GA TSJEKKIA LEDELSEN: Et skudd gikk via en tjekkisk kølle og deretter skøyta til Jaromir Jagr, før pucken havnet i mål bak Canadas keeper Chris Mason. Foto: AP Photo/Daniel Maurer
GA TSJEKKIA LEDELSEN: Et skudd gikk via en tjekkisk kølle og deretter skøyta til Jaromir Jagr, før pucken havnet i mål bak Canadas keeper Chris Mason. Foto: AP Photo/Daniel MaurerVis mer

- Tidenes beste VM-innsats av Norge

Skuffet og stolt landslagssjef etter at kvartfinalehåpet ble knust.

||| Canada - Tsjekkia 2-3 (1-1, 0-2, 1-0)

(Dagbladet): Norge kunne takke Tsjekkia for at håpet om en kvartfinaleplass i VM overlevde gårsdagen.

I ettermiddag var vi derimot avhengig av at Tsjekkia tapte mot Canada, som i så fall ville sendt våre gutter foran tsjekkerne på innbyrdes oppgjør.

Men noen tjenester fra nord-amerikanerne fikk vi aldri.

Tsjekkia var best i det meste og vant fortjent 3-2, og sendte dermed Norge ut av VM. Samtidig skjøv de Canada ned på fjerdeplass i gruppa, som innebærer en beintøff kvartfinale mot enten Russland eller Finland.

- Når du sitter og ser kampen, og veit at du har ett bein i kvartfinalen, er det selvfølgelig skuffende å ryke. Men når vi ser hva som er blitt gjort gjennom VM, så har gutta gjort en kjempeinnsats. De kan være stolte av seg selv, sier landslagssjef Roy Johansen til Dagbladet.

Har tatt store skalper
Han sier seks poeng vanligvis burde vært nok til å nå kvartfinalen.

- Danmark gikk til kvartfinale med seks poeng, og det skal normalt holde i et VM. Men vi er litt uheldige med hvem vi vinner mot, innbyrdes oppgjør og så videre. Da kan du fort havne utenfor.

Norge har slått store hockeynasjoner som Tsjekkia og Sveits i dette mesterskapet, i tillegg til en komfortabel seier mot Frankrike.

Og selv om vi nådde kvartfinalen i 2008, nøler ikke Johansen med å kalle årets VM-innsats den beste noensinne. Ikke minst fordi Norge har måttet klare seg uten en rekke sentrale spillere, i tillegg til at Ole Kristian Tollefsen måtte stå over de første tre kampene og kaptein Tommy Jacobsen ble utestengt fra resten av turneringen etter å ha dyttet dommeren.

- I 2008 gikk de andre resultatene vår vei, og vi gikk videre med fire poeng. Nå har fantastiske triumfer mot Tsjekkia og Sveits, to av de store nasjonene i hockeysammenheng. Derfor er dette tidenes beste VM-innsats. Det er synd vi ikke får med oss kvartfinale.

- Hva har vært høydepunktet for deg?

- Arbeidsinnsatsen, moral og samholdet. Det varmer mest, sier han.

Canada tok ledelsen
Canada - Tsjekkia begynte perfekt sett med norske øyne:

Sju minutter inn i den første perioden tok Canada ledelsen i overtall, da Ray Whitney skar inn fra høyre og satte pucken mellom beina på den tsjekkiske målvakten med en fin backhand.

Ledelsen holdt nesten hele perioden, men ett minutt og 40 sekunder før pausen slo Tsjekkia tilbake:

Canada mistet pucken i farlig sone da hele laget var på vei framover, og Lukas Casper var iskald alene med med keeper.

Jaromir Jagr fikk en kjempesjanse til å sende tsjekkerne i ledelsen like etter, men misset.

- Jeg skjønte tidlig at Tsjekkia var stekere, jeg synes ikke Canada har vært så gode her nede, sier Roy Johansen.

Kampen var viktig for begge lag, og motivasjonen virket deretter i den første perioden. Canada stiller for øvrig et helt annet lag i VM enn da de vant gull i OL i Vancouver. Bortsett fra Cory Perry er samtlige spillere nye.

Tsjekkia stakk fra
Tsjekkia tok kommandoen i andre periode. Etter 12 minutter gikk de opp i ledelse, men scoringen var av det heldige slaget:

Et langskudd fra Ondrej Nemec traff først kølla til Petr Vampola og deretter skøyta til Jaromir Jagr. Pucken gikk igjen mellom beina på den kanadiske målvakten.

Vondt ble til verre med under to minutter igjen av midtperioden.

I tjekkisk overtall danset Michal Rozsival seg forbi tafatte kanadiske spillerne, før han serverte Jakub Klepis på sølvfat. Han vippet pucken enkelt opp i nettaket.

Fullt slagsmål
Canada måtte ha tre mål de siste 20 minuttene for at Norge skulle gå til kvartfinale, forutsatt at Tsjekkia ikke scoret flere ganger.

De greide bare ett.

Det var til gjengjeld dramatisk nok: En kanadier satte inn en knallhard kroppstakling på den tsjekkiske keeperen, som var utenfor egen målgård. Mens slåsskampen startet benyttet Whitney anledningen til å sette inn reduseringen i tomt bur, før hele Canada kastet seg inn i tumultene.

Temperaturen fortsatte kampen ut, og det endte med masseslagsmål selv etter at tiden var ute.

DET BEGYNTE SÅ BRA...: Det så lyst ut for norsk kvartfinale da Ray Whitney (i midten) sendte Canada i ledelsen i første periode. Men Tsjekkia slo hardt tilbake. Foto: REUTERS/Petr Josek
DET BEGYNTE SÅ BRA...: Det så lyst ut for norsk kvartfinale da Ray Whitney (i midten) sendte Canada i ledelsen i første periode. Men Tsjekkia slo hardt tilbake. Foto: REUTERS/Petr Josek Vis mer