppdaget liberianerens unike talent, var nåværende Arsenal-manager Arsène Wenger.

Franskmannen var manager i Monaco den gangen, og han og Weah har et godt forhold den dag i dag.

- Han var en farsfigur for meg og behandlet meg som sin sønn. Dette var en mann som viste meg kjærlighet da rasismen var på topp. Han ønsket at jeg skulle være på banen for han hver dag.

Wenger ga Weah motivasjonen til å strekke seg og nå sitt fulle potensial.

- En dag var jeg lei av å trene og jeg fortalte han at jeg hadde hodepine. Han skjønte at det var tøft, men fortalte meg at jeg måtte jobbe hardt. Han hadde troen på at jeg, med mitt talent, kunne bli en av verdens beste spillere. Jeg hørte etter og fortsatte å kjempe. Sett utenom Gud, så tror jeg ikke at jeg hadde lykkes i Europa uten Arsène, forteller han.

- De vil vende seg mot ham

Weah hadde lenge et kaldt forhold til søskenbarnet, James Debbah. Han opplevde også stor suksess på fotballbanen i klubber som Nice og PSG, og er også et fotballikon i hjemlandet. Debbah sådde tvil om Weahs evner da søskenbarnet stilte som presidentkandidat i 2005, og de to snakket ikke sammen på lenge.

Denne gangen er Debbah hakket mer støttende, men er klar på hvilket ansvar som vil hvile på Weahs skuldre.

- George har oppnådd mye i fotballen og folket elsker han for det. Men skulle han bli president i Liberia kommer folket til å glemme prestasjonene på banen og dømme han ut ifra det han oppnår i sin nye stilling. Folket skriker etter forandring og vil ha det raskt. Hvis han ikke leverer vil de vende seg mot ham. Det er en stor sjanse å ta, men jeg ønsker ham lykke til.

Weah selv er klar over hva han nå begir seg ut i.

- Jeg ønsker ikke å love ting jeg ikke kan oppfylle. Hvis folket gir deg autoriteten til å lede dem, vil de ha forventninger. Hvis du ikke klarer det, har de enhver rett til å fjerne meg fra kontrollen. Jeg vil aldri misbruke tilliten deres, lover han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!