Magnus Carlsen

- Tidenes beste

Magnus Carlsen (32) er verdensmester i hurtigsjakk

TABBE: Under et jevnspilt parti mot den russiske stormesteren Vladislav Artemjev gjør Magnus Carlsen dette. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magnus Carlsen vant sitt aller siste parti i VM i hurtigsjakk, og er kåret til verdensmester. Gullet er Carlsens 14. totalt, og fjerde i hurtigsjakk.

- Det betyr masse. Sist gang kom jeg tomhendt hjem og det ville jeg ikke at skulle skje igjen, sier hovedpersonen til NRK etter triumfen.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn mener seieren har befestet Carlsens posisjon som tidenes beste sjakkspiller.

- Han spiller bare for historiebøkene for han har vunnet absolutt alt. Totalt sett mener jeg det er rimelig å si at vi har tidenes beste sjakkspiller, sier han.

Mannen fra Lommedalen gikk inn i mesterskapets siste dag som leder, men et sjokktap i andre parti skapte spenning i Kasakhstan. Etter å ha spilt remis i det tredje partiet, lå Carlsen på en delt førsteplass med Vincent Keymer og Vladislav Artemjev før det siste og avgjørende partiet.

Med hvite brikker tok Carlsen tidlig kommandoen mot iranske Parham Maghsoodloo. Etter 15 trekk begynte pila å vise fordel Carlsen, og den krøp ytterligere utover de neste trekkene.

- Det ser ut til at det blir lett match i det siste partiet, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

TIl slutt sa det stopp for iraneren som innså at det var over. Carlsen tok en overbevisende seier, men måtte vente på avgjørelsen i Keymer og Artemjevs partier.

- Dette er den verste biten, hvisket Carlsen til NRK.

Kort tid etter måtte Vladislav Artemjev se seg slått av Fabiano Caruana, og da var det bare Vincent Keymer som sto mellom Carlsen og tittelen som verdensmester i hurtigsjakk.

Etter en kjempetabbe fra en sterk posisjon måtte også Keymer innse at VM-tittelen var tapt. Den unge tyskeren spilte remis mot franske Maxime Vachier-Lagrave.

Dermed kunne Carlsen feire for sin fjerde seier i hurtigsjakk-VM.

Etter triumfen sendte verdensmesteren en hilsen hjem til søster Ellen, hennes mann Matias L'Abée-Lund og deres nyfødte sønn, Gregers.

- Lille Gregers er født akkurat i tide til å få med seg hurtigsjakk-VM, smiler den ferske onkelen.

- Hodemist

Carlsen åpnet med hvite brikker mot Vincent Keymer. Tyskeren hadde før turneringens siste dag sju poeng, mot Carlsens sju og en halv. 32-åringen fra Lommedalen fikk raskt spilt seg til en fordel, og etter 48 trekk kunne han innkassere dagens første seier.

- Det var bra. Jeg fikk en liten fordel, som jeg bygget på. Som det ofte skjer, så sprekker det til slutt, sier han til NRK.

SJAKK: Den internasjonale sjakkdommeren Kristoffer Gressli mener Magnus Carlsens påstander om Hans Niemann er de drøyeste i sjakkhistorien. Video: AP / Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det så lyst ut for Carlsen i dagens andre parti, men så: Mot Vladislav Artemjev gikk det galt for 32-åringen. Carlsen gjorde et hestetrekk, som viste seg å være en stor tabbe.

- Det ser ut som Magnus Carlsen har gjort en historisk tabbe her. Utrolig tabbe fra vår mester i dette viktige partiet. Nå kan det snu, sa en lettere sjokkert Torstein Bae hos NRK.

Nordmannen var tydelig oppgitt over eget trekk. Etter noen flere trekk takket han for kampen, og måtte innse at seiersrekken var brutt.

Etter partiet var det en selvkritisk nordmann som snakket med NRK:

- Det var bare et øyeblikk med fullstendig hodemist. Jeg vet ikke hva jeg skal si, sier Carlsen til NRK og fortsetter:

- Det styrte mot remis og jeg trodde jeg kanskje til og med skulle presse han litt på tida. Sånn er det. Jeg leder fortsatt, fortsatte han.

Delt ledelse

I dagens tredje parti var det amerikanske Fabiano Caruana som satt på andre siden av brettet. Før partiet lå Caruana bare et halvt poeng bak Carlsen, og nordmannen var derfor avhengig av å ikke gå på nok et tap.

Etter en god start gikk pila i favør Caruana etter 22 trekk. Carlsen var tydelig ukomfortabel i stolen og vred på seg mens han analyserte de siste trekkene.

Carlsen kjempet seg imidlertid tilbake og fikk den remisen han jaktet. Det betyr at Carlsen ligger i en delt ledelse inn mot siste partiet. Førsteplassen deler han med Artemjev og Keymer, som alle ligger på ni poeng før det hele skal avgjøres.

- Situasjonen kunne vært bedre, men det er fortsatt gode muligheter, sier mannen fra Lommedalen til statskanalen etter partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer