Tidenes beste angrepsrekke

Ole Gunnar Solskjær og John Carew leverer jevnlig varene i to av verdens beste fotballklubber. Og Thorstein Helstad har scoret fem mål på seks landskamper. Aldri har Norge hatt en bedre angrepsrekke. På papiret.

Det ble brukt mange flotte ord om spissnasjonen Norge i forkant av fotball-EM. Det ble med ordene. I praksis ble det meste galt med tre - til tider fire - spisser på banen samtidig.

For like typer, for mange avsluttere, for få tilretteleggere, usikkerhet i forhold til roller og rulleringsprinsipper - og det hele ble krampaktig og temmelig resultatløst.

Naturlig

Det har skjedd et par positive forandringer siden den gang:

  • Thorstein Helstad har kommet inn og taklet den vriene flankejobben på en naturlig måte. Og viktigst: Han har den etterlengtede farta i denne rollen.
  • Og rollefordelingen de tre i mellom virker mer dynamisk. Mye fordi de er ulike typer: Helstad har farta, Carew musklene og Solskjær kløkten.

Dermed blir rulleringen underveis i kampen mer naturlig enn pålagt - og alle tre kommer oftere til avslutninger fra ønskeposisjoner.

Muligheter

Kanskje litt lettvint og unyansert å fordele ansvaret på bare tre spillere i ettermiddag. Men denne gangen virker det ganske naturlig, forutsatt at resten av gutta gjør en pålitelig jobb. For kampbildet virker klart nok:

  • Norsk initiativ fra start mot et kompakt og godt tilbaketrukket Polen.

Det gir en rekke situasjoner langt inne på Polens banehalvdel - og store muligheter til de gutta som er best opplært i å mestre slikt:

  • Avslutterne Solskjær, Carew og Helstad.

Avbrekk

Landslagssjef Nils Johan Semb grublet på to plasser på treninga i går. Den ene midstopperplassen: Claus Lundekvam mot Dan Eggen. Og den ene indreløperrollen: Fredrik Winsnes mot Steffen Iversen.

Dagbladet foretrekker Lundekvam - av én grunn:

  • Større fart mot kontringssterke polakker.

Og Winsnes av tre grunner:

  • Han er bedre med ballen langs bakken enn Iversen.
  • Han er i bedre form. Iversen har bare to kamper etter et langt avbrekk.
  • Og han gir midtbanen bedre balanse. Iversen er veldig lik den andre indreløperen, Jo Tessem.

Men Winsnes mangler naturligvis Iversens rutine og styrke i lufta.

De største forventningene rettes likevel mot de tre gutta på topp: Fikser ikke de seier mot Polen i ettermiddag, så har heller ikke Norge noe i VM-sluttspillet å gjøre.