- Tidenes beste laghopping

Mika Kojonkoski har vært med i gamet en stund. Men noe bedre enn de norske hoppernes maktdemonstrasjon i Lahti i går, har han aldri tidligere sett.

Jørgen Meberg Gilbrant

I storbakken i Lahtis hoppet Bjørn Einar Romøren, Tommy Ingebrigtsen, Sigurd Pettersen og Roar Ljøkelsøy så den ellers beskjedne Kojonkoski måtte ta fram de store ordene.

- Dette er virkelig overraskende. Alt i alt har jeg aldri sett laghopping på et høyere nivå, sier den finske landslagstreneren til Dagbladet.

De norske hopperne slo sine konkurrenter i sju av åtte grupper. Bare Roar Ljøkelsøy kom ikke først, da han sikret seieren i sitt sistehopp - 41,6 poeng foran hjemmefavoritt Finland.

- Nei, hva skal man si? Utrolig deilig, prøvde Bjørn Einar Romøren seg til Dagbladet i går kveld.

- Innmari flinke

Forklaringen?

- Vi er innmari flinke til å hoppe på ski, gliser Romøren som hoppet lengst av alle i sitt andrehopp.

- Foran det første hoppet mitt måtte jeg konse og fortelle meg selv at jeg er en god skihopper. Da det andre kom, slappet jeg bare av, forteller Romøren.

Det resulterte i 128 meter og fortsatte tonen fra en fantastisk førsteomgang. Foran nesten 40000 ville finner bød nordmennene på laghopping med to streker under lag .

- Vi er fire gutter som har det kjempegøy sammen og det er utrolig gjevt at vi kan gjøre noe sånt som dette sammen, jubler Romøren.

Lykkelig Kojonkoski

- Forventningene var ikke så store fordi treninga ikke var så god. Men jeg visste vi ville bli bedre hopp for hopp. Bakken her i Lahtis er vanskelig og spesiell og det krever tilvenning, sier Mika Kojonkoski til Dagbladet.

Men de norske gutta trengte ikke mer tilvenning. For de var best fra Romøren tok av i første hopp til Ljøkelsøy landet i siste.

- Hva sa du til gutta før rennet?

- Ingenting spesielt. Jeg vet at gutta har selvtillit nok til å vinne.

- Denne sesongen er tidenes beste for norsk hoppsport, og du tar ditt første gull i VM som nasjonal trener. Hva tenker du om så fantastiske resultater?

- Jeg er utrolig stolt. Nå oppfylles det vi har drømt om, jobbet for og lært. Sesong etter sesong har jeg hatt muligheten til å vinne VM, først med Østerrike og så med Finland, og jeg har lært hele tida. I år skjedde det.

- Norge har tatt tre av tre seirer i laghopping i år, Willingen, Planica og Lahtis. Hvor viktig er det at vi har et så sterkt lag?

- For meg og gutta er det langt mer utfordrende å bygge et sterkt lag enn å bygge opp enkelthoppere. Det er også alltid et element av flaks i skihopping, og man er langt mindre sårbar når flere hoppere er med i toppen.

Tar av seg hatten

- Konkurrentene tar av seg hatten for oss, forteller Bjørn Einar Romøren, som er mer opptatt av hva seierene gjør med laget:

- Etter at vi vant i Willingen ble stemningen i laget mye bedre, nå er den fantastisk, sier Romøren.

SUPERLAGET: Nå er det ingen som er i nærheten av det norske superlaget i hopp. - Konkurrentene tar av seg hatten for oss, sier Bjørn Einar Romøren (t.v.) , Sigurd Pettersen, Tommy Ingebrigtsen og Roar Ljøkelsøy.